Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám několik dotazů k chovu plemene kachen Indických běžců. Chtěla bych tyto kachny chovat spíše jako domácí mazlíčky a na chytání slimáků v zahradě, nikoli na maso. Kachny chci chovat volně na velké zahradě s vodní plochou. Zajímalo by mě, kolika let věku se toto plemeno dožívá? V jakém počtu je ideální je chovat ( rozuměno v jakém poměru kačer/kachny)? Jaké krmení jim dávat? Jak velký potřebují "domov" a je nutné je do něj každou noc zavírat? Co dělat v zimě? Dále pak zda je možná konzumace jejich vajec a jak často vejce snesou? Za jakých podmínek vejce snesou? Máte někdo osobní zkušenost s tímto plemenem?
Děkuji.
Doporučuji k nahlédnutí toto, myslím, že je tam opravdu vše:
chovprochazka.estranky.cz/...
Vlastnosti a chov jsou popsány až na konci...
Dobrý den, chováme běžce kvůli slimákům , máme zahradu 2000m2 a v minlulých letech byl se slimáky velký problém, máme 3 kachny a kačera , kachny doporučuji na noc zavírat, loni zaútočil výr, kačer byl zraněn, měl krk jako labuť, s lokálním poraněním, další den jsme hlídali s naším terierem a já ve spacáku , výr přiletěl usedl na strom pes ho vyštěkal, ale kachny se nepodařilo v noci zahnat, v tichosti výr sebral kachnu a bez jakého koli zvuku odnesl, jen pes zaštěkal, bylo pozdě. Byli jsme bez kachny ,proto kachny zavíráme.Máme zahradu bez slimáků, měli jsme 12 kachńat běžci je vyseděli a postarali se o ně. Bylo to úžasné, do té doby jsem znala kachnu jako masné zvíře, u běžců jsou zachované divoké obranné instinkty , všem chovatelům doporučuji nechat vysedět potomstvo. Dvě ze tří kachen vejce vyseděly , oproti literatuře byly úžasnými matkami, ta jedna měla smůlu přiš vajec na jedno hnízdo. Mohu říct, že kachňata ač volně žijící, jsme všichni prožívali včetně našeho syna v pubertě. Kachny je uchránily před kočkami a dravci, na noc jsme je zavírali. Dnes ná zbývá poslední kačer, ale těším se na další chovatelskou sezonu. Jinak vejce běžně konzumujeme s tepelnou úpravou. Snášejí podle teploty od poloviny ledna. Pižmovka se dožívíá přes 10 let, věřím že i naši běžci se aktivně přiblíží tomuto věku. Naši žerou ječmen. V zimě protože jsme ve výšce přes 550 m do 15 OC ok, nižší pak v garáži, pozná se to podle toho, že preferují létání, s pozdravem Jana Nováková prosím o poslání informací od dalších chovatelů děkuji JN
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.