Dobrý den, chtěla bych se zeptat koupila jsem si první větší akvárium 112l a chci se zeptat co vše potřebují a nějaké rady tipy? Budu ráda za vše co mi o tom napíšete děkuji a jaké rybičky by jste doporučily
Písek kamínky rostlinky a vodu bez chlóru. To jsou věci bez kterých to nejde. Osvětlení filtrace topení a vzduchování.muzes řešit za měsíc. Ono jen o světle by ti zanícený akvarista dokázal vyprávět týden Když to vydržíš, měla bys napřed zalozit akvárko bez ryb a nechat tak měsíc aby se usadilo. To ale málo který začátečník vydrží. Tak aspoň pro začátek musíš vybírat nenáročné druhy rybiček. Pavi očka, rasbory zebřičky a parmičky čtyřpruhé to byly moje začátky. Na fórum akvaristika je dost inzerátů kde lidi nabízejí přebytky. Kolikrát i zadarmo. Evergreen jsou tam přísavky Ancistrus, které se dobře množí. Je rozhodně lepší se tam kouknout než dávat někde ve zverimexu stovku za každou rostlinku.
nikoll
Chtěla bych to vydržet chtěla bych to udělat tak jak to má byt. Světlo už mám v akváriu zabudované doufám že bude v pohodě. A chtěla bych právě mít akvárium s více kytkami když to blbe řeknu vzadu to chci mít zarostlý
Ono toho lze napsat hodně, ale já bych vás odkázala na už napsané. Z těchto informací čerpám já, proto je i doporučuji. Jde o horacovoakvarium.cz/... (velmi pěkně psané) a klasika rybyarybicky.cz/... M.
Je toho víc, odkazy už byly napsány. Já bych dodal, že hlavní je nejdřív rostliny a až za čas ryby a ryb zezačátku jen málo a postupně přidávat. 1000X opakovaná chyba je přerybnění hned od začátku a po krátkém období radosti vám začne chcípat jedna ryba za druhou z důvodu vysokého obsahu dusitanů.
Já považuji za nejdůležitější filtr, aby byla zajištěna bakteriální čistící schopnost akvária a to vnějším filtrem s následným prouděním vody v akváriu. To byl pro mne vždy základ akvária. Ideální je vnější filtr přímo s topením. Máte čisté akvárium, bez různých trubek, molitanů, topítka, bezhlučnost.
Udělat dno, vysadit kytičky a min 14 dnů nechat bez ryb. Taky pořádný filtr aby voda nestála. Živorodky jen žerou a serou, ale pro začátečníky skvělá volba, jsou i odolné na kvalitu a teplotu vody. Na dno několik sumečků, ancistrusy a hlavně ne slimáky, protože se množí geometrickou řadou a už se jich nezbavite. Akvárium potřebuje mít hodně pevný podklad, jinak se může stát, že dole uprostřed se začne prohýbat a časem začne téct. Pak to položit na nějaký filc nebo polystyren.
Pokud šneky tak maximálně plž citronový. Ti se množí málo komu takže se vždycky dají za něco směnit. A když už se stane, že si člověk domů nějaké ty okružáky přinese na rostlinkách, tak dobře poslouží surmovka dravá. Je to teda taky šnek, ale žere vajíčka a mladé ostatních plzáků a zbytky krmení po rybičkách. V Hradci a okolí bych mohl někomu pár darovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.