Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Králíci a zelené krmení

Od: aloisb® odpovědí: 11 změna:

Dostali jsme od kamaráda už velké králíky, které krmil granulemi a senem. Já jsem jim zkusil dát čersvou trávu a moc jim chutnala. Manželka mi nadává, že se nafouknou a chcípnou. Jaké je riziko?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jsou králíci již dospělí, dopřát jim čerstvou trávu jako pochoutku samozřejmě můžete, postupně ji přidávejte během 3dnů k původnímu krmení, aby si na ni králíci zvykli. Ale pozor, tráva nesmí být mokrá nebo zapařená, jinak se vám králíci opravdu nafouknou.

Mokrá tráva nevadí, pokud není zapařená.

id
hodnocení

0x

Riziko je obrovské. Králíci špatně snáší změnu krmení. Králíci jsou už velcí, střídejte granule s ječmenem a pomalu granule vysazujte. Samozřejmě kvalitní seno. Pokud jim chcete udělat radost, dejte každému králíkovi obden pár lístků pampelišky, pokud se vám po pozemku neprohání kočka či pes.

hodnocení

0x
Ta tráva hlavně nesmí být zapařená. Pak to je skoro jistý.

hodnocení

0x

Na králíka se špatně podíváte a on pojde - trochu přehnané, ale jen trochu. Riziko JE VELKÉ.

Pokud byli krmeni granulemi a senem, tak je krmte granulemi a senem. Zelené jim můžete opatrně přidávat, v malém množství a jen malinko. Nemělo by být kontaminované např. od volně žijících zvířat, ale ani od pejska.

Sama krmím zeleným - to proto, že vloni nebylo kvůli suchu skoro žádné seno. Jenže jsem v důchodu a mohu jim dát klidně 3x denně, aby si po trávě nešlapali a aby se krmení nezapařilo.

hodnocení

Jsem také v důchodu a dávám jim tu trávu po malých porcích. Když vidím, jak jim chutná, tak mi to připadá nelogické krmit v létě senem*bzum* Sekám jim takový malý jetelíček s pampeliškou. Jedna samice má už 11 mláďat a tak si myslím, že zelené krmení jí půjde lépe na tvorbu mlíka.

priklad11*

A co ty mladé. Už je máte očkované. Trávu? Tak to bude kokcidióza. Samice to většinou přežije. Jenom vyhodíte játra

Máte pravdu - co se pamatuju, tak se dřív krmilo v sezóně - jenom zeleným. A dokonce se i vysekávaly příkopy apod. Jenže dnes se zase práškuje a hlavně - málokdo se chovu může věnovat i přes den. Ale když je ten králík zvyklý na seno a granule, tak může být opravdu problém.

Pravda je, že moji chovní králíci (2 + 1) všichni vyrostli na senu a granulích, na zelené jsem je zvykala opravdu hodně pomalu a vše je v pořádku. To zelené mám ale ze své zahrady, postřikům se vyhýbám. Když jsem je postupně zvykala (konec konců tak činím po zimě vždycky), začínala jsem a začínám pampeliškou, bylinkami, výborné jsou topinambury (v zimě dávám hlízy a teď krmím nadzemní části).

Na kokcidiozu stačí jim občas dát vrbové proutí s listy (nesmí se březím samicím) a nebo pelyněk černobýl (ne kojícím samicím), čistota kotců je samozřejmost.

hodnocení

Ta mláďata jsou zatím v hnízdě, jsou týden stará. Trávu máme čistou. Máme jen jednoho kocourka, ten se však přichází jen ráno a večer nažrat, jinak se někde toulá a pere s ostatními kocoury, protože přichází dost zkrvavený.

priklad11*

Dejte pak vědět jak dopadli. Pokud neuděláte nic proti kokcidióze, tak je to skoro tutotovka. Králíčí mor bez očkování na 50%. A co Mixomatóza. Jistě máte na dvířkách síťku. Přenášejí to komáři.

A jen tak mimochodem. Soused je veliký chovatel králíků. Jeho králíci nedostanou zelený ani lupen. Kolikrát mu vychcípá lo třeba 60 králíků. Nevím co to bylo. Občas taky liška se probourala.

tebi
hodnocení

0x

Moje babi krmila zelným v létě pořád, trávu nedávala mokrou. Mají rádi ovesné vločky, mrkvičku,,jetel ,ten milovali.v zimě seno.A vlocky a mrkev...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]