Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybíjení kvůli ptačí chřipce, proč?

Od: lenulakr® odpovědí: 9 změna:

Tak jsem si přečetla článek na Novinkách , cituji: " Ptačí chřipka potvrzena, musí se vybít 100 tisíc kusů drůbeže ". Proč se k drůbeži nechováme jako k lidem? Lidi v okolí nakaženého člověka taky se nevybíjí, to by nakonec na světě bylo poměrně málo obyvatel. Proč chov,kde se objeví třeba 1 nakažená slepice, nemůže jít do karantény? Nikde jsem nečetla,že by třeba v oblasti,kde se objevila nějaká smrtelná nemoc, se lidé zabíjeli. A že těch smrtelných nakažlivých nemocí je ! Taky vás to štve?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

motak
hodnocení

4x
predpokladam, ze ty lidi v karantene nehodlate dale konzumovat, narozdil od te drubeze...

jabraka*
hodnocení

3x

Náklady na karanténu ať u lidí nebo zvířat jsou obrovské.Zřejmě si chovatelé spočítali,že je lepší slepice(husy) utratit,než je dlouhodobě ošetřovat v karanténě a léčit.

JABRAKA

hodnocení

Máte pravdu, jen mě zaráží to množství, tak jsem o tom neuvažovala.

figurek*
hodnocení

1x

ježkovy brejle. Zas jedna militantní ochránkyně nebohých zvířátek.

Věřte nebo ne, ale lidi prostě chtějí jíst a pustit do prodeje zdravotně závadné maso je tak na kriminál.

floro*
hodnocení

1x

Já bych tazatelku nestavěla do takové role sluníčkářky, jen bych otázku postavila jinak. Proč jsou vybíjena i zvířata, která prokazatelně odolala nákaze?

Jak přece vzniká odolnost proti chorobám? Tak, že se s ní organismy setkají a ty odolné přežijí a náchylné nebo slabé nepřežijí. Ty odolné pak mohou dát své geny, díky kterým by přežily dál. Pak vlastně nemoci budou mít náskok, zmutovaný vir chřipky už prostě existuje a aby se na něj vypěstovala odolnost, dělá se úplný opak. Ptačí chřipka stejnak již existuje, nevymítí se, naopak zase zmutuje a protože bude chybět odolnost na původní kmen, bude hůř. Člověk si zase jen podřezává větev.

Další otázka je, zda se opravdu jedná o tak závažné onemocnění, jak je nám prezentováno. Už jste někdy zaznamenaly masivní úhyny volně žijících ptáků v ohniscích nákazy? Já tedy ne. A to i přes to, že se ptačí chřipka (jak se udává) objevuje v zimních měsících a původcem jsou zřejmě zrovna volně žijící ptáci.

To, že existují chovy o statisících kusech na pár stovkách metrů čtverečních, je téma k další diskuzi. Protože pak hromadné usmrcování opravdu tou jedinou možností. A tou nejlevnější (vždyť jsou to právě jen ty slepice, že?).

Nebo opravdu si myslíte, že - víte kolik by ta léčba stála? - opravdu ten správný argument? Vždyť jaký je rozdíl mezi člověkem, který si pořídí psa a bere na sebe tu zodpovědnost, že se o něj postará a chovatelem, který se rozhodne chovat statisíce brojlerů? Jen ten, že nejde o mazlíčka, ale potravinářský produkt?

hodnocení

0x

Můj pes se ptá - to se ozvala slepice?

id
hodnocení

0x

lenulakr - napiště nám co jste zaplatila za léčení nějakého zvířete a přibližnou částku si vynásobte 100 000 ks. I kdyby byla veškerá drůbež přeléčena, tak náklady na chov včetně léčiva se promítnou do ceny drůbeže a vy byste si takovou drůbež koupila? Tak vám přeji dobrou chuť.

Navíc antibiotika jsou povolena jen v minimálním množství v krmivu. Taková přeléčená drůbež by na trh vůbec nesměla jít.

hodnocení

To je taky pravda.

ATB neucinkuje proti virovymnemocem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]