Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhřívaná rohož do boudy pro starého psa

Od: tomkk® odpovědí: 17 změna:

Omlouvám se, že nepokládám dotaz, ale naopak se chci podělit o zkušenost. Přijde mi, že by mohla pomoci zabránit zbytečnému trápení pejsků.

Máme 12 let starého labradora (říznutého, ale k nerozeznání), je to venkovní pes s vyteplenou boudu má v závětří v průjezdu a v zimě možnost zalézt si do teplého sklepa ke kotli (jenže nechce). Už je to hluchej děda, ale stále vitální, mazel a rád, že je s námi na světě. Poslední dva až tři roky začal jako většina těchto psů trpět na zadní nohy, hlavně v chladnu po ránu, nebo když si někde lehl na studený beton. To pak někdy i zakňučel, motal zadníma nohama, dával je k sobě a trvalo mu několik minut, než to rozchodil. Ale i potom už chodil opatrně, neskákal, nechtěl chodit po schodech. Tak jsme na jeho oblíbená místa rozmístili koberečky a dost to pomohlo. Minulou zimu jsem mu podložil navíc polystyren pod pelíšek a zlepšilo se to, neplakal, ale ani už tak neskotačil. Pak jsem podle nějaké rady na netu vyzkoušel seno, ale to všude roztahal. Koncem zimy jsem se díval, co se ještě dá dělat a jak mu boudu vyhřát. Bylo jasné, že nejdůležitější je teplo odspodu. Našel jsem nějaké pevné topné panely na podlahu a tepné rohože - koberečky. To se mi zalíbilo, tak jsem si takovou rohož vyrobil z koberce, kterým jsem otvory do tvaru meandru protahal silikonový topný kabel do terárií 25 W délky 4,5 m a dal ji pod něj (ještě pod jednu teplou rohožku). Výsledek byl vidět prakticky okamžitě, pes ožil hopsal, omládl. Ale už byl konec zimy, nebral jsem to jako úplně průkazné.
Začátkem této zimy, když začal po ránu z boudy opět nevesele a těžce vylézat (a to ještě ani nemrzlo), jsem mu tam tu topnou rohož opět dal. Od té doby je z něj zase mladík, celou zimu zase skáče jako střelenej, běhá po schodech, už zase vyskakuje na vysokou lavici, když se mu nandává obojek na procházku (to už asi tři roky nedělal) a chová se, jako by mu byly tři.

Takže to je to, co by mohlo někomu pomoci, že i ten starý pes, stejně jako starý člověk, potřebuje (nejen) na bolavé klouby teplo. Ty větší rohože stojí do cca 2000 a nemá smysl kupovat víc jak 25..30 W, kdo má doma elektrickou dečku ví, že třeba 60 W puštěných nonstop tělo už zbytečně přehřívá.

Kdo by počítal spotřebu, tak těch dělá asi 0,12 hal na hodinu, tedy 3 Kč denně, tedy stovku měsíčně, to není moc, ale kdyby i to někomu vadilo, tak se spínacími hodinami to lze v teplejší dny pouštět jen třeba na noc a ráno.

doplněno 27.01.20 08:53: Ještě tedy jedna věc, s naším psem spává v boudě i kočka (jsou to kámoši a nahrazuje mu sluch, vzbudí ho, když je potřeba štěkat :) ), ale po zapojení vyhřívání se mu okamžtě do boudy nastěhovaly všechny tři naše kočky a on se tam pak chudák nemohl vejít. Tak bylo potřeba je párkrát důrazně vyhodit a už je tam zase jen ta "jeho". :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pro tomkk. Chlape to co si vykoumal je paráda.Když jsem si přečet tvůj článek nebylo na co reagovat.Jsem taky z vesnice a psa jsme měli vždycky takže se ztotožnuju se vším co bylo napsáno i níže až na reakci madam idanova .Jak ta sepsula nejen tebe ale vlastně všechny vesnický pejskaře co nemají toho svýho kámoše nebo kámošku doma v přetopeným obýváku a vnoci pod duchnou. Vyčinila ti úplně za všechno. Ale má vůbec nějakýho psa? O tom jak to dělá ona ani slovo.Dost už ale. At´ si, budu slušný, ta dáma myslí co chce, pro mně si borec ,a ten tvůj kámoš to určitě ví. Vždycky jsme měli psa na dvoře v boudě a jako klukovi mi jich bylo v zimě líto,že je jim zima ,tak jsem vymýšlel různý zateplení no a ráno když jsem šel do školy tak sem o to na dvoře zakopával. Tak sem pochopil že když ,nevim kolik generací toho voříška spalo v boudě na dvoře ,že jim zima není. To na vysvětlenou ,ale samozřejmě ne pro tebe. Mohl bych popsat celou stránku toho co jsem s nima zažil jak jste mně vytočila madam.

hodnocení

Tu paní neřešte, má na to jiný pohled a já to respektuji. Určitě nechci, aby se to zvrtlo v nějaké vzájemné osočování, šlo mi čistě o to, abys se to dostalo k těm, kteří by tím svému starému pejkovi mohli pomoci a zpříjemnit či prodloužit mu aktivní část života,.

hodnocení

1x

Díky za dobrou radu - taky máme psího veterána (kříženec BS a NO) a taky se v zimě těžko zvedá.

Předpokládám, že jste měl na mysli takovýto kabel:

akva-exo.cz/...

Každopádně jsem jej objednal a hodlám spáchat podobnou topnou rohož. Díky za dobrou radu *palec2*

hodnocení

Ano, přesně tento jsem použil.

hodnocení

1x
Můžeš přesně udat který jsi koupil? Má to nějakou samoregulaci? Stejně bych to ještě spínal termostatem podle venkovní teploty ale mám strach aby to naše Psina která s boudy všechno nové vytrhá nějak nezkratovala a nezapálila celou kůlnu.
hodnocení

Ne, 25 W na tak dlouhý kabel žádnou regulaci nepotřebuje. Nechal jsem to puštěné celou zimu a vytáhnu to, až teploty v noci nepůjdou cca pod 10°C, nebo podle reakce psa.
Pokud trhá věci, mohl by to být problém. Potom raději ten pevný topný panel a kabeláž skrýt. Ten panel už nebude fungovat tak kontaktně, protože na něj hodíte nějaký pelíšek, takže tam už bych šel cca do 50..60 W a pod panel tepelnou izolaci, ať zbytečně netopíte do podlahy. Tuším tu panely prodávají jako vyhřívání pod selata.

Regulace netřeba - těch 25W je tak slabý příkon, že se ten kabel nedokáže příliš zahřát, natož přehřát. Co se týče hryzání - jeden chovatel mě tvrdil, že pes pozná, jestli je kabel pod proudem. Do cela tomu i věřím, ten náš pacholek několikrát rozcupoval kabel k čerpadlu, ale jen v situaci, kdy byl bez proudu. Jakmile je pod proudem, vůbec si jej nevšimne

hodnocení

1x

Omlouvám se, ze neodpovídám na ne-otázku, ale nemůžu nenapsat, že se mi mimořádně líbí všechny příspěvky...Šikovné české ručičky a hlavička vymyslely a udělaly něco pro zvířecí kamarády a dávají to dál...fajn pocit, hezké sny.

I mně se opříspěvky moc líbí. Je vidět, že někteří lidé mají opravdu srdce, berou svá zvířátka jako členy rodiny a snaží se jim pomoci při jejich problémech, daných věkem. Je to od vás moc hezké.

Někdo by řekl - je to už staré zvíře, co s ním, utratit. Jiný je má opravdu jako své děti. A to je na tom to krásné. Fandím vám, dobře jste to vymysleli. Mějte svá zvířátka rádi, zaslouží si to. Ta dneska už stará vás měla ráda celý život, tak si zaslouží, abyste jim to teď oplatili.. *srdce* Jaga.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Váš příspěvek mě "naštval", tak jsem ani nereagovala; ale když čtu od ostatních, jak se hezky staráte o svého starého pejska, tak musím. Vůbec totiž nejste hodný člověk. Protože tvrdit o "labradorovi", který má krátkou srst bez podsady a bez pesíků, že "...je to venkovní pes...", a vyhodit ho i přes zimu ven do prťavé boudičky, kam se k němu už nevejdou ani 3 kočky, což znamená, že se tam ten chudák stará ani pořádně nepostaví ani neprotáhne, a ta malá boudička promrzá a váš nešťastník krátkosrstý trpí zimou tak, že to "...Minulou zimu jsem mu podložil navíc polystyren pod pelíšek a zlepšilo se to, neplakal..." svědčí o mimořádně velké bezcitnosti. A kde má misku s vodou? Jak proplachuje staré ledviny? Nebo celou zimu jen led? Jak se vydržíte válet doma v teple a poslouchat, jak ten chudák brečí zimou? A klidně se dívat, jak tahá nohy za sebou. Napadlo vás vůbec, že nemá klouby jen ztuhlé, ale velmi bolestivé, takže i podřep při vykonávání velké potřeby má silně bolestivý? Navíc za ty roky bude mít úplně v "trapu" ledviny a močový měchýř, bolestivou páteř, promrzající chrupavky převislých velkých (aby dobře odváděly teplo) uší a silné bolesti hlavy? Chce se mi být vulgární, ale řeknu jen - v mých očích jste, pane, klesl na úplné dno, pro mně jste tyran. Ida

doplněno 27.01.20 14:38:

Je tolik plemen psů, že si každý může vybrat takového psa, kterému je schopen a ochoten vytvořit k životu podmínky, jaké potřebuje. Velikost není určující. Doufala jsem, že se zamyslíte a zjednáte nápravu. Ne, že se budete vymlouvat. Mně to vysvětlovat nemusíte, já to pochopila, vysvětlete svému psovi, proč mu to děláte... Ida

hodnocení

Na váš názor máte právo, ale zdá se, že jste si po svém domyslela informace, které nemáte. Já si zase myslím, že velký pes do bytu k lidem nepatří. Na vesnici je pes hlídač a kámoš, ne plyšák do postele. Srst má dlouhou cca 4 cm, je to míšenec s ořechem. Má boudy dvě, jednu velkou klasickou s předsíňkou na dvoře, kde být nechce ani v létě. Potom o něco menší boudu, kde se ale bez problémů postaví i zvedne hlavu a vešli by se tam takoví psi i dva, ale se třemi kočkami být něchtěl (ty kočky nebyly na jedné hromadě, každá si prostě zabrala třetinu boudy a tvářila se, že jí bouda patří, ale to byla jen epizodka, kterou jsem uvedl spíše pro pobavení). Tato pouda je v uzavřeném průjezdu, uvnitř domu, kde uvnitř teplota neklesá pod nulu, ani není průvan. Pak má volný přístup do sklepa s kotlem (kde předchozí pes v zímě spával), kde má udělaný pelech a kde je teplota stále cca 15°C, ale také se mu tam být nechce. V tom průjezdu má i misku s vodou, kterou mu tchán, který je v důchodu, mění několikrát denně. Takže opravdu si myslím, že toto trápení není. Bohužel se jen chová "blbě", nechápe, že mu to nedělá dobře a lehává na studených místech, takže jsme kvůli němu rozmístili koberečky, kde to šlo.

hodnocení

Pokud vám to nedošlo, tak jsem kupoval štěně vořecha, malé chlupaté klubíčko. Matka dokonce byla jakýsi míšenec jezevčíka či baseta, měla legračně krátké nohy a "sestra" našeho psa byla po ní. Náš je naopak ještě o něco vyšší a statnější, než běžný labrador a má hustší a delší srst. I veterinář ho vždy obdivuje, jak je na ten věk vitální a veselý (asi právě proto, že nemá tak zdegenerované geny "čistého pmemene", ale je to míšenec.) Vaše řeči o "nápravě" opravdu nechápu. Tady po vesnici je plno psů zavřených v malých kotcích, nebo dvorcích, kteří jsou celí den sami a zofale vyjí a dočkají se nejvýš jedné krátké procházky denně. Náš pes je součástí pětičlenné rodiny, celý den pobíhá po velké zahradě s někým z nás, nebo se honí s tchánovým raťafákem, nebo se mazlí s kočkama a krom pravidelného venčení ho bereme i na dlouhé rodinné procházky. Starší kluk teď randí a také ho berou s holkou s sebou, protože procházky miluje. Fakt si myslím, že jste vedle.
Je vidět, že to co miluje je hlavně naše společnost. Kdyby byl v "teplém" bytě s někým, kdo ho nechá od 6 do 17 doma samotného, což je běžné, tak to bych považoval za trápení.

Naprosto souhlasím. Na vesnici je pes hlídač dvora a ne něco co se vám motá doma pod nohama slintá a pelichá na kanape.

Pes který je venku celoročně, má dost času na to aby se venku aklimatizoval, venku netrpí. Něco jiného by bylo vystrčit na dvůr psa, který je zvyklý v baráku. My měli na dvoře rotwíka a labradora ve dvu bodách. (Obě jsou krátkosrstá plemena.)Vzálemně se navštěvovali, lehali spolu občas v jedné boudě ale většinou i v mrazech spali každý ve svém. Kdyby jim byla zima ohřívali by se navzájem ale nedělali to. Obě boudy jsou zateplené dvojitým pláštěm s vloženou izolací.

hodnocení

1x

Ohledně těch kabelů - váš pes nemá kabely rád? Hodně psů kabel (ať je to jakýkoliv .. ale v zimě teplý kousek jistě) kouše. Takže když už bych tahal kabel do boudy, tak ještě v něčem - trubku ze starého topení nebo něco, co může teplo pustit, ale pes to nerozkouše.

hodnocení

Ne, podušku, kterou má v boudě nekouše netahá, nedrápe. Zpočátku jsem sledoval, jestli se něco nebude dít, ale nijak ho to neprovokovalo. Kabel vede rohem boudy k oddělávací střeše, kde jsem na něj vyvrtal žlábek. Vždy v sobotu mu vše vyklepeme a jak to tam umístím, tak to příští sobotu najdu. Kdyby to drápal, bylo by potřeba koupit ten odolný topný panel a dráty schovat.

hodnocení

0x

Už asi pozdě, ale dělá se i toto:

eshop-zemedelske-potreby./...

hodnocení

Ano, však jsem o nich psal a pro nekutila či pro toho, kdo nepočítá každou korunu, je to asi nejjednodušší řešení. Já to ostatně tím drátem řešil, protože jsem nevěděl, jestli to k něčemu bude a protože už ten samý používám na protizámrzný ohřev darlingu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]