Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Morče - věk dožití

Od: gabi* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
jaký je průměrný věk dožití morčete? Našla jsem, že i 15 let. Ale naše morčátka se běžně dožívají 3-4 roky. Čím to je?

Morče - věk dožití

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
My máme dvě morčata, jsou jim tři a čtyři roky a doufám, že ještě pár let s námi budou. Chovatelka, od které je máme říkala, že běžné je 6-8 let. Při dobré péči. Sama měla i desetiletou samici :)

72mona3*
hodnocení

1x
V dnešní době je délka života morčete opravdu kratší. Samozřejmě nevím, jestli neděláte nějaké chyby, které jeho život zkrátí. Ale pokud se dožije pěti šesti let, bývá to úspěch.
On chov těchto zvířátek nebývá mnohdy kontrolovaný, kříží se i příbuzní. Hodně trpí na cysty a nádory. Většina mých morčat se dožila vyššího věku než ta vaše, ale ono už je to taky pár let zpátky. M.

hodnocení

1x

Kde jste morče koupila? Ono obecně všechny zvířata ze zverimexu jsou často křížená příbuzensky a tam nemáte šanci, aby se dožilo požehnaného věku. Oni tam totiž často ani nepoznají pohlaví a tak je nemají ani oddělené, aby k tomu dojít nemohlo.

Zkuste příště morče od chovatele, který vám doloží i jeho původ resp že jeho rodiče nejsou příbuzní. Taky každá rasa bude mít jiný věk dožití...

Moc nepoužívejte krmné směsi pro morčata. Je to sice pohodlné, ale málokterá směs má opravdu správné složení. Základem je kvalitní seno (musí vonět), zelenina, občas ovoce. Žádné pečivo, piškoty apd. to jim škodí. Obilí vzácně, ne denně nebo raději vůbec ne. Granule apd berte spíš jako pamlsky na přilepšenou, ne jako základ stravy. Čtěte jejich složení. Je potřeba aby jedly hlavně seno, aby si obrušovaly zuby. Ne aby se nacpaly obilím.

Je potřeba chovat alespoň dvě morčata, aby nestrádala.

doplněno 17.02.20 10:39:

Špatně krmená morčata se většinou nedožívají vysokého věku, zpravidla 2-3 roky a to je velice málo, když se při správné výživě může dožít 5-8 let, výjimečně 10 roků (záleží ovšem také na jejich genetickém zatížení).

Souhlas s claymenem*palec* Před pár dny jsme pochovali morčecí babičku, bylo jí 7,5 roku.

Byla to skvělá společnice*plac*

figurek*
hodnocení

1x

jj, problém je ten, že průměrný věk dožití domácích zvířát se těžko stanovuje. Například dodnes nikdo neví, jaký je průměrný věk dožití prasete domácího. Že by prase domácí zemřelo přirozenou smrtí, to se v dějinách lidstva ještě nestalo. S králíky se slepicemi je to podobné.

No ale otázka zní na věk morčat. Moje neteř dostala morče, dožilo se 13 let. Pak ho museli poslat do nebe. Pořídila si další morče, to bylo nožičkami nahoru za necelý rok. My jsme pořídili děckám morče a to jsme se o něj starali dobře. Brali jsme ho na procházky, nechávali ho pobíhat po parku, vody mělo dost, granulí i trávy mělo dost... Jednoho dne, sotva za pár měsíců, bylo po morčeti. Jako by usnulo a už se nevzbudilo.

Takže si myslím, že ty vaše tři čtyři roky je pro morčata celkem slušná norma.

Pokud budete mít další morče zkuste se vyhnout granulím, které obsahují obiloviny. Trend výrobců je je tam už nedávat nebo snižovat alespoň jejich podíl, ale levné krmné směsi jsou na obilovinách přímo založeny. Granule by měly obsahovat především seno. :) Vojtěška na přilepšení, ale také ne jako základ apd.

72mona3*
A asi bych i vypustila to venčení v parku. Klidně může sežrat nějakou počuranou (v lepším případě) trávu. M.

pb®
hodnocení

1x

Když jsem byla malá, měli jsme morčátko Bublinku. Bylo to hodně dávno, informace žádné, morčátka nikdo moc neznal a když jsem ji pásla na trávníku, lidé si ji pletli s pejskem. Dožila se 9 let, krmena senem, tvrdým chlebem a zeleninou, v zimě jsme jí kupovali mraženou zeleninu v pytlíku a nechávali rozmrazit. Občas zrní, granule se tenkrát neprodávaly pro žádný druh zájmových zvířat. Žádné další morče se už tolik let nedožilo a taky neměli takovou povahu. Bublinku jsem jako předškolák chodívala pást navolno ven na trávu, jezdila s námi do lesa na borůvky, kde opět navolno se popásala vedle nás.

Hledal jsem pár informací a narazil na jednu, že prý morčata se dříve dožívala vyššího věku daleko častěji než dnes, když jsou stále více šlechtěná nebo nesprávně křížená. Jsou prý dnes náchylnější. Asi je pár starších plemen, ale běžnější jsou ta nová. Jak moc je to pravda nevím. Jen jsem to četl u jedné chovatelky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma morče věk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]