Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused a hnůj

Od: porter* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den mám otázku soused si pořídil koně.. Hnůj je 3m od plotu a když fouká vítr smrdí to.. Kam se obrátit.. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Obraťte se proti větru.

Můžete to zkusit přes příslušné úřady (obecní úřad, hygiena apod.), ale upozorňuji vás, že je to běh na dlouhou trať a nakonec nemusíte dosáhnout svého.

hodnocení

3x

Umístění hnoje od obytných budov - vzdálenost podle zákona

Základní princip v občanském právu říká, že vlastnické právo končí tam, kde začíná právo někoho jiného. Ve Vašem případě dochází ke střetu dvou vlastnických práv a to práv na nerušené užívání pozemků. Dle výše uvedeného principu, je každý vlastník povinen zdržet se všeho, čím by zasahoval do práv jiného. V případě sousedských sporů to znamená, že není možné, aby soused obtěžoval pachem z hnojiště okolí.

Jinými slovy, zákon neuznává ochranu tam, kde dochází ke zneužívání práva s cílem škodit jiným subjektům.

Hnůj je závadná látka

Musí se s ním zacházet tak, aby nedošlo ke znečištění povrchových a podzemních vod (§ 39 vodního zákona, zákon č. 254/2001 Sb.) Proto je nutné ho skladovat v souladu s předpisy.

Pevné hnojiště

Hnojiště musí mít minimálně půlroční kapacitu produkce hnoje, musí být nepropustné, vybavené jímkou pro zachycení hnojůvky a dešťových vod z manipulační a dosud nenaskladněné plochy.

Pokuty za delikty v oblasti skladování hnoje

3) Za správní delikt se uloží pokuta do

a) 50 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 písm. b), c) nebo d),

b) 100 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 písm. a) nebo odstavce 2 písm. d),

c) 500 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 1 písm. e) nebo odstavce 2 písm. c) nebo e),

d) 5 000 000 Kč, jde-li o správní delikt podle odstavce 2 písm. a), b) nebo f).

liska5
hodnocení

3x

Probrat to nejdřv po dobrém se sousedem u kafe, aby hnojiště přemístil a ať si domluví odvoz. O koňský hnůj bývá zájem.

Bacha na studnu! / průsak/

etana*
hodnocení

2x

Fascinuje mne ta česká mentalita vše řešit přes udávání, to se sakra se sousedem nedokážete domluvit? Ono je diskutabilní, jaký ten zápach je (nevěřím, že hrozný, protože koňský hnůj zas tolik nesmrdí, je po něm velká poptávka a musel by těch koní mít patnáct, aby to bylo znát. Navíc žijete na vesnici, v Praze koně nejspíš nemá nikdo. Co čekáte? Výhody vesnice jsou mnohé, ale za vše se platí. Když si představím, že by mne hned soused běžel někam udat, začala bych ho z duše nenávidět. A pak by nastalo fakt peklo.

pb®

Hahaha. V Praze normálně jsou komerční koňské stáje a i soukromé osoby chovají v Praze koně. Jednou takovou osobou je třeba můj tchán. Momentálně tu jsou 4 velcí koně. Když říkám velcí, tak velcí, kohoutková výška přes 170cm a váha asi 650kg na jednoho. Bylo jich tu i 6, ale 3 byli miniponíci. Máme to k Národnímu divadlu čtvrt hodiny tramvají. Další stáje máme kilometr od baráku a další přes řeku v Chuchli, i to je Praha a že těch koní tam je, stejně tak Císařský ostrov je plný koní. I koně, co jezdí na Staromáku, jsou někde ustájení.

A ano, koňský hnůj může smrdět a to hodně. Ne když je kydán každý den a je v podstatě čerstvý, to nijak zvlášť nesmrdí. Ale představte si, že kůň stojí celý týden v boxu a kydáno mu není. To je pak síla a smrdí i to samotné zvíře. Víc smradlavé koně, než tchánovy, jsem nezažila. Ono asi nevadí, když je člověk na zahradě a smrdí mu tam hnůj. Ale když mu smrdí hnůj i k nedělnímu obědu, tak to už vadí.

roman2

to: etana®

Bohužel najdou se lidé, se kterými se domluvit nedá. Tuto neděli se náš soused rozhodl, že si posune plot, protože mu prý nějaká paní z katastru řekla "že se to před 20 lety špatně vyměřilo a že to je o 70 cm vedle". Zavolali nám sousedé a když jsme přijeli, byla už část sloupků přesunuta. To že je v zemi geodetická značka souseda vůbec nezajímalo. Nemám nic proti tomu, aby si oplotil pozemek a pokud zde je chyba, ať se napraví, ale toto se musí řešit oficiálně a ne takto. Souseda jsem vyzval, ať toho zanechá a dočkal jsem se jen nadávek. Potom si ale pan doktor (zde by člověk takový přístup nečekal že?) uvědomil, že je tam dost svědků a radši odešel.

Dva dny nato se přesně na hranici pozemku (cca 4 m od našeho domu) objevila první hromádka slepičího hnoje - jaká náhoda. Zatím s tím nemohu nic dělat. Prohlásil by nejspíše, že si hnoji maliny. K obtěžování pachem zatím nedochází (v domě ještě nebydlíme a trus tam je teprve půl dne). Očividná provokace ...

Někdy prostě dohoda možná není...:(

id
hodnocení

2x

Hnůj je 3 m od vašeho plotu a váš dům je kolik metrů od plotu? Nepíšete, zda má soused možnost zřídit hnojiště jinde tak, aby se tam dostl s technikou.

Jste na vesnici a ta vždy nevoní. Końský hnůj je v pohodě, smrdí, jedině při vyvážení na pole. Když se kopy nerýpe, není problém. Upečte koláč, kupte flašku a pozvěte souseda na řeč.

Jinak si soused může 3 m od plotu postavit kurník a v něm chovat třeba perličky, které řvou od 4 hodin od rána až do západu slunce..Pak budete spokojená?

jabraka*
hodnocení

1x

Koňský hnůj nuikdy nesmrdí.Každý,kdo něco pěstuje,považuje ho za zlato.

JABRAKA

floro*
hodnocení

1x
Info pro ostatní... čerstvý hnuj smrdí a fest. Prvotní zapaření čerstvě vyvezeneho hnoje je síla. V letních dusných měsících bude ještě intenzivnější, já vážím 2x týdně, v zimě jen jednou. Starsi hnuj už je v pořádku, bez zápachu. Vím o čem mluvím, koně mám 30 m od domu, ale žádné sousedy.
A zadavatel nejspíš řeší ten čerstvý.

hodnocení

0x
Obecně - když to podáš jako oznámení přestupkové komisi a napadneš to jako zásah do pokojného stavu a obtěžování emisemi které je v rozporu s ustanovením občanského zákonníku můžeš si "vybrečet" to, že si vás pozvou na vysvětlení - pohovor ve třech a budou se snažit abyste se nějak dohodli.
Na sousedovi pak bude dokázat, že tě hnojem neobtěžuje nad míru v místě (čili na vesnici) obvyklou a tvoje snaha zas bude prosadit svůj nazor, že skladování hnoje tak, jak to provozuje soused může ohrozit zdroje pitné vody a tím poškodit životní prostředí. Jak to dopadne, záleží na úředníkovi.

Obrátit se na ministerstvo životního prostředí na nejbližší pobočku a oni rádi přijedou na kontrolu zda je hnojiště izolované a majitel musí dokladovat 3 roky zpětně že močůvku vyváží do čističky

hodnocení

0x

V mém ročníku byla epidemie černého kašle. Někteří rodiče, co měli možnost, dávali svoje děti do koňské maštale (něco jako dnes je zdravá solná jeskyně). Pomáhalo to.

Koňský hnůj mi taky nesmrdí. Když máte 1 km daleko prasečák a fouká ten správný vítr, tak to je síla.

floro*
Ano, coavek má jistě účinky na dýchací cesty. Při zahhenění pomáhá. Nesmí se ale inhalovat dlouhodobě, pak dochází k poškození tkáně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]