Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Značkování psa v bytě

Od: hancaa odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, mám doma psa z útulku. Je to 1,5r starý kříženec středního vzrůstu. Je velice ucenlivy a chápavy. Mám ho v bytě, ale mám hrozný problém s ocuravanim. Naučil se neoznackovat úplně všechno, přes noc je už úplně v pohodě. Ale párkrát za den se nehoda stane. Ale nejhorší je, když odejdu a nechám ho doma samotného. To je tady většinou oznackovano skoro všechno + hromádka. Jak tohle prosím řešit? Je tu týden. Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

10x

Pokud to chápu správně, tak máte doma pejska, zvyklého 1,5 roku v útulku => kde nikdy nebyl sám. Vy ho máte týden. V tomto případě bych řekla, že se skutečně jedná o značkování, a to vědomé => volá o pomoc. To, že v noci je pejsek v klidu a neznačkuje, znamená, že se přes den nejedná o nehody plynoucí z potřeby se vyprázdnit, ale o paniku a strach, že se nevrátíte. Pes je smečkové zvíře, ne samotář. Pejsek proto značkuje močí i stolicí, abyste na dálku ucítila, že on tam je, že jste ho tam zapomněla, a on tam zůstal sám bez vás, a bojí se. V noci, kdy jste s ním, je v pohodě. Je potřeba mu vysvětlit, že má v klidu čekat doma, že se k němu vrátíte. Musí pochopit, že není opuštěn a zapomenut, ale že je "smečka (vy) na lovu" a vrátí se k němu. Nacvičuje se to tak, že (samozřejmě označkovaná místa operete, přestříknete saponátem či savem bez jakýchkoliv projevů a rychle) trénujete odcházení z bytu jen za dveře, vrátíte se - když není "očuráno" - což by nemělo být - cítí vás za dveřmi - a je v klidu bez štěkání => vrátíte se, strašně moc chválíte + odměna dobrůtkou, zas odejdete - o pár metrů dál - počkáte - návrat a pochvala. Tak 3x - 4x za sebou. A po pár hodinách zase. Odcházíte dál a dál a dobu prodlužujete. Časem pochopí, že se vrátíte "z lovu", budete chválit - pochvalný tón je psům velmi příjemný a "nalovené" dobrůtky taky. Navíc pejska několikrát denně venčíte, a jakmile vykoná venku potřebu - opět veliká až přehnaná pochvala + hlazení + dobrůtka. Pejsek brzy pochopí, že se mu vrátíte a bude se těšit na pochvalu + pamlsek, navíc si uvědomí, že po vyprazdňování se a značkování venku se mu dostane taky chválení a dobrůtky, a to že se mu vyplatí. Takže neplýtvat značkami doma (když za tu námahu nic nedostane) vyplatí se mu vyšetřit si moč i stolici na ven. A máte vyhráno. Jak rychle to pochopí, záleží na vaší šikovnosti. Tak držím palce. Ida

doplněno 12.02.20 20:03:

@tigra, děkuju *hi*. Ida

Ida, perfektně vysvětlené *palec*.

floro*

Tak takovou radu jsem už dlouho nečetla. Přesné, pochopitelné i pro naprostého lajka. Hlavně to přirovnání, že odcházíte na lov a donesete nalovené dobrůtky... Palec nahoru!

lipanek
hodnocení

0x

Nezkazili ho třeba v útulku? Chodili s ním pravidelně ven, aby se vyvenčil?

To už je ale stejně jedno.

Když jste si přivedli z útulku, byla jste s ním alespoň týden doma, aby si zvykl a nastolil se Váš režim, plus zvyknutí si na sebe a na jiné okolí?

Podle mne víkend nestačí, jestli tedy chodíte do práce, či školy.

Každopádně to chce pořádné procházky ráno, odpoledne a večer, a před spaním jenom rychlá.

Vyjet s ním denně za město/vesnici a tam se mu věnovat 1,5 až 2 hodiny. Házet míček nebo létající talíř /frisbee/, běhat.

Určitě si pes zvykne. Není tam u Vás nějaký soused, důchodce, který by v půlce Vaší nepřítomnosti psa vzal na chvíli ven?

Jinak, je to nepříjemné, to Vás chápu. Přeji hodně brzké zlepšení ať si pejsek brzy zvykne, je to prostě psychika, pes je ve stresu.

Lipánku, strašně nerada, ale musím ti říci, že jsi vedle jak ta jedle. Značkování není o čistotě nebo nevychovanosti psa. Tohle je omyl všech, komu pes čurá-značkuje doma. Ida má pravdu pravdoucí a ty si to hodně pečlivě přečti a zapamatuj. Pes se nikdy nevyčurá do svého pelechu. Byt, domov je pánův pelech, jeho nora a to se také "nepodepisuje". To ví každý. Jenom snad kočky ne. Ale vlastně to také ví, jenom někdy protestují tím, že čurají tam, kam nemají.

lipanek

Napsala /nastínila/ jsem jenom další možnosti, nijak nesnižuji první odpověď, naopak, rozumím tomu. Jsem velký milovník psů i koček. Od jedné kočičky před rokem jsem se rozrostla na tři kousky.

Vím, že když je pes frustrovaný, tak tohle dělá, co popisuje tazatelka, a také kočka, když je nazlobená na páníčka, tak mu zanechá v posteli nepříjemný dárek. Takže o kočičkách vím své. Ty si zamňoukají, když chtějí ven a pacičkou mi pomáhají otevírat dveře.

hodnocení

0x
On se to odnaučí. My jsme si dovezli v jedenáctém týdnu štěně jorkšíra a od chovatelky bylo naučené vykonávat potřebu jen na plenky. Štěně čůrá hned po probuzení nebo po jídle. I když jsem ho rychle donesl ven do trávy, tak jen sedělo a čučelo, byl to pro něho nový svět. Jakmile jsme přišli domů, tak hned na plenu. I když jsme byli venku tři nebo čtyři hodiny, tak se prostě nevyčůralo a drželo to v sobě. Po návratu rychle na plenu. To jsme ho dávali ven snad každou hodinu a nic. Poprvé se vyčůralo venku až v šesti měsících, ale a snad omylem, pak zas nějakou dobu nic. Ale postupně se to zlepšovalo a neustálém vychvalovani venku se učilo čůrat venku. Poté když se jí chtělo, stoupla si k plence a dívala se a čekala, jestli půjdeme ven. Jen v noci občas nevydržela a teď už je to v pohodě. Když se jí chce, stoupne si na místo, kde dřív byla plena a dívá se, dává znamení. Někdy si štěkne, jen neumí štěknout u dveří, to se jí podařilo je jednou. Má necelé tři roky, takže ten váš je ještě mladý a naučí se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]