Nejste přihlášen/a.
Když štěká na neznámou osobu, kterou jsem já, co mohu obecně udělat aby se uklidnil?
A co když třeba jedu na kole a paní venčí malého psa který není na vodítku a pes vyvádí a doráží (na pokyny paničky nereaguje), tak kromě toho že třeba zmírnim šlapání nebo nešlapu do pedálů, co dalšího mohu udělat kromě toho že se snažím koukat jinam - slyšel jsem, že když se dívá do očí, tak to chápe jako agresi/výzvu nebo tak nějak? Děkuji
V první řadě bych si to vyjasnil s paničkou...
Pokud pes doráží za účelem hry, zkusím ho "oslovit" klidným hlasem, jsem v klidu a nechám psa, aby si mě očuchal a nechal se podrbat pod krkem, pak už bývá klid.
Co se týká jízdy na kole, těžko budete psovi koukat do očí, cyklista je pro některé psy výzva, lovná zvěř, a tuto situaci by měl zvládnout především majitel psa. A pokud to nejde povelem, odvoláním, tak ať si ho majitel přiváže na vodítko. Na agresivní psy odpovídám také agresí, v rámci nutné sebeobrany. Bohužel to není chyba psa ale výchovy, nicméně kvůli tomu, že debil nezvládá svého čokla se nenechám pokousat...
Jen můj názor, počítám s tím, že se mnou ostatní nebudou souhlasit...
V tomto případě neuděláš vůbec nic. Pes je ochranitel, "gorila" své paní, která je laskavá a pes si to plete se slabostí. Má potřebu paní bránit a tebe vyhodnotil jako velké nebezpečí a tak se postaví paní na obranu. je to obranář. Jen je malý. Jediná rada, vyhni se jim oběma.
To myslím není moc dobré se vyhýbat.Proč já člověk se mám vyhýbat a chodit jinou cestou když když vidím nevychovaného čokla a neohleduplnou paničku?
Nemá to být opačně? Kdy panička když ví že má nevychovaného čokla a nezvládá ho by holt měla volit cestu jinou kde moc lidí nechodí?
Ta doba a pejskaři směřuje k tomu že lidé budou spát v boudách a každý čokl bude v domě.
Jani, já jsem tohle napsala díky zkušenostem s kamarádkami. Staré paní, které psa vodí pouze na vodítku, protože je mají nevychované a pes paničce šéfuje. A babce stejně nevysvětlíš. Vůbec nepochopí. Vůbec! Dorku, je to asi měsíc, musím také vodit na vodítku, protože ohluchla a neslyší moje syknutí nebo zatleskání, na které reagovala, jako na povel. Má už, babka, 14 let. Má nárok.
Ani s minulými psy, knírači, jsem nemusela vytáhnout vodítko. Stačilo syknutí. My, babky, to už máme trochu jiné a mnohdy si nedáme něco vysvětlit a navíc, když neumíme změnit. Trošku laskavosti z tvé strany přijmeme s vděkem.
Zdravím. Pes není agresor. K agresi se chystá ten pes, který je zježený, ocas vzhůru (či při agresi ze strachu stažený mezi nohama) + vyceněné zuby, vrčí a často i slintá + má mírně předsunutou hlavu vpřed. Ale dnes je většina psů v domácnostech jako rodinní mazlíci, zvyklí na kamarády svých lidí, kteří na ně přátelsky promluví. Lidi těchto psů chodí do práce a do školy, a psi se sami nudí. Tak jsou rádi, když jim kolem plotu jde člověk = rozptýlení. Tak si na něj zaštěkají: "Kdo jsi?! Co tu hledáš?!" A záleží na nás. Buď psa ignorujeme a jdeme dál, nebo mu za chůze odpovíme: "Čau pejskůůů, co na mně hulákáááš?" Pes štěkat nepřestane, protože je to komunikativní tvor a tudíž s námi komunikuje a když na něj vlídně, zvesela a přátelsky promluvíme, dostane jinou jiskru do oka, doprovodí nás na konec plotu (to vždy) a je spokojený. Když je pes na volno, jde nás prozkoumat, i to je jeho přirozenost. Normální pes nikdy nepřijde a rovnou nás nekousne. Zastaví se opodál a sonduje, či jsme ze spřátelené smečky nebo nepřítel, nebo jen ignorující. Pokračujeme-li dál svým tempem a směrem, většinou jde kousek za námi, poblafává a pak se vrátí k svému člověku. Co se týče cyklisty na kole. Pokud jede po vyznačené cyklistické stezce, tam má přednost, a pes, notabene na volno, tam nemá co dělat. Ale pokud to vyznačená cykl. stezka není, patří tam všichni a musí spolu vyjít. Pes je hodně inteligentní tvor, ale ne tak, jako člověk. Proto ten na kole, vidí-li psa na volno a jeho člověka buď na psa marně volajícího nebo v nedohlednu, bude muset situaci vyřešit on. Žije mezi námi mnoho psů, je nutné je vzít na vědomí a vyplatí se seznámit se s jejich přirozenostmi, chováním, myšlením a reakcemi na naše akce. Rozumět psímu chování dnes jaksi patří ke všeobecnému vzdělání. Je špatné ale časté, když majitel psa nezvládá odvolání. Odpověď => jedete-li na kole a pes na vás doráží, dělá to proto, že člověk na kole nevypadá jako normální člověk => něco je špatně a je potřeba to zastavit, prozkoumat a odvrátit nebezpečí (aby mi to nesežralo paničku). Navíc rychle se pohybující tvor se chová jako kořist => a kořist se honí. Takže buď být rychlejší a ujet, nebo zastavit, pokračovat pěšky (ten divný tvor zmizí a jdoucího člověka pes zná) a kolo vézt mezi sebou a psem. Mezitím dojde páneček. A ano, nikdy psovi (cizímu) nekoukat do očí - to je v psí řeči výzva k boji (otočit se bokem a sledovat koutkem oka), ani nemávat rukama - to je agrese, kterou pes nejspíš opětuje. Problém nastává, když páníček nemá zvládnuté odvolání psa a cyklista si myslí, že je pán světa a všichni mu musejí z cesty. Ida
Jinak k tomu postavení kola mezi sebe a psa, tohle jsem už zkusil a pes si kolo hbitě oběhnul a kousnul mě. Třeba sníží riziko kousnutí když člověk přestane šlapat a dá nohy tak, že jsou kliky vodorovně (nohy dále od země) :-/
A doufá, že než se kolo zastaví tak majitel psa přivolá. Ze zkušenosti mi přijde ještě nebezpečnější běhání / jogging, je to smutné, že člověk má obavy se dát do běhu v oblasti kde chodí lidi venčit psy vůli ignorantství, neschopnosti majitelů psů. Byly by ještě nějaké rady rady co dělat, kromě silného okřiknutí psa?
Nedávno v naší vesnici pokousal pes starší paní, co jela na kole. Jela pomalu, takže ji neshodil. Pokud by ještě toto přidal, ona si ublížila víc - co s takovým majitelem psa?
Za mne - menšího psa nakopnout. Většího zastřelit. Je to už "zbraň" takové zvíře... a může jít i o obecné ohrožení. Pokud tak neposlušný pes běhá po silnici u školy, řidič radši psa objede, aby zabil několik dětí na chodníku.
Za mladých let mne při jízdě na pionýru jeden větší pes (přes 50kg váhy) honil dobrý kilometr. Tomu neujedete... Většinou stačí zastavit, počkat na páníčka a sdělit mu, že musí mít psa na vodítku, nebo ho napráším.
děkuji za komentář
Ono když pes vyvádí a neposlouchá majitele, tak těžko vklidu promluvit s majitelem. A když po vás pes jde bez štěkání (je blízko nohou když jedete na kole) tak zase je těžko říct jestli je potřeba aby byl na vodítu protože nevíte dokud vás nekousne že pokousání hrozí.
Menšího psa kopnout jsem nezvažoval, nějak tak toho psa chápu, že to spíše není jeho vina. Že je to spíše vina majitele. Jak už psala @babkazov . Navíc na kole to není moc dobře uskutečnitelné a spíš ten pes je hbitější než člověk a jen by mohl psa ještě více vyprovokovat podle mě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.