Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit v situaci, kdy mi moje micka začala močit po bytě. Je jí 8 let ( vykastrovaná ) a co stojí za jejím chováním, je mi dost dobře jasné, protože spolu se mnou prošla životní změnou ( stěhování, absence výběhu a druhého člena rodiny ) a tu nelibě nese. Začala mi močit po bytě ( toaleta je vždy čistá ) - zejména v chodbičce mezi boty a jednou jsem jí přistihla i na koberec v rohu pokoje. Kdysi jsem jí jako necelou roční přinesla z útulku a protože je to kočka, tak na mě při našem sžívání leccos zkoušela a i když je opravdu dost tvrdohlavá, tak po pár plácnutích nebo jiných výchovných metodách vždy pochopila, o co mi jde...a teď po letech začala blbnout a nemůžu jí toho nijak zbavit - myslela jsem, že jde o jedno místo, ale po přesunutí bot se toto opakovalo - v nové domácnosti používám stejné prostředky jako v té minulé, na moji obuv je zvyklá z předchozího bytu - takže o značkování nemůže být řeč - zkoušela jsem už téměř všechno, po umytí jsem vše vystříkala octem, který se mi předtím osvědčil ( nevím, jestli by jiné prostředky mohly být účinnější ), vzala jsem jí misku se žrádlem, kterou měla neustále k dispozici, protože nemá sklony se přejídat a dávám jí je jen v určitý interval, aby pochopila, kdo tu určuje pravidla, plácnutí nepomáhá. Boty už jsem raději uklidila mimo její dosah, ale vzhledem k tomu, že předchozí metody selhaly, se bojím, že bude pokračovat na jiném místě. Ještě mě napadlo přesunout do chodbičky misky s jídlem a vodou, ale opět se bojím, že bude pokračovat jinde. Nic dalšího už mě nenapadá...prosím poraďte...děkuji...
samozřejmě - také píšu, že chápu, co je za jejím chováním, nicméně kočka není dítě nebo člověk, abych jí to vše osvětlila - co se týká výběhu - tak zahrádka byla malinká, ale stačila jí a neměla nutnost chodit jinam, na druhou stranu, v zimě ven nevystrčila ani packu, protože nechtěla, takže neustálý pobyt v místnosti jí také není neznámý...vím, že mě za to trestá, ale potřebuji poradit, jak bychom mohli znovuobnovit řád domácnosti bez toho, aby močila po bytě - přijde mi to spíše jako truc než jako stres, protože mimo to se ke mě přijde normálně pomazlit a chová se jako dřív...a já jí také věnuji stejnou pozornost..
TAK něco podobného mi doma začal dělat kocour. Vždy jsme měli všude otevřeno a když jsme na noc začali zavírat dveře od ložnice tak nám ráno přišel kocour do postele a vychcal se tam. poprve jsem to vzal jako náhodu, když to udělal za 4 dny znova tak jsem ho zmlátil, ale jako dost ne jen nějaké plácnutí a už to NIKDY NEUDĚLAL. Nechtěl jsem hledat nějaké jiné způsoby, protože to pomohlo.
děkuju za odpověď, nicméně Vám můžu napsat, že moje razance se s postupem času a s ubývající trpělivostí taky zvětšuje - ale samozřejmě všechno - i tento trest má své meze a víc vystupňovat bych to už nechtěla, abych jí neublížila...
No to je parada. Kocka je nestastna, dava to najevo jedinym zpusobem, ktery umi a vy ji jeste zmlatite. Predpokladam, ze kdyz date dite do jine skolky, kde se mu ze zacatku nebude libit, tak misto toho, abyste dite uklidnila, tak ho pekne serezete, protoze co ma co spratek davat najevo, ze se mu nekde nelibi. Co trosku empatie? Pro kocku to ocividne byla velka zmena, s kterou se nedokaze sama vyrovnat. Misto toho, abyste ji svym chovanim ubezpecila, ze je vse v poradku, abyste se ji ze zacatku vic venovala, reagujete na jeji nejistotu fyzickym trestem. To o sebrani zradla a davani parkrat denne, aby si uvedomila, kdo je doma panem, me opravdu rozesmalo. Curani po byte muze znamenat i problem s mocovymi cestami, u 8mi lete kocky by me to ani neprekvapilo. Jak vite, ze kocka neni nemocna? Co kdyz zacatek nemoci byl prave po prestehovani? Muzete toto jiste vyloucit? Chodite s kockou seniorkou na preventivni vysetreni krve?
Uf. Ja sve kocky miluju, vychovat a urcit pravidla potrebovaly tak do jednoho roku zivota a po probehnuti puberty uz neni treba je vice vychovavat. Zvladaji prestehovani uplne skvele, dokonce i cestovani po vystavach a spani v hotelich, docasne omezeni prostoru, cizi kocky ktere jsem mela na hlidani... Dokonce i 8mi leta kocka, ktera prvnich 7let prozila samotna a bez pece na ulici, zvladla prestehovani do panelaku bez moznosti vychazek pouze se zasitovanzm balkonem uplne skvele. Nez si kocky zvyknou v novem prostredi, tak to par tydnu zabere. Po tu dobu mohou byt nejiste, lekavejsi. Nez si zvyknou, tak je treba se jim hodne venovat, projit s nimi byt, vse jim ukazat, hlasem a svym chovanim je uklidnovat, hladit je. Kocky prestehovani z jejich pohledu do lepsiho nesou dobre a je na vas, abyste kocce zajistila lepsi podminky, nez na co byla zvykla. Volny vybeh lze nahradit zasitovanym balkonem, oknem nebo vychazkami na voditku. Mensi prostor vybavit skrabadly az do stropu a spoustou hracek, prolezacek a schovavacek.
Milý uživateli ( uživatelko ),
můžu vás ujistit, že z tohoto stavu nejsem nijak nadšená, právě naopak - a tím nemyslím rozezlená, ale nešťastná - kvůli ní, protože celá léta bylo naše soužití bezproblémové. A rozhodně toto není první ani jediná kočka v domácnosti a klidně se s čistým svědomím označím za kočkofilku. Ale vezmu to popořadě dle vašeho příspěvku, který mě nadzvihnul - dítě na rozdíl od zvířete rozumí slovům doslova a není naučené jen na tón hlasu, povely či známá slova, která se běžně používají v komunikaci se zvířaty - tady vaše srovnání lehce pokulhává. Vím, co zvířata vše dokážou, ale něco jim prostě jako člověku nevysvětlíte. Co se týká fyzického trestu - asi jste si důkladně nepřečetla celý můj příspěvek a vybrala jste si jen to negativní a dle svého na to reagujete - píšu, že se to stupňuje a s tím i přibývající tresty - každá kočka je individuální a po 8 letech vím, co na ní platí - nicméně po dobrém nic nezabíralo a tak přibývalo trestů - proto jsem se obrátila s prosbou o pomoc, protože už to víc stupňovat nechci a ani si to nedokážu představit. Co se týká zdraví, je to 3 měsíce, co jsme byly na čištění zoubků a při té příležitosti i rozboru krve - ledviny v pořádku. Jestli máte více koček, tak sám velice dobře víte, jaké jsou to individualistky a co kočka, to jiná osobnost s různou mírou temperamentu a tvrdohlavosti - takže co zvládají vaše kočky, nemusí zvládat jiné - je to dáno nejen osobností, ale i chodem domácnosti a zvyky. Přestěhováni jsme cca 2 měsíce, problémy začaly před měsícem. Jedno stěhování už jsme spolu prožily a to, když jsme začali s bývalým přítelem bydelt spolu - úplně bez problémů. Jenže z 2kk s předzahrádkou jsem se přestěhovala do garsoniéry - první měsíc bylo vše v pořádku - Lucce není potřeba cokoliv ukazovat, protože je sama v elmi zvídavá a pokoj měla ihned očuchaný a prolezlý. Balkon nemám. Uklidňování doteď nebylo potřeba - chování měla stejné - ani moje vůči ní se nijak nezměnilo - i teď, když provádí to, co provádí je na první pohled vše v pořádku - já přijdu domů, přivítáme se, lehce se poškádlíme - pokud se posadím sama přijde na klín a je nám dobře a pak ji najednou vidím zničeho nic močit tam, kde nemá. Okno mám zasíťované. Vycházky jsem zkusila, bohužel bezúspěšně - v nejbližším okolí není klidnější plácek, všude je tu plno pejskařů, což jí stresuje ještě víc - buď se na mě vrhne a drží se mě, nebo má tendence kamkoliv zalézt. Škrabadlo mám 1,7 m a všude kolem hromadu míčků, hraček apod - nicméně tohle není její parketa a nikdy nebyla, co jí mám, hraje si minimálně - prakticky se vším blbne druhá micka. Jinak díky za odpověď a alespoň za snahu poradit, chápu, že jako milovník koček máte obavu, což je mi samozřejmě sympatické a víc takových, ale ne vše je černobílé a jednoduché a protože jsem nechtěla psát podobný elaborát, ale jen zhruba nastínit problém, vznilko zřejmě toto nedorozumění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.