Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Pokud si pes olizuje čumák = přímo čenich, vlhčí si sliznici, aby mohl lépe zkoumat pach, který právě zachytil. Pokud je venku a potřebuje prozkoumat okolí a olíznutí čenichu nestačí, dokáže si vyvolat přímo několik kapek (čiré tekutiny) z nosních dírek. Lidi si to často pletou s rýmou, která bývá ovšem u psů zakalená, ne čirá. Ida
Já se přikláním k idě. Když jdu s tou naší po ulici nebo tam kde to zná tak má čenich suchý,ale sotva vejdeme do lesa má čumák jako namočený.Nejdřív jsem z toho byl vyplašenej ,dokud mi to nevysvětlil kamarád myslivec.Jeho pes je toho zářným příkladem, jak vleze do revíru má čumák hodně vlhkej až mu z něj skoro kape.
Náš pes měl suchý čumák jenom tehdy když byl nemocný - tedy měl teplotu. Podle toho se udělala diagnóza. Olizování čenichu není špatně, je to psí péče o čich, který je mimochodem cca 37krát lepší / výkonější než lidský. To že si vaše mazlík - bulík olizuje čumák také patrně naznačuje spokojenost. Také se milá panička divila že její pes během procházky stále čuchá: To si čte SMSky od ostatních psů, potažmo sleduje další činnosti v prostředí. Co my lidé uvidíme, to pes ucítí. A ještě mnohem více.
Koneckonců - smrkáme, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.