Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemnožení dravci

Od: nikc® odpovědí: 22 změna:
Zdravím. Prosím vás, je u vás také tolik dravců? U nás letos mnohem více než kdy jindy. Létají na balkóny. Bez zasklení bych měla na balkoně hnízdo. Je to už jako z nějakého horroru. Co se dá s tím dělat? Zřejmě nic, že? Děkuji. P.S. Jsou hnědí a docela malí.
doplněno 16.06.20 21:11: Soused naproti na balkoně má "jen" 3 dravce, zatím.

Přemnožení dravci

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

10x
Jsem ráda za každého ptáka, kterému se daří, nikoliv, že jen přežívá. Budou to poštolky. M.
hodnocení

A včera měl ten soused jednoho na šňůře. Spal tam celou noc. Za týden jich tam může být 10. Vyfotím to a vložím sem. I ty tři jsem vyfotila.
72mona

Možná už to byla letošní mláďata. Ve městech se jim daří lépe hnízdit. A tady je moc hezké čtení*srdce*:

stoplusjednicka.cz/...

hodnocení

Tohle ale není kropenatý jako poštolka. Mají buď hnědou barvu jako má medvěd hnědý anebo jiný odstín hnědé až do šediva. Poštolky tu také ale lítají.
hodnocení

Já mu říkám méďa. :-D
hg

Fotka by nebyla?

idanova*
hodnocení

9x

Zdravím. @nikc, já si myslím, že tu bude souvislost s přemnoženými hlodavci (myslím že hraboši) v poslední době. Z polí se rozšířili i do měst. Příroda si "ví rady". Moc hlodavců, na nich se uživí hodně dravců. Až se srovnají do normálu počty hlodavců, neuživí se tolik dravců a i jejich počty se srovnají. Příroda umí nastolit rovnováhu, jen člověk jí to neustále ztěžuje ;). Ida

liska5

Přesně tak *palec*

hg

JJ.Přemnožení hlodavci a mírná zima bez sněhu jako bonus Tak letos zahnízdili o pár týdnů dříve.

hodnocení

3x
Nevím přesně čím to je, ale obecně je zvěře daleko více. V lese na kole potkávám denně zajíce, srnky..občas orla mořského a dokonce lišku. To ještě před pár lety nebylo..
hodnocení

Hledají místo, kde by se vyspinkali. A ráno poletí na lov.

Teda orla jsem zatím nepotkal, jinak souhlas. Jen se děsím okamžiku, kdy mě nějaká srnka z toho kola sundá. Zatím dobrý, ráno jsme si sice s jedním srncem vysvětlovali, že se mezi chodce nepočítá a tudíž má zvolit pravou stranu vozovky, ale nakonec to vzdal a upaloval do louky :-D.

72mona

Amper - srnka? Stačí zajíc. Kamarádku sundal. Pár stehů na bradě, pár naraženin, odřenin a helma na vyhození. Nepamatovala si, jak se dostala domů. M.

Na srny bacha. Většinou chodí dvě či tři pohromadě. Takže přejde jedna, řekneš si dobrý, je pryč a sundá tě další.
V pátek jsem srnku minul tak o 4m.. Chudák si málem zlomila nohu, protože protější pole do kterého skočila bylo plné bahna, do kterého se nohama zabořila.
liska5

Mně zkřížila cestu bachyně s mladejma pruhovanejma selátkama. Lekli jsme se všichni, já i kančí mláďata.

Mechanikovi z vedlejší vsi vběhla pod kolo kočka. Asi černá. Má je rád, tak si ustlal a totálně si zrasoval koleno. Jezdit může, s chozením je to horší.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, budou to ty poštolky, které se chytře naučily, že ve městě je hodně potravy (např. holubi) a příjemné hnízdění (kostelní věže, paneláky nebo staré půdy). Obávám se, že kromě trávení nebo střílení (což není "košér") není způsob, jak je omezit (ve městě nemají přirozeného predátora). Zdravím!

doplněno 16.06.20 22:53:

hg - u nás na zahradě poštolka holuba ulovila, ale je fakt, že to byla možná hrdlička (když poštolka dojedla a odletěla, tak jsem našel už jen několik peříček).

hg

Lepší rodinka poštolek než přemnožení hlodavci. Jinak holub je pro poštolku příliš velké sousto. Máme je v práci pod oknem a holubi mají hnízdo naproti na stromě. Do hnízda nosí převážně myši.

72mona

Poštolka může lovit i holuby, ale je to stejně lokální, jako když káně loví slepice. Úplně běžné to není. M.

hg

Před kanclem mi sedí na stromě poštolky a zároveň holubi, ale jsou to o chlup větší hřivňáči. Holubi mají hnízdo přímo na stromě poštolky naproti na budově a nevšímají si ani mláďat. V minulých letech zahnízdily přímo pod oknem a do hnízda nosily jednu myš za druhou. Drobné ptáky do velikosti kosa donesly jen několikrát za celou dobu hnízdění zatímco hlodavců nosily desítky každý den.

Uvádím to jen pro zajímavost, ne abych zpochybnil možnost že uloví i slabšího holuba. :)

72mona

Také to neberu jako zpochybnění. Spíš ukázka toho, že když je dostatek potravy, nemusí se žádný z predátorů uchylovat ke kořisti, která není primárně určena pro něj. Je to jako s kunama. Přestože mohou vydrancovat kurník, ve většině případů žijí se slepicemi doslova na jednom dvorku. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]