Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kocouří rivalita a jídlo

Od: sketie odpovědí: 6 změna:

Mám 2 kocoury, jednomu je 8 let, toho máme od chovatelky a druhému je 6 let, ten je nalezenec z venku, vzali jsme si ho domů jako kotě, oba jsou vykastrovaní. Nemají se moc rádi, nikdy vedle sebe nespali nebo něco podobného, každý má po bytě ty svá místečka, kam ten druhý nechodí. Občas (párkrát do týdne) se poperou, ale je to vždy jen boj na pár vteřin, většinou si začíná ten mladší, perou se, pak se honí po bytě a skončí to tak, že starší kocour skočí na nějaké vyvýšené místo, kde na něj ten mladší nemůže. Máme ale problém hlavně s jídlem. Oba kocouři neustále šmejdí po bytě a sežerou, na co přijdou. Jsou to i takové věci jako kus rohlíku nebo šlupky od brambor. Chodí po lince, po stole a když jíme, tak se snaží něco ukrást. Dostávají 3x denně granule (ráno, po návratu z práce, večer), vždy na příděl. Kdyby měli neustále plnou misku, podle mě by žrali, dokud by nepadli. Hlavně mi přijde, že se to vždy snaží zhltnout co nejrychleji, aby náhodou ten druhý mu to nevzal. To se děje i při podávání pamlsku. Většinou se snaží si pamlsek z ruky vzít co nejrychleji, aby náhodou mu to ten druhý nesnědl (ikdyž třeba ani není ve stejné místnosti) a přitom mě kousne do ruky, škrábne nebo obojí. Je možné je nějak odnaučit, aby nekradli jídlo a nedobývali se do hrnců na sporáku a podobně? A je možné nějak snížit jejich vzájemnou rivalitu, aby byli oba víc v klidu? Děkuji za rady.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lipanek
hodnocení

2x

Krmení odděleně. Kamarádi z nich prostě nebudou.

Dejte každému kocourovi misku jinam, tedy do jiné místnosti a zavřete dveře ať mají na žrádlo klid. Hltání neprospívá.

Píšete, že krmíte pouze granulemi. Přimlouvám se za občasnou měkkou kapsičku. Měkké žrádlo potřebují též. A možná mají z těch granulí hladový pocit, jsou nedožraní a proto kradou Vaše jídlo, kočky mají velmi dobrý čich a prostě v těch granulích nemají potřebné látky, které na vašem talíři cítí.

Je vidět, že jim něco chybí, nějaké vitamíny. Krmíte-li jedním druhem granulí, je potřeba i jiných látek. Venkovní asi nebudou, že, protože tam by si uškubli alespoň trávu a i když ji vyzvrátí, tak nějaké molekuly čerstvé potravy z té trávy do zažívání dostanou.

Já dávám kočkám též bezlaktózový pudink, jako pamlsek a za odměnu /přinesou myšku/. Mají ho v oblibě. Existuje i kočičí mlíčko.

Jinak, to přátelství-nepřátelství mám stejné v holčičím podání. Váš začátek dotazu je přesný popis co se odehrává u nás. Také mladší více útočí, ale když si s ní pohraju a unaví se, tak je to o mnoho lepší. Naštěstí krmivo nekradou, a mohou žrát skoro vedle sebe, případně způsobně vyčkávají.

Jinak občas dostanou pár nudliček přemraženého masa, či uvařím kuřecí stehýnka s ovesnými vločkami. Milují vývar z nich. Domácí kočky i ty venkovní-když zbyde vývar, tak se na ně dostane též.

-------------------------------------------

Kamarádka má 2 psy a krmí pouze granulemi a to co popisujete, má to samé. Psi jsou hubení i když dostávají odměřenou dávku dle výrobce.

Když jsem je týden hlídala, vařila jsem jim maso, zeleninu, přílohy a dostávali 3 krát denně, tak se náramně zklidnili, a být u mě měsíc, dostala by úplně jiné psy. Klidné, spokojené, neagresivní. Sama potom uznala, že psi byli úplně jiní, ale samozřejmě nastolili opět svůj režim /já říkám bez práce/ a psi, se dá říci, trpí dále.

Jakou značkou krmíte?

Měli jsme 2 kocoury. Stejná situace jako u tazatele s tím rozdílem, že naši kocouři měli vždy žrádlo v miskách, takže necítili potřebu jeden druhému užírat. A pochopitelně pestřejší stravu, hlavně "vlhké" (kapsičky, krabičky, konzervy), suchého neustále 2 plné misky aby měli k dispozici i když vlhké dojde. A přitom se v průběhu 6 let soužití vůbec "nemuseli", ovšem po pár rvačkách ze začátku nejspíš zjistili, že taková rvačka bolí a bylo po rvaní. Veškeré antipatie se pak projevovaly jen syčením, vrčením a tu a tam nějakým plácnutím packou. Pochopitelně se spolu nemazlili, nespali spolu a snažili se jít jeden druhému navzájem z cesty.

Po smrti staršího z koucourků teď máme toho druhého a k němu dvě kočičky, ani ne roční koťata. A situace je úplně jiná a se ženou nestačíme zírat. Ty kočičky jsou jedna ruka a do svých rošťáren zapojují i toho kocourka, který vůbec nebyl zvyklý si nějak hrát. Teď si s nimi občas hraje, honí se s nimi po bytě a když ho to přestane bavit, maximálně kočičkám jednu lehce pleskne a jde si po svých. Takže teď je u nás mezi kočičkami pohoda a není problém ani se žrádlem a ani s jejich záchody.

lipanek

Ano, na stránkách o kočkách se doporučuje vzít si dvě - tři kočičky, které se znají /z útulku/, nebo to jsou sourozenci ve stejném věku.

U Vás to k radosti zafungovalo i jinak, což jenom dobře.

----------------

Dplním k tomu žrádlu. Není to tak dlouho, co jsem četla, že kočky mají mít přístup ke žrádlu 24 hodin denně.

Od té doby nechávám misku s granulemi stále k dispozici a opravdu občas v noci slyším, že si jedna kočička dojde k misce chroustnout, ne moc, ale zřejmě podle potřeby.

72mona3*
hodnocení

0x
Na pár věcech můžete zapracovat. Třeba na tom, že jsou na vás suroví při braní pamlsku, stejně tak krádeže jídla při stolování se dají ovlivnit. Ovšem nikdy jim nebudete moci zakázat, aby ve vaší nepřítomnosti nevymetali kde co (zbytky, hrnce na sporáku). To je třeba zabezpečit, aby se k tomu nedostali.
Můj kocour byl taky takový hrr. Jídlo mi byl schopný krást nejen z talíře, ale i z pusy:-D a pamlsky jsem mu raději házela. Naštěstí se s ním dá pracovat, dobře reaguje na kočičí signály (odfouknutí, vrčení), takže teď způsobně sedává vedle a občas se dotkne packou, abych na něj nezapomněla. I pamlsek si bere jemně. Ale některé kočky se vychovávají těžko. M.

hodnocení

0x

Kocouři mají svá teritoria, ani po kastraci to úplně nevymizí. Tak vlastně pořád bojují o své místo na slunci. Je to jejich pud. Je to jako u dětí, ten druhý má vždy něco lepšího...a nevím, mám kocoura, váží 6,5 kg, je také na granulích, ale loudí jen někdy a vždy jen ochutná, co že to mám, pak odejde. Někdy mu sama dám kousek ryby nebo zbytek omáčky na vylízání, a často to vůbec nechce. mylsím, že když je naučený na granule a najeděný dostatečně, tak jiné jídlo nechce, je to jen zvědavost. Výchova kočky je asi zbytečná, stejně si to udělá po svém. Mám 3 kočku a vždy to tak bylo.

wanesa*
hodnocení

0x

To je ten problém.Dáváte jim granule na "příděl" .A oni se začnou přežírat a prát.Přitom stačí koupit zásobníky na granule a kočky si časem uvědomí,že jídla je stále dost a začnou chodit pouze "uzobávat" když oni budou mít chuť a hlad.

U nás to bylo stejné.Teď ví,že mají jídla stále dost a naopak trochu zhubly,protože se nepřežírají.

Nenašla jsem jiný obrázek,máme zásobníky od TRIXIE na 2kg granulí,mám v nich 2 druhy granulí a nikdo se už nepere.Mají je stále k dispozici.K romu dostávají třeba rybu,syrové maso,kapsu.jak kdy.

Kocouří rivalita a jídlo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]