Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu s posouzením nožné příčiny špatné kondice jedné domácí slepice z malochovu pemeno Dominant, věk cca 2 roky.
Slepice se delší dobu projevovala pomalejšími reakcemi a častým "kýcháním". Léčena na předpis veretináře antibiotyky (název bohužel neznám) bez zjevného výsledku. Před nucenou porážkou byla pohyblivá, ale bez zájmu o krmení - den před tím normálně žrala. Snůška neznámá. Hřebínek častečně (cca 30%) promodralý. Tělesně se zdála v pořádku (píšu jako naprostý lajk poze požádaný o humální apikaci sekerkomicinu) . Po vyvyrhnutí - srdce, žaludek, vaječníky OK, střevo plné, jádra byla měkká roztrha se, ale nezdají se mi ve špatné kondici. Co mě zaujalo je to bílé vpravo na obrázku - asi plíce, ale jen jeden kus - parový chybí a pak to tmavě hnedé focené v detailu. Bylo to zřejmě v přední části tělní dutiny. Je to normální čast anatomie nebo je tam nějaké patologie a důvod špatného prospívání?
Děkuji za radu.
Karel
Chovala jsem slepice léta. Nejčastěji měly problém s vaječníkem, kdy ta žlutá amorfní hmota vyplnila břišní dutinu. Střevo tam na talíři není. Plíce bývají růžovější a jsou vyloženě jakoby vrostlé v těch žebrech za takovou blankou. Možná v tom hrudníku zůstaly. Tahle je nějaká bílá. A jen jedna? Divné. Kdyby byla slepička mladá, typovala bych na brzlík. Játra mi tedy zdravá nepřipadají, jsou dost rozbředlá . Nevidím srdce. Že by to to tmavé nahoře? To snad né? To vypadá spíš, jako kloaka. Jestli to bylo vepředu, tak vole. V něm bývá zrní.
Každopádně byl to kus, který nebyl v pořádku, trápil se a dřív nebo později by uhynul.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.