Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutné dávat kocourovi mokré krmivo?

Od: tynka243* odpovědí: 20 změna:
Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat, zda-li je nutné, aby kocour denně (či vůbec) dostával konzervy nebo kapsičky? Je to britský modrý s PP, je mu rok a tři měsíce, od koťátka mu kupuji různé druhy a značky na vyzkoušení, co mu bude nejvíce chutnat a zatím neúspěšně. Vyzkoušela jsem už vše možné Applaws, Schesir, Miamor, Animonda, Cosma... snžím se kupovat kvalitní. Jako kotě měl rád Applaws pro koťata, hlavně tuňáka a obecně rybí konzervičky, nemusel kuře atd. Teď jak vyrostl, tak se nimrá i v rybích kapsách (asi jak nejsou tak jemně mleté jako pro koťata) a naopak celkem jí kuřecí třeba s chřestem, dýní. Problém je, že někdy se kapsy ani nedotkne nebo minimálně a jde pryč nebo radši ke granulím, když slyším, jak tam rachtají, dám je pryč a nastavím mu misku s kapsičkou a nic, čeká na granule. Někdy sní polovinu kapsičky (záleží která to právě zrovna je) ale nikdy nesní celou, aby vylízal misku, asi i to množství je na něj velké. Teď kupuji od Cosmy jejich “polévky”, mají 40 g a to miluje, sní celé. Musím mu tedy dávat kapsičky, když je tak vybíravý? Chtěla jsem mu dopřát, ale když už rok kupuji různé a on je pořád vybíravý, vyhazuji takhle peníze i jídlo.. U některých co jsem zjistila, že fakt nebude jíst, tak jsem je dala do útulku nebo kamarádce pro jejího kocoura, ten můj fakt raději granule.. ty kupuji od kotěte značku Applaws a není problém. V průběhu psaní jsem si vzpomněla, že jednou dostal kapsičky Gourmet, dala jsem mu je když jsem doma mezitím skoro žádné neměla a po nich se mohl utlouct, ale ty jsem mu odmítla dál dávat, vzhledem ke složení.. Mám mu tedy dávat jen granule, popř. ty polévky místo kapsičky nebo někdy kapsičku pro zpestření (alespoň ty vybrané, kterých sní jen polovinu?).
Děkuji předem za info a zkušenosti. :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Moje kočka taky mokré vůbec nechce. Dokonce k tomu má důvod, před 2 lety se přiotrávila něčím, co sežrala (pravděpodobně ropucha) a cokoliv měkkého nevezme do pusy. Kromě těch Gourmetek teda, Raffiniertes Ragout, ony se totiž dají vylízat. Žvýkat něco měkkého ona prostě nebude. Ale stejně jako u vás ji nesní celou. Tak to schovám do druhého dne.

Pokud Vám kocour něco žere, tak bych mu to kupovala, klidně tu polévku. Kočky pouze na granulích mohou trpět nedostatkem tekutin a mají v pozdějším věku problémy s ledvinami.

Maso jste zkoušela? Syrové nebo vařené? Kuřecí čtvrtky jsou super :)

tynka243*
hodnocení

Tyjo chudák, tak má vaše kočka asi trauma jak píšete.. no můj kocour je bytový, zkoušela jsem dávat syrové hovězí když byl kotě, to jedl ale postupem času také nechtěl.. no a jinak kupuji ty Applawsky kuřecí a tam je jen vařené kuřecí s něčím a to docela jí, ale jen trošku. Spíš mi jde o to, jestli musí dostávat denně, asi ho neochudím úplně, když mu něco chutná, ale zase aby to neměl stejnorodé jeden druh granulí a jeden druh kapsičky.

Nj, zkoušejte a uvidíte. Určitě bych primárně zkoušela dávat to, co žere, a občas zkusit něco jiného. Jsou to konzervy, pár měsíců ve spíži vydrží :-P

Jestli jste ochotná ještě dát šanci masu, fakt zkuste ty čtvrtky, je tam dobrý mix svaloviny, tuků i chrupavek. Já je dobře vyvařím, odkostím a pak zaliju vývarem, aby to bylo šťavnaté. Jo a když se ta moje malá přiotrávila, tak jediné, co mi vzala do pusy, byla krůtí dolní stehna. Tak občas můžete taky, dražší než Applaws určitě nebudou :-D

hodnocení

2x

Nechte kocoura žrát takové kočičí žrádlo, jaké mu chutná. Sebrat mu granule a nutit jej do mokrého je holý nesmysl. Pokud se jedná o dobré granule, klidně mu stačí jenom ty, ovšem musí mít k dispozici dostatek vody na pití. A to mokré mu třeba dávejte v hodně malém množství jako doplněk, třeba si občas dá.

Šunky sice některé kočky doslova milují, ovšem je to pro ně nevhodné až nebezpečné žrádlo hlavně kvůli obsahu soli. Má špatný vliv na ledviny. Takže se šunkou opatrně a hodně malé množství. Tuňák ve vlastní šťávě nevadí, je celkem bezpečný. Ovšem ne Tuňák v oleji!

V průběhu 25 let jsem měl (a mám) celkem 5 koček (nyní 3) a nechtějte vědět, jak jsou ty čúzy mlsné. První kocour, dnes už 7 let nebožtík, granule vůbec nežral. Dnešní kočky (1 kocour, 2 kočičky) žerou slušně vše, jak suché, tak mokré, ovšem jak kdy, podle chuti. Obecně jedna kočička nežere kapsičky Sheba, druhé nejedou kapsičky z Penny Marketu (z Německa) a z Normy, kočičí bonbónky a salámky žerou všichni. Ovšem jak někde cítí divočinu (i v konzervě), ohrnou čenich všechny a jdou od toho.

re4zon
hodnocení

1x
Ano, mel by dostavat i mokre krmovo. Ale neni jediny duvod mu davat konzervy nebo kapsicky, radsi mu dejte par kousku masa a slabeho vyvaru. Za prve je to levnejsi, za druhe prirozenejsi.

Ne, není žádný objektivní důvod, že by "měla" dostávat i mokré krmivo.
Voda je samozřejmost.

tynka243*
hodnocení

Zkusím ten vývar :)
re4zon
Ale je objektivni duvod. Uz protoze je to prirozene, extrudovane mysi v prirode taky nejsou. A ze vetsina kocek nepije tolik co by mely a pak jim odchazeji ledviny je fakt. Samozrejme je to individualni, ale u vetsiny to tak je, zvlast kdyz maji jen misky se stojatou vodou.

@re4zon: extrudované myši podle vás nejsou, ale uvařené a stabilizované ano? Píšete nesmysly.

re4zon
Spis bych rekl, ze nerozumite psanemu textu. Maso je na mysich zcela urcite. A zvireti, ktere za cely zivot maso nezralo bych jine nez varene pro zacatek nedal, pokud bych nechtel mit z bytu jeden velky zachod. Ale klidne si krmte svou kocku treba srotem, jen to neradte ostatnim.

lidus*
hodnocení

0x

Náš ragdoolák je nejraděj když mu koupím 10dkg kvalitní šumky, dřív jedl kapsičky Felix dne s je olízne a jde na granule. Ještě tak tuňáka Miamor konzervu ale pro lidi ve vl. šťávě s trochou rýže má raději.V létě na chalupě sní kde co, je vylítaný a hladový, zde si užívá i myši chytá. V Brně se jen válí na sedačce tak muj asi špatně tráví, neřešíme to, žer nebo nežer, nevypadá, že by umřel hladem, váží 7 kg. Vet. říkal, to je šťastný kocour, že může být venku.

tynka243*
hodnocení

Můj briťák má taky 7 kg, takže určitě nestrádá hlady, jen jsem chtěla, aby to měl trošku pestré, ale je hrozné, jak je vybíravý. Vím, že šunka se jim dávat nemá, kvůli velkému množství soli, jako nebudu lhát, zkoušela jsem mu dát kousky ale nechce, opět :D naopak má rád mléčné výrobky jako kousek eidamu, tvaroh, pribináček na lžičku. Ale to už mu také dám jen “svátečně”, když laktózu kočky nesnáší dobře, místo toho mu dávám takové ty kočičí krémy, po nich se může utlouct.

senior
hodnocení

0x

Také zkouším všechno možné, chvíli chutná to, a za chvíli zase tamto.

Felix anebo uzenina se nemá dávat, prože obsahují sůl a to kočkám nesvědčí.

Nyní máme kapsičky Purina One. Zatím chutnají.

Jinak koupit nějaké maso /kuře, krůta, hovězí/, nakrájet na malé kousky a nechat jednotlivé porce zamrazit. Potom postupně vytahovat, nechat na pokojovou teplotu a podávat syrové.

To mají rádi.

Nebo uvařit řízek ze zadního stehna, případně kostru s ovesnými vločkami a nastrouhanou mrkví, oříšek másla, pár zrnek soli.

Ten čerstvý vývar /polévku/ kočky milují. Ty hotové nechtěly, jednou jsem na zkoušku koupila a jsou navíc příšerně drahé.

Je to prostě změna, také byste nechtěla být živena samými konzervami.

Je dobré potravu kočkám nechat chvíli, aby si na potravu zvykly. Stává se, že večer chodí okolo misky bez zájmu, ale přes noc jsou misky vylízané. Nyní samozřejmě v teplech dávat pozor na zkažení potravy. Nechat třeba jen 4 hodiny.

tynka243*
hodnocení

Syrové jedl jako kotě - hovězí, postupem času také nechtěl. To krmivo mu nechám delší dobu, ale pak to začne v misce schnout a on to nechce už vůbec jak to není “čerstvé”. Asi zkusím uvařit ten vývar doma a trošku masa a mrkve, díky za tip :)

floro*
hodnocení

0x

Znáte termín Barf? Zkuste nastudovat.

Granule, konzervy, kapsičky jsou (bohužel ať se výrobce snaží jak chce) plné konzervantů a zchutňovadel. Také složení není často pro kočku vůbec vhodné.

Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč kočka (ale i pes) často si raději vybere granule než maso? Proč je tak rozšířený problém s močovou soustavou?

doplněno 25.07.20 14:19: Satam, nevím úplně, co tím B myslíte?

Ne, že bych měl cokoli proti tvému názoru. Ale hodně mi vadí, že jsi řekl "A", ale chybí mi tam to "B". Takže prosím o doplnění toho "B".

tynka243*
hodnocení

O Barfu jsem slyšela, ale to jsem měla zacit uz od kotete.. jako kotě jedl syrové hovězí, postupem casu uz ho nechtel. Take jsem tu moznost zavrhla z toho důvodu, ze mame maly mrazak a tady v okolí nikde neni zadny obchod, kde bych maso kupovala. Koukala jsem, ze jsou e-shopy ale to bych musela vzit prave velke množství, které neni kam uskladnit :/

@floro: To B je, co tedy máme kočce dávat, když skoro veškeré kočičí žrádlo je pro kočky nevhodné. Masová monodieta také není nejvhodnější.

To je to, co v tvé odpovědi značně postrádám.

floro*
Já mám nastudováno barfovani psa. Proto nemuzu radit přesnou krmnou dávku pro kočku . Zadavatel je se snad svepravna a dokáže si jistě informace načíst sama. A určitě nebude krmit podle nějaké rady na netu.
A jaká masová monodieta? Kočka je čistě masožravec (narozdil od psa), je pro ni maso přirozenější než nějaká vařená zelenina. Samozřejmě je důležité zajistit pestrost, tzn. Všechny druhy masa (kureci, králíci, kachnu, ale i hovězí ci skopové), ale hlavne i vnitřnosti, vajicko. Pokud nechce kočka žrát kusy, může pomoci maso pomlet a třeba ještě při přechodu na barf míchat s původním krmivem. A samozřejmě si pohlídat zdroj taurinu.
Takze to B, to už je na tazatelce.

wanesa*
hodnocení

0x

Zkuste kapsičky nebo konzervy BritCare,nebo konzervy tuňáka ve vlastní š%távě.To chutná všem kočkám.Mám dvě kočky a jedna je také více granulová ale dobré syrové masíčko si občas dá a i syrovou rybu,file nebo filé na másle oba:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]