Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím krmit králíky přes zimu

Od: 965 odpovědí: 20 změna:

Zdravím, mám doma venku chov králíků, a teď přes zimu je každý den krmím stejně. Dávám seno, ječmen, oves, ovesné vločky a kousek tvrdého chleba, navíc žerou i slámu z podestýlky. Jednou za dva dny jim dávám mrkev. Granule jim nedávám. Mám na ně dost času a rád bych jim vytvořil i pestřejší jídelníček. Zajímalo by mě čím vším je můžu krmit přes zimu, čím krmí jiní chovatelé, cokoliv vhodného co jim můžu dát krom toho co dávám...

Děkuji všem za cokoliv co poradí.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

6x
Cituji:Šťavnatá krmivaZ této kategorie krmiv, je pro králíky nejvhodnější řepa, brambory nebo mrkev. Krmit je můžeme v průběhu celého roku, ovšem nejpodstatnější význam mají v zimním období. V té době jsou výborným zdrojem vitamínů a zpestří jídelníček. Důležité je správné uskladnění, šťavnatá krmiva nesmí přemrznout ani nahnít. Při podávání těchto, na obsah vody bohatých krmiv, může poklesnout spotřeba napájecí vody. Velké zastoupení šťavnatých krmiv v denní dávce vede u králíků k průjmům, proto volíme malé dávky. Rozumné dávky mají kladný dopad na produkci mléka samic a zvyšují chuť ke krmivu.Nejvhodnějším a mezi chovateli nejrozšířenějším šťavnatým krmivem je krmná řepa. Z dalších okopanin můžeme zkusit cukrovou řepu, vodnici a řepu červenou. Krmná řepa je vhodná jak ve výkrmu, tak pro chovné králíky a březí či kojící samice.Ještě více vitamínů a prospěšných látek než řepa, má mrkev. Hodí se pro všechny kategorie, u samic vyvolává říji.Brambory mají velký obsah škrobu (stejně jako ječmen a kukuřice), hodí se tak k výkrmu od třetího měsíce věku. Zkrmují se v syrovém i vařeném stavu. Po uvaření je vhodné rozmačkat brambory se šrotem a zamíchat s nasekanými kopřivami a nastrouhanou řepou. Při krmení déle uskladněných brambor, dejte pozor na klíčky! Obsahují jedovaté látky! Alternativou za brambory mohou být topinambury. Hodí se především mladým králíkům po odstavu. Topinambury obsahují inulín. Tento cukr přispívá k dobrému trávení a správné funkci střev.Za zmínku jistě stojí každému dostupná jablka. Při uskladnění je lze krmit celou zimu.
lidus*

Brambory jsme nikdy nekrmili, nevím o nikom z vesnice ale to neznamená, že to není možné, jinak souhlas, vše ostatní naši králíci dostávají a nejen v zimě.

hodnocení

1x

Kdysi jsme měli králíky a přes zimu jsme jim dávali jen seno, řepu a tvrdé pečivo. Všechno bylo v pořádku a dnes, když se dělá ze všeho věda, tak jen koukám.

72mona3*

No, dřív se informace čerpaly od zdroje - rodina, sousedé. Nikdo z toho vědu nedělá, jen se ty informace získávají jinak. M.

jabraka*
hodnocení

0x

Sám králíky nechovám,ale mám spolupacienty,kteří jsou experti.Jak píšeš,je to v pořádku,jen zimní krmení obsahuje málo vody,proto je nutné nezapomenout na vodu.

JB

965
hodnocení

A jak je to správně s vodou v létě? Já jim jí dávám, ale prababička mi řekla že v období od jara do podzimu, kdy je krmila zelenou a šťavnatou stravou jim vodu nedávala vůbec a naopak, když jim jí k tomu dala tak po ní nafoukli a zemřeli. Že ji dávala jen přes zimu když měli suchý.
jabraka*

Když dostávají zelené,tak už vodu nepotřebují

asiemil

Pane Jabrako dám Vám zelené a vodu Vám seberu nejlépe v létě! Psal jste, že králíky nechováte,tak prosím nepište takové PÍČOVINY!

72mona3*
Králík se nenafoukne z vody. Dokonce ani z mokré trávy. Problémy působí zapařené krmivo (tráva). Vodu nechávat celoročně. M.
lidus*

Králíkům, samicím, když čekají a mají mladé, vaříme meltu s mlékem a trochou cukru. Napaječky mají s vodou celoročně a seno v zavěšených krmítkách také.

liska5
hodnocení

0x

A vodu! S těma obilovinama nepřehánět, ať nejsou moc tuční.

hodnocení

0x

První odstavec je zcela vyčerpávající odpověd´. Měl bych jenom malé doplnění. Můj otec si v létě nasušil kopřivy a míchal je do vařených brambor,společně se šrotem. Kopřivy obsahují spoustu vitamínů a asi jim i chutnaly,nikdy nic nenechali.

ladycat*
hodnocení

0x

Vodu dávejte v každém ročním období. Co se týče stravy, bylo zde již všechno napsáno. Takže pro shrnutí: tvrdý suchý chléb - hlavně na broušení zubů, jablko, brambor, mrkev, řepu. Můžete i trochu sena a sušenou kopřivu.

lipanek
hodnocení

0x

Pár klacíků z ovocných stromů na chuť a na obroušení zubů, ty můj děda dával.

Ještě mě napadly ovesné vločky, to ale nevím, to si zkonzultujte.

965
hodnocení

Výborně, moc vám všem děkuji. Dnes jsem jim dal každému kus jablka, zmizelo okamžitě. Brambory bych asi vynechal, mám naklíčené a už tak dost škrobu mají z obilovin, vloček a chlebu. Krmnou řepu nemám, mám ale vypěstovanou klasickou červenou jak se zavařuje, tak nevím jestli je vhodná. Dále sem jim tam dal očištěný klacek z třešně na hlodání, kopřivy teď nerostou a ty starý zbytky nevypadají zrovna nejlíp, takže spíš na jaře... Určitě vyzkouším i topinambury. Co třeba cuketa?
lidus*

Cuketu jako řepu můžete krmit. Škoda, že nejsem váš králík, už jsme všechny cukyny snědli.

hodnocení

0x

Dávám seno, ale i granule (nemám tolik sena, ale teď přes zimu mám v podstatě jenom chovné kusy). Nemám řepu, mrkve taky moc ne, ale zato mám topinambury - ty králíci milují. Teď v zimě hlízy, v sezóně zase nať. Mám je skoro všude teda topinambury, ne králíky. Také mám nasušenou zásobu kopřiv. Taky jsem jim dala i nějakou zelenou petržel, co mám venku a už není tak pěkná (ne březím a kojícím samicím!).

Občas i ten kousek tvrdého chleba, či slupky a ohryzky jablíček. Ovesné vločky přidávám kojícím samicím, jiné obilniny nedávám, snad jen občas kukuřici v klasu (to těm na výrm, ne chovným). S jablky raději opatrně, raději míň - může v nich kvasit, malý kus neuškodí. Se vším novým se má začínat pozvolna, v malém množství.

Větvičky dávám také, ale je pro ně lepší větev z jabloně nebo hrušně, z peckovin moc ne. A také třeba smrkové větvičky (ale vánoční stromek už asi nikdo nemá). V létě občas přidám vrbové větvičky (prevence kokcidiózy).

noe*
hodnocení

0x
Pěstujeme topinambury,hlízy jíme my,a natě sušíme na pudě,králíci se můžou utlouct,několik let už je topinamburama krmíme,i jinej doby,výbornej je i kompost pro zeleninu.

vaclavrambouse
hodnocení

0x
Dobrý den,no tak chleba,ječmen,oves,tvrdý chléb, slámu by jste jim určitě dávat neměli. A granule králíci potřebují, ALE MYSLÍM OPRAVDU GRANULE NE SMĚSKY ZE ZVERIMEXU!Doporučit mužů třeba Veselé Laga complet cuni Adult nebo Nutrin toto berte jenom jako připomínku
id

Králicí granule nepotřebují, to si mohu králíka koupit v obchodě a nemusím je chovat doma. Ale souhlas tím, že vše co píše tazatel denně nepodávat králíkům. Když dám chleba, ten den nedám obilí, mrkev ob den (pozor ať nezmrzne kousek nedožrané mrkve) seno a vodu celoročně. Mámne králíky naučené jak na čerstvé v létě , tak na usušené kopřivy.

Nevíme, zda takto chováte králíky na množení nebo na výkrm. Asi samice již máte připuštěné, tak dávat spíše oves. Ovesné vločky schovejte pro mláďata.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]