Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesun akvaria

Od: sana odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, čeká mě přesunutí akvaria na vyšší místo. Stolek pod ním vypadá, že dosluhuje. Objednala jsem jiný, přesně na míry akvária. Ale je o 10 cm vyšší. Máte někdo nějaký dobrý nápad, jak ho přemístit? Mám v plánu vyndat těžké kameny, vypustit vodu do 1/4. Nijak víc se mi do něj zasahovat neche. Je hezky zaběhnuté, rostliny zakořeněné. Neraba bych přemýšlela až na místě. Napadlo mě původní stolek zvednout a přesunout na nový, ale nerada bych laborovala. Radši se zeptám, zda s tím někdo máte zkušenost a lepší nápad.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

2x
Jen doplním, že často bývá problém s "přilepením" akvária k podložce vlivem hmotnosti a tlaku pod akvariem. Stěhoval jsem akvária s 1/3 vody maximálně do celkového objemu 60 litrů, moje větší 200 litrové jsem po zkušenostech raději vypustil úplně. 60 litrové jsem vypustil do 1/3 a stěhoval spolu s deskou(regálu na kterém bylo), abych se vyvaroval nošení samotného akvária, když jsem měl úplně připravené nové místo (ve vodováze a s novou podložkou) tak jsme opatrně ve dvou akvárium odtrhli a umístil na nové místo, důležité je akvárium držet za spodní rohy a nikoliv za horní! Nejrizikovější je právě "odlepování" akvária od podložky a desky.
Malé (lepené) akvária do objemu 15 litrů nosím plně napuštěné avšak za spodní hrany.
Ještě bych si dal pozor pokud máte doma vyrobené akvárium, často nemají zabroušené hrany a lze se o ně velmi jednoduše pořezat.
Ano, ryby vyndat dobrý poznatek :)

hodnocení

0x

Jenže nevíme kolik má litrů. Jinak se stěhuje 50 l akva a jinak 1000 l.

hodnocení

0x

V žádném případě vodu do čtvrtiny. Stěhování akvária je chulistivá věc a akvárium musí být co nejlehčí.

Takže třeba odlovit ryby do jiné nádoby, ale vody vypustit co nejjvíc. Třeba jenom 1cm nad dno.

Pak zvedni původní stolek i s akváriem tak, aby byl výše než bude nový stolek.

Já bych akvárium opatrně nahnul a pod půlku akvária vložil pevnou desku, pak nahnul na druhou stranu a zase podložil pevnou desku a pak i s deskama opatrně přenesl akvárium na nový stolek.

Ale tento krok si musíš promyslet a upravit podle svých možností a podle velikosti akvária a dalších neznámých veličin.

Vodu ze zaběhnutého akvária napusť do nějakých čistých nádob a po přestěhování ji do akvária co nejvíce vrať (aspoň polovinu / nebo ideálně dvě-třetiny). Doplněním jedné třetiny odstáté vody později (třeba druhý den) nic nepokazíš.

sana
hodnocení

Děkuji za odpovědi, zapomněla jsem doplnit, že akva má 60l.

hodnocení

0x

60 l je brnkačka. Stačí odpustit trochu vody a nebýt třasořitka.

sana
hodnocení

Pokud mám kamínky svisle a max. výška je 5 cm, nemám se bát? Díky

5cm, tak to bych se nebál

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]