Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám doma asi 5 letého králíčka, a chtěla bych si pořídit kočku. Myslíte že by spolu neměli problém kdybych si pořídila kotě a to by s ním bylo od mala? Jelikož by s ním vyrůstal, tak by s ním v dospělosti neměla mít problém. Máme někdo takovéto zkušenosti?
Moc krásně se o ní čte: cs.wikipedia.org/... Já si myslím, že bude záležet na osobnostek jednotlivých zvířat.
Jó mainky. Pamatuju na dobu, kdy se tady v ČR daly počítat na jednotlivé kusy. Byly fakt velké a hodné, nikdy se nestalo, že by na výstavě mainka vyváděla. A jelikož jsou považovány za tzv. přírodní plemeno (dávné generace pobíhaly volně venku a v zemi původu se taková divoká kočka dala zařadit do chovu jako novic), byly zdravé. Pak přišel boom a každý chtěl mainku. Dnes už je chovají i registrované chovatelské stanice více na kšeft, než kvůli zlepšování kvalit plemene. Mainky mívají běžně velmi početné vrhy, 8-10 koťat není výjimkou, k tomu jsou koťata dobře prodejná. Každý chce mainku, protože jiná plemena nezná. Přitom laik nerozezná mainku, norku, angoru, sibiřku od sebe, všechno to jsou přírodní polodlouhosrstá plemena. A s popularitou klesá kvalita a přibývá zdravotních problémů. Dolů jde ten nejhlavnější znak, velikost. Není problém najít dospělého kocoura s váhou 7kg. Přidaly se onemocnění. HCM, dysplazie, kraví postoj, atopie. Takže koupit mainku není jen tak, určitě bych nekupovala bez PP a ani od někoho, kdo odchoval svoje první koťata a plemeni doposud nerozumí. Já bych si tedy mainku nekoupila nikdy, turecké angory mají mnohem milejší povahu, jen nejsou tak velké a nemají takové PR. Ale kdybych musela, vybírám si ze zkušené chovatelské stanice, která svoje chovná zvířata testuje, tam kde to jde dělá genetický test a tam kde to nejde (HCM), nespokojí se s jedním vyšetřením, ale vyšetřuje svoje chovná zvířata opakovaně. A taky bych chtěla kočku ze stanice, kde se běžně dožívají zvířata 15 let. Ono když někomu neustále chcípají kočky v 5-8mi letech, nebo i mladší na nemoci jako je rakovina, z takového zasaženého chovu není radno pořídit si kočku na mazlíčka. Tu chcete mít zdravou až do vysokého věku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.