Dobrý den mám akvárium 60l a čístím ho každý týden. Ve filtru mám hrubou vatu potom měkčí vatu a nakonec kameny pro odstranění amoniaku z vody a k tomu aby jsem měl hodně nitrifikačních bakterií. Ty kamínky měním každý druhý týden a vždycky když dávám nové tak je nechám namočené alespoň hodinu ve vypuštěné vodě z akvária aby se do nich dostaly nitrifikační bakterie z těch použítých. A vatu měním stejně. Další den po vyčištění bylo akvárium úplně v pohodě dokonce jsem se ještě na něj díval v jednu ráno a vše bylo v pořádku, ale když jsem se ráno vzbudil tak všechny ryby lapaly po dechu a ztratily barvu. Asi o tři hodiny později jsem našel 6 ryb mrtvých. O další den později bylo vše zase v pořádku ale těch rybek mi je moc líto a chtěl bych zjistit příčinu. Napadlo mě že se mohli otrávit amoniakem nebo dusitany, ale dusitany jsem měřil a vyšli mi v normě. A nebo by to mohlo být nitrifikačními bakteriemi, protože potom co jsem ty kamínky namočil do té vody z akvária, jsem je nechal asi půl hodiny na suchu, ale to mě přijde divný protože by se to stalo hned ten druhý den. Budu moc rád když mi někdo poradí.
Přílišná péče škodí. Doslova. Do filtru zasahuji pouze v případě, že se mi příliš sníží průtok, jinak ne. Takže vaše výměna náplně je špatně. A jaký filtr máte, že se vám tam vleze tolik filtračních materiálů. Ty kamínky (něco jako Sachem Matrix?) nejsou zrovna malé a zaberou prostor.
Já teď mám úplně obyčejný, starý dobrý Arman, pouze s molitanem. Funguje bezvadně. M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.