Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koťátka se mě asi bojí

Od: anonymn* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,

minulé pondělí jsem si donesla krásná nová koťátka, dva kocourky (sourozence s PP, stáří aktuálně 14 týdnů). Je to britská kočka. Zezačátku byli zalezlí pouze pod postelí, ale už jsou rozkoukaní a jsou stále v mé přítomnosti. Hrají si spolu, hrají si i s hračkami co držím v ruce, berou mi pamlsky z ruky a u krmení mě vidí, že to jsem já, kdo jim do misky dává jídlo. Mají krásná dvě velká škrabadla, která používají a mají povoleno skákat kamkoli i po nábytku.Mají tu vše co by si mohli přát. Za celou dobu jsem nezvýšila hlas, mluvím na ně pouze mile, s pozitivní energií, asociuji svou ruku s pozitivními interakcemi. Jenže pokaždé, když je chci pohladit, okamžitě odskočí. Co si o tom myslíte a jaká je lepší taktika - být trpělivá a nesnažit se na ně sahat vůůbec, a nebo se právě snažit to trochu tlačit do toho kontaktu, aby jim to v budoucnu nebylo cizí a věděli, že se jim nic nestane? Nebo je možné, že zrovna tito kocouři na ten kontakt nebudou? Předem děkuji za odpovědi

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejlepší je něco mezi. V první vteřině klidně natlačit do kontaktu, ale jakmile ho i nadále kotě odmítá, tak nechat jít.

Na plachá koťata je dobré jít v momentě, kdy jsou rozespalá, nechají si víc líbit. Při hře a v aktivním bdělém stavu mohou být "netykavky" i normální koťata. Také doporučuji lehnout si k nim na podlahu, z výšky jsme pro ně strašní obři a proto se mohou ruky bát.

Ale to, že nebudou mít ráda kontakt nebo budou plašší, je možné, plachost, bojácnosti nebo jednoduše odmítání kontaktu může být vrozené. Ale trpělivostí se dají dělat pokroky.

72mona
hodnocení

0x
Problém bude v socializaci v prostředí, ze kterého pocházejí.
Koťata bývají celkové bezprostřední, nebojácná, mají zájem zkoumat nové věci v rámci hry. Pokud budete pokračovat jako dosud - aktivně se zapojovat do jejich her, nabízet pamlsky atd., můžete si nějaký vztah vybudovat. Časem. Ale jak jsem psala že začátku, problém vidím v prostředí, odkud pochází. Když jste s chovatelkou komunikovala, co vám o nich psala? Jak vypadaly fotky, byly i s lidmi?
Je samozřejmě také možné, že na vás "nemají čas" - věnují se hlavně samy sobě. M.

hodnocení

0x

Kdo chce koupit kotě, měl by požádat chovatele, aby kotě vymazlil. Je to velice nutné, kotě by se němělo bát ruky. Je to nutné nejen k socializaci, ale i k ošetřování. Kontrola a manipulace. Stříhání drápků, čištění uší, vyčesávání vypadlých chlupů atd. ;) Teď to bude chtít hodně trpělivosti a dotyk spojit s příjemností. Musíte získat jejich důvěru. Nejlépe hrou. Peříčko na provázku, kousek papíru na proutku atd.;) Na štěně, psa platí pamlsek, na kočku hra. Pamlsek ji zas až tam moc nebere.

mtan
hodnocení

0x
Pokud je chcete hladit při hře, nebo po ní, pak se nenechají, jsou hrou rozdivočelá a musejí se nejprve uklidnit. Ideální (jak už zde jeden rádce psal) je hlazení, když jsou ještě rozespalá. Další důležitou věcí je, aby o ruce věděli, než je pohladí. Napřed ukázat, nechat očuchat, pak pohladit. Nesmíte je tím hlazením ... jakoby přepadnout ze zadu. U dospělých koček je tohle už lepší, ale koťátka tohle mají jinak. Dejte jim čas si zvyknout.
senior

My to máme spíše naopak.

Zachránila jsem malé kotě od nejmenovaného, pracovitého etnika, snažil se o udání do dobrých rukou, to mu jenom slouží ke cti. Ale to kotě se bálo ruky, sekalo a kousalo, příšerně, vůbec se k němu nesmělo sáhnout ze předu. Pouze ze zadu a to chvilinku na rameni vydrželo.

Nechce po spaní vůbec žádné kontakty. Takže u každého kotěte je to jinak.

Mohu napsat, že kočka po 14 měsících u mě je už vyklidněná, mazlivá, i když úplně ne na sto procent. Jakmile začne mrskat ocáskem, tak okamžitě aktivity utnout.

Ale večer si už ke mě skočí a spinká na klíně.

Také hodně pomohlo, že jsem ji nechávala spát v peřině, udělám jí důlek, ona cítí moje teplo a je úplně v klidu a v bezpečí.

Nikdy jsem ji nehnala od ničeho pryč, protože je to potvůrka chytrá a určitě by mě něco ošklivého nechala v posteli, aby se pomstila.

A vrčí jako pes, když jde někdo okolo. Dejte koťatům čas, sžijete se, nevynucujte si, nechte to na nich, a to mazlení bude třeba až později, kdy přijdou sami. O to více Vás to bude těšit, důvěra, jako u mojí, když přijde a opře se čumáčkem o můj nos. Nebo se natáhne a všechny packy vystrčí ke stropu a tak spí.

Takže na dotaz - nepoužívat ruku jako na hraní, podávat hračku, vše na klacíku, nebo na provázku.

Co se mi osvědčilo, tak chválit, stále opakovat stejná slova, co nejvíce sykavé, šišlavé a šiiiššiii, protahovat.

Ona už přijde a začne se přede mnou na koberci předvádět a natahovat a strašně jí to dělá dobře, dlóóuhá, krááásná, šíííkovná, pipuššška, ččiččinka, ale bez kontaktu.

charli
hodnocení

0x

Máte je terpve krátkou dobu, tak jsou zatím nedůvěřivé. Představte si sebe, když jste prvně v novém prostředí, tak se také tak nějak oťukáváte, jsou kolem vás cizí lidé,nevíte kdo jaký je, co čekat. Koťata si zatím zvykají, chce to trpělivost, Zvláště když u předešlého majitele nebyly zvyklé se hladit, ten jim dal asi jenom najíst, jinak se zabývaly jen samy sebou. Zatím na ně moc nesahejte, teď je jim to ještě nepříjemné. Později jim podejte nějaký dobrý pamlsek a tak jako letmo se jich postupně dotýkejte a ruku dát hned pryč. Musí získat důvěru. Pořád na ně mluvte mile. Nakonec se jim to bude líbit, prostě si je musíte úplně ochočit

anonymn*
hodnocení

Moc vám všem děkuji za rady. Je opravdu možné, že jsou ještě nedůvěřiví a i to, že nebyli vymazlení, asi to budou oba důvody dohromady (chovatel bydlí sám a chodí do práce).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]