Nejste přihlášen/a.
Jsem v nízkém paneláčku v zeleni na konci města blízko do přírody. Na balkoně v 2.p mám v truhlíku tymián a létají mi sem čmeláci. Viděla jsem reklamu na prodej čmelínů. Napadlo mne si ho pořídit sem mezi truhlíky. Asi bude třeba nějaká registrace, tak se ptám předběžně, jestli to není příliš ztřeštěný nápad neboli přímo hovadina? Děkuji.
Ztřeštěný nápad to není, ale je kolem toho celkem dost práce. Pokud vás to zajímá, mrkněte sem: cmelaciplus.cz/...
Já sama je sleduji na FB stránkách a ještě jsem se k pořízení čmelínu neodhodlala. I z důvodu jisté fobie... M.
Jasně že jo , pokud je v okolí dostatek potravy. Čmeláka si odchytnete o obsazení se nebojte. Jen je okolo toho dost práce a chce to si o tom něco načíst.
Ten článek v odkaze je super prolítl sem to jen zběžně ale bacha ještě na zavíječe. cmelaci.cz/...
Dalsi je co jim dat dovnitř, nesmi to byt nic co obsahuje synteticky vlakno,oni totiz maj nejradeji opusteny myší pelech v zemi.
Čeští čmelácí se dají koupit , ale mně se podařilo umístit matku každý rok. Ne vždy to bylo na první pokus. Jinak bych se toho nebál a je to radost to pak sledovat. My teda máme velkou zahradu i s rostlinama pro ně. Pokud chcete mít z něčeho radost a neutroufáte si na čmeláky mužete zkusit udělat i nějaký hmyzí hotel.
Doporučuji vysadit orlíčky, pokud je nemáte. Mě se rozsemenily okolo domu, právě kvetou - fialové, bílé, růžové, červené a různé sprášené odstíny a čmeláci je s oblibou vyhledávají.
Pokud jim nabídnete pastvu po co nejdelší období, tak jich budete mít okolo sebe plno.
Zde kvítka pro včely, motýly, čmeláky -
Máme tu třeba hluchavky, tymián a saturejku a hodně kvetoucích keřů. Taky kolem 50 m jabloně a jiné ovocnany.. Orlíčky rostou hojně kousek dál, asi 150 m.. Musím zjistit akční radius čmeláka. Vůbec toho musím zjistit hodně.
Jak mne to s tím čmelínem napadlo, když jsem viděla čmeláky, jak mi zase "pracují" v truhlících na balkoně, tak jsem sem napsala.
Když v paneláku, tak pěstovat.
Chovat na balkóně užitečné zvíře - to je něco jako:
jianak - nemínil jsem obranu hnízda, ale to, že pokud s ním přijde do kontaktu někdo z ostatních obyvatel a uvěří blábolům, že "čmelák ti nic neudělá" budou se hodně divit a následně chovatel v problémech.
Mimochodem, proč ne rovnou včelín?
Děkuji všem za odpovědi. Něco jsem si už načetla. Vzhledem k orientaci mého balkonu na JV to nepůjde. V létě by tam měli moc horko. Už se mi ale v hlavě rodí plán, kde u syna na zahradě. Jinak hmyzí domečky tu máme na více místech, třeba i v MŠ. Mne ale lákají ti čmeláci. Už v březnu tu byli na vřesech. Teď kvete saturejka a tymián a zase je tu mám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.