Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chování psa

Od: maprof® odpovědí: 5 změna:

Mám německého ovčáka 4 roky starého.V pslední době cca půl roku u něj pozoruji zvláštní chování.Když k němu vyjdu z domu,jeho chování je normální,ale když přicházím z ulice, vrčí a štěká na mne jako na cizího jako by mne nepoznával.Nepomáhá ani oslovení a ani žádný povel.Zajímalo by mne,co může být příčinou tohoto chování.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

2x

Rozdíl v chování "z domu" a "z venku" - když jste doma,pes o Vás ví,cítí Vás a slyší,jste v revíru. Když jdete z ulice,byl jste mimo,pes byl sám,proto asi ten rozdíl. To jeho chování - jste si jistý,že útočí,že jen neupoutává pozornost,nechce si hrát,nevítá Vás? Mám roční fenku NO,trochu se vymkla,všichni si myslí,že je pumr /42kg/. Když má pocit,že si jí nevšímám,začne vrčet a štěkat. Když mi to udělala poprvé,málem mě skolil infarkt.

Pokud útočí,máte problém. Po třetím roce plně dospěl a teď se dere do role alfy. Zeptám se - když jdete z vycházky,otevřete branku,kdo projde první?

72mona

Někdy je těžké rozpoznat hlasové projevy psa. Je to trochu jako u lidí. Když ženská vyjekne radostí či překvapením, může znít stejně jako když se lekne myši:-D Až výraz či následující chování mohou napovědět. To mý malý chlupatý pometlo (pes, když je dobré světlo) umí také úžasně temně vrčet v situaci, která tomu neodpovídá - když si ho člověčí objekt jeho zájmu nevšímá.

Souhlasím s vámi, že pes tazatele rozlišuje příchozího majitele z vnitřku či z venku. Když jeho majitel přichází "od pryč", je pes natolik nabuzen, že vrčí a štěká (a může to znít opravdu jako hlídání majetku před cizincem). Ona ta nabuzenost (i hormonální) se projevuje různě a to štěkání a vrčení má prostě zažité a tak to uvolňuje. Ovšem bylo by třeba to vidět a i reakci co následuje, když se majitel nezalekne a vstoupí na vlastní pozemek. M.

Naše jezevčice taky vrčí a štěká, když si myslí, že je čas na hru nebo na nějakou dobrůtku. Vlastně vrčí pořád - když má pocit, že bychom ji mohli omezit (sedneme si příliš blízko místa, kde spí), když nastrkuje hračku k přetahování a já ji uchopím, zavrčí tak hrozně, že jsem se jí první tři dny bála, a pak vrčí celou dobu, co se o ni taháme. Ale kousla nás jenom když jsme se viděli poprvé. Pak už nikdy. Brali jsme si ji v jejích třech letech od rodiny, která se o ni už nechtěla starat. Pop pár dnech jsme pochopili, že komunikuje vrčením.

hodnocení

0x

Při příchodu z venku dostávám většinou od čubiny vynadáno, že jsem ji nechal doma samotnou a já někde trajdám. Čím delší dobu jsem pryč, tím více nadává. Vyřve se a pak jde vítat.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Obávám se, že váš pes přebírá roli vůdce smečky. @berger má pravdu (a dávám body). Váš pes dospěl, a vás považuje za člena své smečky. Pokud vyjdete z domu, je to v pořádku, jako podřízený člen jste byl "v noře" a jdete se "ukázat" vůdci a jste stále "v revíru". Ale pokud se vracíte z venčí, samozřejmě vás pozná, ale dostanete vynadáno, protože vůdce určuje, kdo a kdy odejde. Pokud odejdete mino smečku = mimo revír, hrozí vám napadení od cizí smečky a smrt (tak uvažuje pes). Když nezměníte své chování na chování vůdce, ještě parkrát vám vynadá, a pak vám "zachrání život" tím, že - v extrému - vás třeba nepustí ze zahrady, a po zlém. Berger radí dobře: kdo z vás 2 vchází první do vtátek, u domu do dveří? Když na vás při vašem návratu z venčí štěká a vrčí, má u toho zadek vzhůru a hlavu u země + uši sklopené, nebo hlavu i ocas vzhůru + uši napjaté a vztyčené, event ukazuje zuby? Ida

doplněno 12.04.20 14:38: @inzinyrka, to není pro tazatelku příklad vhodný následování. Vaše jezevčice si s vámi vrčením nepovídá, ona vás tím varuje, a kdyby ji instinkt a vaše veliká těla (oproti tomu jejímu malému) nebrzdila, rázně a po psím by vám ukázala jak to myslí. Tazatel ale nemá prcka, který se fyzickou silou lehce zvládne, on má NO a dospělého. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]