Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lalokonosci nebo něco jiného?

Od: tigra® odpovědí: 5 změna:

Přikládám foto, velikost velkého brouka cca 13 mm, malý cca 6-7mm, barva malých bývá šedohnědá, velcí jsou tmavohnědí až černí. Začátkem června byl větší výskyt těch menších brouků, nyní převažují ti větší. Jedná se u obou o lalokonosce? A pokud ano, budou se i ti malí brouci letos rozmnožovat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

3x

Ten větší je lalokonosec "klasika zahrad" - lalokonosec rýhovaný. Na toho menšího typ mám, ale jistotu nemám a proto jej neuvádím. Chtělo by to lepší prokreslené a hlavně probarvenější foto.

Lalokonosci nebo něco jiného?

floro*
hodnocení

2x
Kde jste našla?
Lalokonosec to není, nějaký druh listohloda. Asi ovocný. Většinou nedělají nějaké enormní škody, takže neřešit. Případně jdou velmi snadno setrepat, při jakémkoliv pohybu padají na zem. Tak setrepat do kýble a zlikvidovat.
hodnocení

Všichni společně mi likvidují rhododendrony, drobnolisté azalky, hortenzie velkolisté i latnaté, vřesovce, dlužichy, růže a jahodníky. Ti malí ožrali nové výhony rhododendronů tak, že zbyly jen řapíky. Zkoušela jsem postřik Mospilanem, loni Nurelle a Karate - vesele žerou postříkané listy a nechcípaj. V loňském roce jsem na jaře i na podzim aplikovala parazitické hlístice a přesto jich tu je velké množství. Tak jak se jich zbavit?
floro*
Hm, když doplníte, kde to máte, je určení hned jiné. Lalokonosec carkovany, libeckovy, v důsledku to jedno. Ovšem jejich vývoj je vicelety, takže ochrana se nemusí projevit tento či další rok. Pokud vám takto likvidují celou zahradu, a zamoreni je velké, navíc se mohou stěhovat, tak bych znovu použila hlistice. Teď je na to ideální termín, vzhledem k zivotnimu cyklu. A na jaře určitě znovu i v srpnu zas. A při tom i dospělé sbírat.
A nemáte v sousedství pole s vojteskou?

hodnocení

obrázky zde

Lalokonosci nebo něco jiného? #2
Lalokonosci nebo něco jiného? #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]