Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otevření ptačí budky omylem

Od: jardacountry® odpovědí: 8 změna:

Stala se mi nemilá věc. Postavil jsem sýkorkám budku a přišrouboval jí na ořezanou vrbu poblíž baráku. Vůbec nic se ale nedělo a ptáci k ní nelétali vypadala neobydlená. Dnes jsem jí chtěl přemístit dál od baráku aby se ptáci nebáli pohybu kolem domu a proto jsem musel oddělat přední stěnu. Uvnitř v hoblovačkách co jsem tam dal už bylo hnízdo a seděla na něm přikrčená sýkorka. Tak jsem to hned opatrně vrátil a zašrouboval. Ptáček nevyletěl koukal jsem z baráku asi pět minut tak snad hnízdo neopustí co myslíte?

Otevření ptačí budky omylem

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

konadra
hodnocení

5x

Buďte v klidu. Já už se zabývám budkařením osm let. A budku máme asi pět metrů od lavičky, na které sedáváme a pohybujeme se i kolem. Každý rok tam sýkora koňadra zahnízdí a vyvede mladé.

Sýkora je taková nebojácná a je zvyklá na lidi. A že by po otevření budky odletěla a už se nevrátila, to se nebojte. I kdyby odletěla, tak se druhý den určitě vrátí. Pokud už sedí na vejcích, tak už je to silné pouto k mláďatům.

Já myslím, abyste už s budkou nehýbal a nechal tam, kde je.
Potom můžete napsat, jak to pokračuje. Např. zda už sýkora krmí mladé.

Mějte se pěkně.

hodnocení

Díky, jasně z budkou už nic dělat nebudu jsem rád, že jsem jí nedělal nadarmo. Když něco zpozoruju tak to sem dám.

72mona
hodnocení

0x

Ach to nedočkavé mládí*alene* Když ptáčci snáší a sedí na vejcích, je pohyb u budky v podstatě nulový. Až když začnou krmit, můžete si všimnout, že se něco děje. Takže s přemístěním je dobré počkat až třeba na další sezónu.

Věřím, že sýkorka tu nečekanou exkurzi zvládla a zůstane. Jen se tam už nemotejte;) M.

liska5
hodnocení

0x

Není budka příliš nízko a tak přístupná kočkám?

Jinak soused měl sýkorky ve schránce na brance a raději chodili ven vratama u garáže a my je měli v trubce od věšáku na prádlo. Takže se sýkorky asi tolik nebojí. No kéž ta Vaše v pohodě vysedí mladé. *srdce*

72mona

Taky myslím. Ale na druhou stranu, zvířata se sama rozhodnou. Vedle hřiště máme lampy a na jedné je otvor tak půl metru nad zemí. A co myslíte? Loni tam vyvedly sýkorky mladé. M.

hodnocení

0x

Každý rok vyrobím asi 7-8 hnízdních budek pro malé ptáky. Ty moje mají otvírací přední díl, a jdou pootevřít po odjištění dvou hřebíků. Letos v zimě před jarem jsem se nedostal k jejich vyčištění a tak jsem se na ně podíval nedávno. Z jedný po šáhnutí vylítnul malý barevný ptáček. Ani nevím, jestli tam už měl nějaká vajíčka. Dal jsem tomu kus času a po chvíli prohlížení budky se do ní zase vrátil. V druhé bylo už nanošeno několik pater materiálu a do půlky výšky bylo vytvořeno hluboké hnízdečko. Tak jsem to tam taky nechal, protože vypadalo čerstvě a bez snůšky. Zatím je docela klid. Že se v budkách něco vylíhlo, se pozná poslechem. Při příletu rodiče se ozve hlasité vyžadování přídělu potravy.

Upozornil bych na to, že se nesmí žádné malé ptáče vracet zpět do budky, když je nalezeno někde kolem venku. Rodiče ho už tam nebudou čekat a ani hledat a chcípne tam hlady. Ptáci dokáží i takovéhle mrtvolky zastavět novým materiálem na nové hnízdo. A i vadná stará vejce.

72mona

Když ptáče vypadne, určitě ho vrátit! Pokud opustí hnízdo samo a rodiče jo dokrmují, pak samozřejmě ne. M.

Upřesnil bych. Když vylítne z budky, tak už určitě nevracet. Když se pohybuje někde venku v přírodě, nechat být. Rodiče se o něj postarají. Když by se někde v zástavbě zatoulalo, tak odnést někam na nejbližší keř nebo trávník pod stromy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]