Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky je to had?

Od: esterka odpovědí: 21 změna:
21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

7x

Můj názor je, že z poslední fotografie na mne hledí užovká hladká a pozor, samec.

nov
hodnocení

4x

Myslím, že je to zmije.

liska5
hodnocení

4x

Podle trojúhelníkového tvaru hlavy se zdá, že zmije. Užovka má hlavu oválnou. Kdybyste ji vyfotil zboku, aby byly vidět oči. Zmije má svislé čárky, kdežto užovka má zřítelnice kulaté a obvykle žluté měsíčky za hlavou.

Ale je krásná a poměrně velká.

berger*

Fakt posíláte tazatelku vyfotit zmiji oči? Já její odvahu obdivoval už u prvních fotek... Hlasuji pro zmiji obecnou a je krásná...

liska5

Já tazatelku neposílám, spíš pro příště, aby si všimla. Zmije by odlezla, kdyby se k ní někdo přiblížil. Ta fotka je vzácná, že ji tazatelka nezaplašila.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Tady je rozdíl mezi zmijí a užovkou hezky vysvětlený a na videu ukázaný: novinky.cz/... Ida

72mona
hodnocení

1x

Já vidím užovku. Ony se liší i tvarem těla. Užovky jsou delší, tělo se jim pozvolna zužuje. Oproti tomu zmije jsou silnější a k ocasu se zužují rychleji, takže ocas působí kratším dojmem. Jinak porovnání je i zde: novinky.cz/... M.

doplněno 15.06.20 00:09:

U nás jsem viděla zatím jen užovky obojkové, ale pěkně zblízka. Ty jdou ovšem krásně identifikovat. Zmiji pouze jednou. Asi jsou plašší. Na užovku jsem letos téměř šlápla, nechala se dlouho okukovat. I oči;) Ten tvar těla je hodně důležitý, ovšem u stočeného hada se to těžko posuzuje, takže opatrnost (respekt) je vždy namístě.

liska5

Vás beru za slovo, máte úžasný přehled. Taky jsem váhala.

berger*

Pořád vidím zmiji,ale to bude tím,že vždy vidím tu horší variantu...:-D

72mona
Tady je ta letošní modelka. I na ní je vidět, jak se pozvolna zužuje (že by se jí proto říkalo užovka?:))
Jaky je to had? #4

bg
hodnocení

1x

Zcela jistě užovka hladká. Nejedovatá, ale útočná, ráda kouše. Pokud u Vás jsou, je to dar. Jsou vzácné a naopak likvidují zmije.

hg
hodnocení

1x

No jasně že užovka . Jak někoho mohla napadnout zmije *zed*

72mona

A proč by nenapadla? Mnoho lidí nemá zkušenosti s kontaktem s hady a pak na ně vykoukne hnědý s kresbou. Také by mne napadla jako první zmije a až pak bych začala pátrat. A jak kresba tak zabarvení bývá variabilní, takže je důvod k pochybám. Většina z nás zná pouze zmiji a užovku obojkovou, ne? M.

hugg*

Jesně, že ne každý pozná neše hady, proto se taky ptají. Ale na otázku "Co je to za hada" nepředpokládám odpovědi od lidí co nemají základní tušení ani o rodu.

72mona

Netřeba se rozčilovat nad omylností. Jsme laici. Někteří vidí zmiji, tak to napíší. Není třeba mlátit hlavou o zeď;) Správná odpověď už padla. M.

hg

Jo máte pravdu, netřeba mlátit hlavou o zeď.Jak zní jedno přísloví " někdo říká co ví, jiný ví co říká".:) Ale jak pak tazatel zjistí, která odpověď je správná?

idanova*

Třeba tak, že všichni dáme hlavy dohromady, každý to, k čemu se přiklání, a společně se dobereme správné odpovědi. Ale horší bývá, že tazatel dělává mrtvého brouka a už nereagovává... Ida

hg

Tazatel možná neodpovídá neboť vzal již po prvních odpovědích onu " zmiji " lopatou. Máte pravdu někdy z fotky poznat druh dává prostor na diskusi ale tady je to jasný Tak by měl odpovídat jen ten kdo má alespoň základní znalosti.

esterka
hodnocení

Tazatelka se ptala ze zajímavosti proto že se v tom nevyzná a chtěla poprosit o radu někoho kdo by to mohl vědět. Had byl u dětského pískoviště proto me to zajímá. Hada jsem radši od chytla a ovodvezla do přírody lesa.
hg

Esterka: obdivuji vaši statečnost :) Je to had rychlý a kousavý na rozdíl od užovky obojkový.

esterka
hodnocení

Tak jsem asi ted rada ze jsem to nevěděla už předtím :) Ale jsem rada a děkuji za všechny rady a názory které byli napsané. Snad nebudu muset chytat další. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]