Nejste přihlášen/a.
Zvláštní dotaz a nevím co čekáš za radu.
Koza z tebe musí cítit, že jí nic nehorzí a že jí nechveš ublížit nebo nějak trápit. A pokud se jí něco nelíbí nebo jí je tvoje chování podezřelé, tak se brání. Takže bys měla začít trénovat kozu na nastoupení a klidné vystoupení z vozu bez toho, ayb se vůz nějak pohnul z místa. Napřed budeš chodit jenom na šikmout nástupní plošinu. Později třeba předníma nohama do vozu a nakonec i zadníma nohama do vozu. Ale vždycky jenom tak daleko, aby se zvíře nevylekalo. Zvíře musí postupnými kroky zjistit, že mu ve voze nehrozí nebezpečí.
A když bude ve voze, tak ji zase nech zvyknout na to prostředí. Až bude klidná, tak za ní zavři na krátko dveře.
Stejným postupem jsem viděl jak učili koně nastupovat a vystupovat do/z přívesu za auto. Nemám představu jak dlouho takové učení a trénink může trvat, ale pokud jste spolu kámoši tak za několik dnů to může klidně fungovat.
Pokud tam chceš dostat kozu silou, tak ona se bude minimálně stejnou silou bránit a budeš s ní tak bojovat pokaždý.
Ve zprávách na Nově teď byla reportáž o půjčovně koz - to fakt existuje - tak jsem si na vás vzpomněla. Možná by vám poradili přímo "odborně" koza.unas.cz/...
Na nějaké žrádlo bych tu vaši zkoušela navnadit.
Naše Žofina milovala vůni cigaret. jak si někdo zapálil, tak šla za tím dýmem. To byl trapas, já - známý odpůrce kouření - jsem vedla kozu ke kozlovi s cigaretou v ruce. Jak mne spatřil někdo ze sousedů, tak zůstal hledět s otevřenou pusou. To nevysvětlíš ..
Jednou jsme kozu vypustili ven, aby se proběhla v hlubokém čerstvém sněhu, že si tím i umyje "podvozek". No a jí se to skotačení ve sněhu zalíbilo a tak tvrdohlavě odmítala zpátky do chlívka. Nakonec jsme ji nesli, jak necky. Udržela se zpevněná a ještě se povýšeně tvářila, koza! .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.