Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za co vest kozu

Od: ada* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, jdu se zvláštním dotazem :D . Když potrebuju, aby šla koza semnou třeba do vozuale ona nechce a naopak mě "nakopava" rohama. Za co ji chytnout aby šla? Vím, že krávě známí vzdycky zkroutili ocas nebo ji někde chytli a ona šla, ale jak u kozy? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x

Stačí obojek a do druhé ruky pamlsky. Co dva kroky jí nabídnete pamsek a postupně se délka chůze k vozu prodlužuje. Po páte vám do vozu, kde má ještě lepší žrádlo, vyskočí sama.

hodnocení

4x

Zvláštní dotaz a nevím co čekáš za radu.

Koza z tebe musí cítit, že jí nic nehorzí a že jí nechveš ublížit nebo nějak trápit. A pokud se jí něco nelíbí nebo jí je tvoje chování podezřelé, tak se brání. Takže bys měla začít trénovat kozu na nastoupení a klidné vystoupení z vozu bez toho, ayb se vůz nějak pohnul z místa. Napřed budeš chodit jenom na šikmout nástupní plošinu. Později třeba předníma nohama do vozu a nakonec i zadníma nohama do vozu. Ale vždycky jenom tak daleko, aby se zvíře nevylekalo. Zvíře musí postupnými kroky zjistit, že mu ve voze nehrozí nebezpečí.

A když bude ve voze, tak ji zase nech zvyknout na to prostředí. Až bude klidná, tak za ní zavři na krátko dveře.

Stejným postupem jsem viděl jak učili koně nastupovat a vystupovat do/z přívesu za auto. Nemám představu jak dlouho takové učení a trénink může trvat, ale pokud jste spolu kámoši tak za několik dnů to může klidně fungovat.

Pokud tam chceš dostat kozu silou, tak ona se bude minimálně stejnou silou bránit a budeš s ní tak bojovat pokaždý.

senior
hodnocení

0x

Včera jsem viděla pořad ,,Chcete mě?,, kde byla cvičená koza. Měla na krku široký obojek s cvočkama. Takže za mě obojek a velmi krátké vodítko, třeba jenom 30 čísel.

hodnocení

0x

Ve zprávách na Nově teď byla reportáž o půjčovně koz - to fakt existuje :) - tak jsem si na vás vzpomněla. Možná by vám poradili přímo "odborně" koza.unas.cz/...

floro*
hodnocení

0x
Obojek a vodítko, do ruky kýbl s tvrdým chlebem nebo jablky. Zezadu popohanece, který bude vyvíjet tlak v případě, že se sekne (treba mavanim klaciku za zadkem - ne bitim). Vy táhnete směrem, kterým chcete jít. Jakmile se rozjede nebo jen udělá krok správným směrem, tlak od vás i popohaněče ustane! A jak se zastaví, zase opakujte. Velmi dobře ji tak naučíte na vodítku chodit.

liska5
hodnocení

0x

Na nějaké žrádlo bych tu vaši zkoušela navnadit.

Naše Žofina milovala vůni cigaret. jak si někdo zapálil, tak šla za tím dýmem. To byl trapas, já - známý odpůrce kouření - jsem vedla kozu ke kozlovi s cigaretou v ruce. Jak mne spatřil někdo ze sousedů, tak zůstal hledět s otevřenou pusou. To nevysvětlíš *smich*..

Jednou jsme kozu vypustili ven, aby se proběhla v hlubokém čerstvém sněhu, že si tím i umyje "podvozek". No a jí se to skotačení ve sněhu zalíbilo a tak tvrdohlavě odmítala zpátky do chlívka. Nakonec jsme ji nesli, jak necky. Udržela se zpevněná a ještě se povýšeně tvářila, koza! .*alene*

jabraka*
hodnocení

0x

Viděl jsem vTV reportáž z nějaké země v Asii tam vedl zemědělec několk koz provazem za rohy,pěkně jednu za druhou..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]