Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrůza z hadů všeho druhu

Od: ann56 odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
už delší dobu bojuji se strachem z hadů. Pamatuji si, když jsem byla malá, rodiče mě v zoo jednou vzali do ,,hadího zámku", kde byli hadi pochopitelně za sklem - procházela jsem s pevně zavřenýma očima. Bylo to jednou, od té doby mě tam nikdo nedostal. Potíž je ale v tom, že dosud nemůžu hada ani vidět, na videu, na fotce, naživo ani nemluvě. Vždy mi začne bušit srdce, polije mě horko a celá se rozklepu, fotka nebo internetová stránka musí jít okamžitě pryč.
To ale není to nejhorší. Asi před dvěma měsíci jsem si usmyslela, že ve svých 21 letech jsem velká na to, abych se bála, a rozhodla jsem se (pošetile) začít sledovat horor Anakonda z roku 1997, abych se toho strachu zbavila. Říkala jsem si, že anakondy žijí v Americe (daleko) a navíc ve filmu je had jistě jen vytvořený počítačem a schválně upravemý, aby budil hrůzu a realita není tak hrozná. Sice jsem krátkodobě pohled na hada na pbrazovce snesla, ale asi před týdnem mě začaly budit noční můry, ve kterých jsem se sama stávala součástí toho filmu a bezmocně jsem po pás ve vodě stála tváří v tvář desetimetrovému hadovi, který mě chce sežrat. Vždy se budím zpocená a vyděšená a nevím, jak dál. Co mám dělat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

3x
tak tady by pomohlo se s nima setkat, maji bozi kuzi a vetsina se chova jak zpomaleny film a vylozene skrtic je neskodny. I pes vam roztrha maso, ze se i maly kousanec bude hojit mesic. Had jenom cumi.

obzvlášť podchlazený.

hodnocení

2x

Zcela tomu podléháte a potřebujete pomoc psychologa. Nebo se pro začátek zkuste zabývat všedními věcmi a prací. Nebudete mít pak na hady ani pomyšlení a pokud i přesto, tak se musíte léčit.

Já se odmalička bojím pavouků. Rychle běhají a jsou nechutní. S věkem, pokud vidím nějakého masáka, tak ho lokalizuji a pak vším možným ihned zabíjím. Představa, že po mě poleze ve spánku je nepříjemná, ale přežít se dá. Kór, aby se nenamnožil... Ty tenké pavoučky na wc neřeším.

Naučte se hadům čelit a obrázek je jen obrázek. Naživo je něco jiného a také to není smrtelné. Had se Vás bude bát a snažit se utéct. Rozhodně nebude hned útočit, pokud ho nezašlápnete.

hodnocení

0x
To ke prostě fobie (konkrétně ofidiofobie), která prostě nemá nějaké rozumové zdůvodnění a vůlí ji nrzrušíte. To je opravdu otázkana psychologa či psychiatra, což není nic špatného . Tak, jak svůj stav popisuj3te, bych potadu s psychologem neodkládal. (Běkdy může zabrat hypnosa, be vždy,)

hodnocení

0x
Urcitě v tom nejsi sama. Moje máti měla husí kůži i když hada jen zahlédla v televizi. Naštěstí u nás potkáš hada opravdu spíš jen v té televizi než přírodě takže to není něco, čemu bys se musela vyhýbat denně cestou do práce.

hodnocení

0x

Nevím, jak jinde, ale pražská zoo nabízí:

Zbavte se fobií – Mnoho z nás trpí v dospělosti iracionálním strachem z některých zvířat – např. hadů či pavouků. Je vědecky dokázané, že fobie jsou z velké části naučené a lze jejich prožívání zmírnit. Zkušení lektoři vás seznámí s obávanými tvory, vysvětlováním a postupným seznamováním se pokusí nahradit negativní pocity pozitivní zkušeností do dalšího života.
Termíny: 16. 2., 22. 3., 26. 4. 13. 9., 29. 8., 18. 10. 2020

zoopraha.cz/...

Nechcete se aspoň pokusit?

hodnocení

0x
Dobrý den, jde o to, jestli svoji fobii chcete řešit. Já s fobií z hadů a výšek, žiju co si pamatuju (je mi 57). A žiju. Na rozhledny a vyhlídky nelezu, na židli taky ne. A s hady je to stejné. Nesáhnu na něj ani na obrázku. Když jsme byli v Dětenicích a přišel tam chlap s hadem, veeeeelkým obloukem jsem ho obešla a chodila jsem půl hodiny po Dětenicích, abych si byla jistá, že už ho nepotkám. A když jsem viděla užovku u nás na kompostu, nemohla jsem udělat krok a málem jsem se pozvracela. U psychologa jsem nikdy nebyla a myslím, že kvůli hadům ani nikdy nepůjdu. Vyhýbala jsem se jim doteď, budu se vyhýbat dál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]