Nejste přihlášen/a.
Já ho včera potkala. Toho velkého, co jich zamlada létalo plno. Spadl přede mnou ze stromu na silnici a v tom chladnu v 700m.n..m. lezl jen pomalinku. Dala jsem ho na větev. Nemaj to dnes lehké, tihle broucí.
Liško, chroust není k vidění už řadu let. Jako děti jsme je chytávaly. Jeden rok jich bylo tolik, že keře byly úplně oholené. To jsme na ně chodívali se starými bandaskami, rodiče je spařovali vařící vodou a dávali to slepicím.
Kromě klasických velikých chroustů byl k vidění i takový menší chroust - říkali jsme "babka", správně listokaz zahradní.
Pak nějak vymizeli a já je neviděla spoustu let. Až asi před 15 lety. Manžel dělal hlídače ve firmě a já kolem jezdila na kole z práce. Tak jsem se u něj občas stavila. Měl noční, my končili s odpolední ve 23,15. Když jsem tam přijela, svítilo nad vrátnicí veliké světlo. Kolem se motali chrousti, padali na zem a zase vzlétali za světlem.
A od té doby jsem je zase nikdy neviděla.
Je to škodlivý hmyz, ale myslím si, zda jsme my lidi nevyhubili všechno až na doraz. Podobně vzpomínám na kdysi škodlivý koukol, krásně fialový, trhali jsme ho v obilí do kytic společně s chrpami a vlčími máky. Ale škodil v obilí a tak byl cíleně likvidován. Dneska prý rostě na pár lokalitách někde v podhůří Orlických hor a je přísně chráněný. A že ho všude bylo! Jaga.
My jsme je "chovali" v pětilitrovkách od okurek. Každý měl svoji a v ní z větviček cvičiště. Dostávali pravidelně čerstvé krmení... Velcí kluci chrousty přivazovali za nožky a pouštěli, jako draky. Podle tykadel jsme uměli poznat kluka od holky.
Těm malým se říkalo babky. Tohle byl ten velkej.
Ano,u nás je jich vždy spousty,bydlíme u u lesa a nesmím nechat prádlo na balkoně,jinak jich tam mám plno
Vloni jich bylo víc ale jejich období bude až v červenci...
Wanesa: Chrousti se ojevují koncem dubna a v květnu až do začátku června. V červenci určitě ne, to si pletete s chroustkem.
My bydlíme dost vysoko,k nám létají až v červenci.-(A chrousta poznám velice dobře,moje kočky je vždy s radostí loví přes sítě na balkoně a potom mi je nosí do bytu,fuj..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.