Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Jmenuji se Anna Filipiová, a je mi 13 let. Je to 3 roky zpátky, co jsme si s mamkou pořídily štěně maďarského ohaře, ale po roce jsme zjistily, že na jeho výcvik nestačíme. Odvezl si ho pán, který ho vycvičí na policejního psa, jenže se nám hodně stýskalo, tak jsme se rozhodly, že si vezmeme už staršího, vycvičeného psa. Minulý rok na Velikonoce jsme si tedy adoptovaly 6-ti letého flat coated retrievera, jmenuje se Ash. Vždy s ním bylo dobře zacházeno, ale když se mu něco nelíbilo, začal vrčet. Vrčel už u předchozích majitelů, ale nikdy ne tolik. On je moc hodný, ale má zlozvyk. Vždy, když cítí jídlo, hned přiběhne, a škemrá. Na Vánoce byla na kuchyni položená krabice s cukrovím, a on u ní hodně dlouho seděl, a škemral, ale proto, že má bezlepkovou dietu, nemohl dostat ani kousek. Když jsem šla ze svého pokoje do koupelny, zvedl se a šel na místo. O chvíly později jsem za Ashem přišla, a chtěla jsem ho pohladit, jenže jak jsem se k němu sehnula, tak vycenil zuby, a než jsem stihla něco udělat, tak se po mě ohnal, a kousnul mě nad pravé oko. No a poslední dobou na mě hodně často vrčí, když ho chci třeba pomazlit. A včera na mě BEZDŮVODNĚ zaůtočil. Vždy, když chce aportovat, tak přinese tenisák, položí ho před sebe, ustoupí o pár kroků vzad, zvedne ocas, nastraží uši, dá hlavu dolů, vyplázne jazyk, a vrtí ocasem. A v téhle pozici si žádá o aport. Takhle si přede mě stoupnul i včera, a čekal na házení. Bylo to asi hodinu po tom, co jsem se vrátila od taťky, takže mě 4 dny neviděl. Ohnula jsem se pro ten míček, ale Ash vyštěknul, a kousnul mě pod pravé oko, jen o pár cetimetrů níže, než minule. Přitom mu nikdo nic neudělal. nebylo, proč by se na mě měl zlobit. Vůbec si nevím rady, co s tím mám dělat, takže bych byla moc ráda za odpověď.
S pozdravem Anna a Ash
Budu tvrdá, ale měly jste si na pomazlení a hlazení vybrat plyšáka.
Nezvládnete vlastně ani malého psa. Protože to není o velikosti zvířete, ale systému chování ve smečce.
Pes potřebuje pravidelně ven a pracovat, mít své místo ve smečcce, plnit úkoly, trénink. Vy dvě musíte být velitelé, samozřejmě by to měla být spíše mamka. I když já už ve 13 letech cvičila bernardýna.
Není to o odepření cukroví, nebo že Tě neviděl 4 dny.
I malé rasy, vysloveně společenského plemene, dokáží získat nadvládu nad svým majitelem, pokud ucítí slabý článek.
-----------
Míček byl jeho a nabízel ho ke hraní, ale protože jste slabší, tak to dal najevo a to svým psím způsobem. Nasměroval Tě do správné pozice, tedy do podřízené. Nemáte autoritu, nepožadujete po něm plnění úkolů, nemá své místo v rodině - tedy na 3. místě, a pes to vycítil a bude vždycky zkoušet se posunout na 1..
On Vás usměrňuje, aby on byl hlavou smečky a tím svým psím způsobem, tedy zavrčením a nástinem kousnutí. Kůže člověka je háklivější, než osrstěná kůže jiného psa, který má poslouchat.
-----------------------
Souhlas s @etana.
Pes nedělá nic bezdůvodně.
Pes nesmí v žádném případě vrčet (útočit) na člověka (kromě hry). Vzali jste si k sobě sice dospělého psa, ale vycvičeného? Nikoliv. Pes, který vrčí na člověka ho buď nerespektuje (to bude případ Ashe), nebo se ho bojí. Jak jeho chování řeší rodiče (máma)? Vrčí i na ni? M.
Neměli jste si brát psa, když ho neumíte ani vycvičit, ani udržet vycvičeného. Tohoto dejte někomu, kdo to se psy umí a dalšího už si nepořizujte, pokud nutně potřebujete nějaké zvíře, navrhuji rybičky (nežertuji). Ani kočku, ani morčata atd...všechno to vyžaduje znalosti a péči včetně té "duševní". Jsou to živí tvorové, ne hračky.
Podle Tvého dotazu žijete s mamkou samy, bez taťky. A nezvládly jste toho "maďara", který mívá velice přátelskou a mírnou povahu. Je to pes lovecký, je šťastný třeba jako pomocník hajného. Ale mezi dvěma děvčaty si asi dělal, co chtěl. Psa bych nikdy nedala pryč. Je to jednou člen rodiny, spíš bych si zaplatila za pobyt na cvičáku a snažila se ho s odborníkem vychovat. I když u dospělého psa je to už těžší. Vy jste se ho zbavily. A vzaly si dalšího velikého psa. Píšeš, že byl už starší. Proč se někdo zbavil staršího psa? Byly asi nějaké problémy, proto dali psa dál. To, co pes udělal, by si dovolit neměl.
Nechci tě navádět, aby pes zase letěl od vás pryč, ale pro 2 ženské by asi byl nejlepší nějaký malý pejsek - třeba čivava nebo yorkshir. Toho by sis mohla brát s sebou i na návštěvy k otci.
Příště ale vybírejte zodpovědněji, pes je závazek zhruba na 15 let života. A není nikdy zlý a špatný pes, to z něj dokáží udělat až lidé. Pes je živý tvor, který cítí radost, ale i bolest a smutek. Není to svetr, který se Ti nelíbí a tak ho odložíš.
Připadá mi, že jste si vzaly psa jen proto, abyste nějakého měly. A zapomněly jste, že může mít i nějaké problémy v chování, které jsou vám teď nepříjemné. Přesto se přimlouvám, chtělo by to poradu s odborníkem, ne zase psa vykopnout k někomu dalšímu. Jaga.
Četla jsi Malého prince? Pak jistě víš, že: STÁVÁŠ SE NAVŽDY ZODPOVĚDNÝ ZA TO, COS K SOBĚ PŘIPOUTAL.
Nevím proč, ale obě plemena psů byla nevhodně zvolena, nevhodně doporučena. Oba dva psi jsou velcí, jsou to lovecká plemena. Navíc první pes mládě, tedy velice aktivní. Pokud maminka chodí do práce, tazatelka do školy, nemohly časově dát psovi to, co měl dostat. Neumím si představit, že by maminka anebo děvče po návratu z práce či ze školy se jako první převlékly do tepláků a šly běhat a cvičit se psem na 1,5 až 2 hodiny ven. Namísto učení, vaření, úklidu. Opravdu o hlazení a mazlení to není.
Bydlím na kraji většího města, měli jsme bernardýny, vlčáka, jezevčíky, vím, co to obnáší a i když jsem v důchodu, tak už bych nechtěla ani malého pejska.
Obě dvě rasy ale mají přátelskou a vyrovnanou povahu, lehce se cvičí a jsou vynikající pro aktivní život - jako pomocník při lovu na poli, ve vodě, v lese, při sportu /železný pes, ke kolu/, potřebují vybít energii při dlouhých procházkách. Retrívr má opět rád vodu, pohyb, lov.
Pokud psi nedostanou to, co požadují, tedy pořádně protáhnout, pravidelně, každý den, tak potom zlobí, nudí se, jsou nevybouření.
Najít mlaďochovi nový domov se zkušeným chovatelem považuji za rozumný postup. Proto si myslím, že se mamka i děvče chovaly zodpověďně, když mu našly nový domov.
ALE :
Spíš mě ale vrtá hlavou, jaký pán si ho odvezl, aby ho vycvičil na policejního psa. Toto plemeno se na tuto práci nehodí a pokud vím, tak služební pes se vybírá ze štěňat, už krátce po porodu a musí mít kvalitní rodiče.
Takže já bych si pejska dojela určitě zkontrolovat, jak skončil, pokud teda jsou majitelky s tím dotyčným v kontaktu.
Zdravím. Problém se psy u vás doma vidím v tom, že jste se nejspíš s mamkou dohodly, že pejsek bude tvůj. Tak se o něj víceméně staráš ty. Ale pes není věc, je to živý a myslící tvor (ne dítě! ale zvíře!), a tak vám na vaši dohodu kašle. Pes má svůj rozum, navíc je dospělý. A celou výchovu => ne výcvik (výcvik je nácvik a pilování detailů nějakých specifických dovedností), absolvoval v úplně jiné smečce, ve spolupráci a pod vedením úplně jiných členů smečky, která měla své vlastní názory na chování psa, a pes se chová tak, jak byl naučen. A k tomu má svůj vlastní myslící mozek a rozum. Ale pes nemyslí jako člověk, ale jako zvíře = jako pes. Vzhledem k tomu, že ty jsi ještě dítě, dospělý pes se ti nepodřídí a nebude tě poslouchat, navíc pes velký. Ale na 13 let jsi šikovná a přístup máš správný, ale pes pozná mládě, a pokud mamka není vůdce, nedovede se psy zacházet a nemá u nich dostatečnou psychickou převahu a přirozenou autoritu, bude to u vás se všemi psy dopadat stejně. Jakmile dosáhnou věku kolem 1 roku => což je u psa puberta = přechod do dospělosti, začnou se prosazovat, a jen opravdový vůdce jejich chování může úspěšně korigovat. ..."zvedl se a šel na místo. O chvíly později jsem za Ashem přišla, a chtěla jsem ho pohladit, jenže jak jsem se k němu sehnula, tak vycenil zuby, a než jsem stihla něco udělat, tak se po mě ohnal, a kousnul mě nad pravé oko"... Aničko, Ash s tebou komunikuje, a začal ti vysvětlovat, že ty budeš poslouchat jeho, ne naopak. Šel na místo => na SVÉ místo, a tebe nutí pochopit, že na JEHO místo ty nesmíš. Že na něj nesmíš sahat, pokud on ti to nedovolí. Nejdřív tě varuje zavrčením, když neposlechneš - zarazí tě zuby. ..."včera na mě BEZDŮVODNĚ zaůtočil. Vždy, když chce aportovat, tak přinese tenisák, položí ho před sebe, ustoupí o pár kroků vzad, zvedne ocas, nastraží uši, dá hlavu dolů, vyplázne jazyk, a vrtí ocasem. A v téhle pozici si žádá o aport"... Pes nedělá nic bezdůvodně (jak už píší i rádci nade mnou). Ten míček ti podstrčil ne proto, abys mu házela "aporty", ale když jsi po míčku sahala, zavrčel a tentokrát i vyštěknul = varoval (jak na to sáhneš – kousnu), neposlechla jsi => zuby tě zarazil, abys pochopila, že na míček (a postupně i na všechno v domácnosti) smíš sáhnout, když on to dovolí. On tě vychovává podle psích pravidel. Pro něj jsi štěně, které bude poslouchat jeho = vůdce smečky. On ti vysvětluje, že on je vůdce, že v této noře (bytě) je všechno JEHO, že ON bude velet a TY budeš poslouchat. Na neštěstí má ještě i "velké tělo", takže je mu jasné, že ani fyzicky ty ho nepřemůžeš. Je mi líto, ale pokud chceš SVÉHO psa, budeš muset počkat, až budeš dospělá. Ale zatím by sis mohla načíst fůru informací o vrozených vzorcích chování psa, co si nese v genech od přírody a co ho lze naučit a jak. A hlavně, jak se psem komunikovat, co a jak pes chápe, jak přemýšlí, jak si s ním hrát, jak si vychovat "dobrého" psa a jak rozumět psí duši. Najdi si kamarádku, jejíž rodiče mají pejska a sleduj, jak s ním zacházejí a jak on na to reaguje. A uč se od kamarádčiných rodičů. Pejska Ashe nejlépe vrátit původním majitelům. Ida
Sice zvířatum moc nerozumím, ale není ok mít doma psa, který si troufne na majitele. Nečekejte až se něco stane. Dejte psa pryč. Tím myslím, někomu kdo si s ním poradí, nebo sehnat někoho kdo s výchovou pomůže. Přiště si opatří psa kterého zvladneš - menšího. nebo plyšového.
Jen tak na okraj. V některých zaostalejších zemích (tam kde je pořád člověk více než pes) jdou problemoví psi okamžitě pod kudlu a není možné potkat psa co by na někoho zavrčel natož kousnul, nikdo nechce riskovat aby se někomu něco stalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.