Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Létají k vám ptáci?

Od: konadra odpovědí: 46 změna:

Dobrý den,

také se vám zdá, že k vám do krmítka létá málo ptáků? Jestli je to tím, že není žádná zíma. Jsem z jižních Čech.

Nebo čím to může být?

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

farm
hodnocení

2x

Sýkory zatím koule v krmítku neobjevily, to asi až napadne sníh. Objevil se střízlík. A dále v budce pro sýkorky má momentálně ložnici strakapoud velký. Chodí spát se setměním, přes den pilně opracovává kůrovcem napadené stromy.*palec*

pb®
hodnocení

2x

Ne, připadám si tu jak v ptačí kleci. Když pominu domácí drůbež a poštovní holuby, pak na ořechu nám nocují hrdličky, tuhle jsem jich napočítala sedět 13 najednou. Hejno vrabců je taky přítomno celodenně, daří se jim u jednoho souseda v tůjích a u druhého v křoví. Krmítka žádná nemáme, volně žijící ptáci se chodí přikrmovat ke slepicím. A vůbec mám pocit, že čím míň se člověk snaží ve svýh očích zkulturnit nějaký kus zeleně, tím víc se v ní daří zvířatům, nejen ptákům.

72mona3*
hodnocení

2x

Letos je jich méně, teploty se zde drží nad nulou, takže asi nemají potřebu. Ale objevily se sojky. M.

Dám odkaz na úžasnou sýkorku:

novinky.cz/...

hodnocení

1x

Létají, ale zatím v menším množství než jiné roky. Postrádám hejna čížků. Oproti loňsku se vrátili strakapoudi, a to ten velký a nově i strakapoud nejmenší. Překvapivě (pro mě) bývá častým hostem sojka. Nejvíce je sýkorek, ale to mě nepřekvapuje, ty zde během roku hnízdí skoro v každé zahradě. Ne moc ráda vídám straky. Na větve jsem před časem pověsila tři kousky hovězího loje. Jeden celý kousek si straka odmesla doslova před mýma očima, další dva zmizely asi stejným způsobem.

konadra
hodnocení

"Stračeny" jsou chytří ptáci. Také mají hlad jako ostatní. U nás se přikrmují z kompostu. Nejraději mají rádi odřezky ze syrového masa.

72mona3*

Konadra - jsem ráda, že nejen my doma používáme termín "stračeny" ;) M.

konadra
11.01.20 16:27
hodnocení

72mona3 - *palec*

wanesa*

Hejna čížků jsou u nás:)Létají teď ve velkém,i sýkorky,vrabci,červenky.Já zase postrádám brhlíky a strakapoudy.Ti ke mě létali a letos nic.

hodnocení

1x

Máme na krmítku hodně sýkorek. Létají na slunečnici a ozobávají lojové koule. Někdy přiletí straky, třeba tři čtyři, posedají na střeše krmítka, na zemi a na plotě, sýkorky se jich bojí.

72mona
hodnocení

1x
Letos ornitologové říkali, že podzim byl velmi bohatý na bobule, takže ptáci nemají potřebu vyhledávat potravu jinde. Je pravda, že i loni se urodilo. Teď, když napadl sníh, konečně dorazili kosi a čekají, až jim rozpůlím jablíčka. I vrabci a sýkory se objevují víc. Lojové koule zatím jen oťukávají. M.

V létě jsem kosi viděla, ale ted v zimě vůbec, vloni zobali po zemi, co bylo napadáno pod krmítkem, ale letos tu nejsou.

kepler*
hodnocení

0x

Zatím nelétají, ještě si dokážou najít potravu. Až přide mráz a všechno přikryje sníh, pak teprve přiletí do mé restaurace na balkóně jménem "U ptačího zobu".:)

konadra
09.01.20 19:09
hodnocení

*smich*

mil®
hodnocení

0x

Létají. Kosi, hrdličky, sýkory, vrabci, sojky, červenky,

doplněno 09.01.20 19:28:

Zvonek zelený, Pěnkava obecná

konadra
hodnocení

Vy se máte.

prestik*
hodnocení

0x

Já si tedy nemohu stěžovat. Ptáků je tolik, že bych nejraději některé odehnal. Hlavně vrabce, protože krmení je primárně určeno sýkorám. *nevi*

konadra
hodnocení

Nechte i vrabečky najíst. Já vím, oni jsou drzí a okupují zuřivě krmítko. Nebo jim dejte do nějaké mistky na zem pár vloček. Vločky sýkorky moc nejedí.

hodnocení

0x

Létají, mají u nás jako každý rok dostatek slunečnicového semene, právě včera jsme zase pytel od pěstitele dovezli. A visí u nás krásný veliký hovězí lůj, který láká k ozobávání.

Letos je ale méně druhů. Lítají k nám sýkorky /koňadry, modřinky, uhelníčci/, brhlíci, zvonkové. Sem tam s hroznou ránou přistane hrdlička. Oproti loňsku mi chybí dlaskové a stehlíci. Na ořechu sedají strakapoudi.

Uvidíme, zima ještě nekončí, třeba přiletí další druhy. Ráda se na tu drobotinu dívám. Jaga.

hodnocení

0x

Dal jsem v prosinci na balkon takové ty kooule v punčoše, ale ptáčka zpěváčka jsem tam zatím neviděl.

hodnocení

0x

Létají sýkorky, zobou lojové koule a slunečnicová semínka. Občas přiletí i hrdlička, kosáci sedí na stromech za plotem, tak jeden dva, ale zobat nepřiletí. "Naše" sýkorky jsou vykrmené a připravené na tuhé mrazy, které asi nepřijdou.

lidus*
hodnocení

0x

Letos je tolik sýkorek co žádný rok nebylo. Do krmítka na balkoně létá i dlask ale víc jak jednoho jsem nezaznamenala.

lidus*

Benule, dejte tam sýkorkám vlašské ořechy, naloupané a trochu rozdrcené válečkem na nudle, můžou se zbláznit ale umí si to i přebrat když jim ořechy jen napráskáte a uštipují z celých, skořápek je pak plná zem.

hodnocení

0x

Jsem z toho take smutna,muzsky udelal krasne krmitko,ale neni tam ani 1ptacek,tak snad...pozdeji.

konadra
hodnocení

Je lepší umístit krmítko už v listopadu, aby si na něj ptáci zvykli. Ale nezoufejte, určitě se nějaký ten ptáček objeví.

bibova
hodnocení

0x

K nám na městské okno chodí sýkorky každý rok. Už dokonce v říjnu to chodí omrkávat, jestli by se už něco nedalo sezobnout. Chodí i dva kosi, a takový jeden ptáček domodra, ten se nebojí. Když koukám z okna za sklem, tak ještě na mě roztahuje křidélka, asi abych nerušila.

hodnocení

0x

Opět jsem nasypala krmítko pro sýkorky a ještě nepřiletěla ani jedna, vloni paply o sto šest

wanesa*

U mě je to stejné,Sokolovsko,ale to bývá každý rok.Bydlím u lesa a nejvíce přímo "žerou" od října do prosince ,to jsem dávala i deset naběraček denně do krmítka,dva kokosy napněné lojem,špekem pro sýkorky,strakapoudy,vrabce,červenky,občas dlask,vloni když byl sníh se u nás objevila na krmítku i čečetka zimní,krásný ptáček.Vúnoru začnou nalétávat zvonci a čížkové..Ještě je čas,začnou ve velkém lítat zase na jaře,než se zahnízdí.Já nejvíc krmím v létě,to jsem měla všechna krmítka plná.Rodiče vrabčáků a sýkorek tam vodili mladé,aby věděli,kam mají létat na jídlo a hlavně na vodu:)V létě jim dělám i koupaliště,hlavně vodu a mladým jsem vařila pohanku,rýži,jáhly,vařená vejce,nastouhanou mrkev.Tím rodiče krmili mladý.byl to krásný pohled:)

Vloni jsem odkrmila,takto asi 5 snůšek vrabčáků a dvě snůšky sýkorek:)Není hmyz ani voda,tak jsem jim musela pomoci.Až napadne sníh,tak to tady budou ve velkém kosi,vloni ve sněhu jsem jich napočítala 15 každý den ,a každý spořádal jedno jablko denně.Ještě,že máme zásoby:)Sojky k nám také létají.

wanesa, kam dáváte to pítko s vodou, já dávám, ale ani ve vedrech tam nejdou. :( V zimě do krmítka chodí, ale v létě o vodu nemají zájem.

wanesa*

pro maky: já má to štěstí,že se mi sluníčko otáčí tak,ráno svítí do obýváku a ložnice do 13ti hodin a odpoledne se přesune na druhou stranu do pokojíku a kuchyně.Tím pádem nesvítí celý den na jedno místo.Na balkoně mám velikánskou keramickou misku a v ní kamínky.Kolikrát mě ráno probudí sýkorky a vrabčáci,jak se tam cachtají:)Z druhé strany jsem koupila na parapet větší koupelničku pro papoušky a tam se také chodí koupat apít.Denně jim musím měnit v létě vodu.Ale stojí to za to:)Nejde to natočit,to se mi nepovedlo.Jen jeden záběr,jak vrabec krmí mládě.A to tam kolikrát stojí ti mladí v řadě a řvou a rodiče je krmí:)Bohužel ,video jsem nejde dát.

safarik
hodnocení

0x
Od listpadu jsou slunečnicová jádra a mák netknuty. Máslo žluklo, jablka zhnila. Na krmítku na dvorku jsem viděl od listopadu 2 (slovy dvě) sýkory. Žádní vrabci, žádní stehlíci, brhlíci prostě nic. Minulou zimu jsem nasypal spoustu ořechů a dobrých 20 kg slunečnicových jader. Letos se na výsledek sčítání ptactva skutečně zvědavě těším. Prý (podle Ornitologické společnosti) nedoletěly sýkory ze severní Evropy a středoevropské se přesunuly do jižních oblastí Evropy. Toto je situace z nejvýchodnější oblasti okresu Vyškov.
floro*
Zdraví krajana. Na sever od Vyškova naprosto stejná situace. Kde nic, tu nic. Jen vrabcí ve stáji.

hodnocení

0x

Taky letos málo ptáčků, už od listopadu, kdy dávám krmítko na balkon. Už jsem se podezírala, že jsem koupila špatnou slunečnici, kterou nejvíc zobali. A rovnou celý pytel. V jiných létech jsem do krmítka sypala i 2x denně.

1567
hodnocení

0x

Dobrý večer,

také jsem z jižních Čech. Konkrétně Budějovicko. Také málo ptáčků. Dvě hrdličky. Pár vrabečků. A dva kosáci.

Možná, že v okolí v sousedství mají lidé hodně krmítek, tak si můžou ptáci vybírat a létají spíše k ním.

Já se snažím upravit zahradu tak, aby se ptákům líbila. Různé keře, jabloň, hrušeň, trvalky, aby bylo spusta hmyzu. Malinké jezírko a pítko, pár různých budek...atd

Držím palce, aby se u vás objevilo spoustu ptáčků.

Na viděnou...

hm*
hodnocení

0x

Aha - rok stará otázka ... neva, už je zas aktuální.

Nelétají. Už asi 14 dní mají nasypáno a zatím nepřiletěl ani jeden.

Včera jsem psala, že skoro nelétají oproti jiný létům. A dneska je od rána v krmítku nával:)

Zrovna jsem jim před chvíli přisypávala, měli skoro vyzobáno.

hodnocení

0x

Vloni dobře padesátka stehlíků každý den. Letos od začátku ledna pár sýkorek, pak dlouho nic, teď tak 10 stehlíků - ale lítají po jednom a sedí na stromech v okolí - no bída...

Jenom straky máme pořád - jsou obrovské, vypasené, bojí se jich i kocour :D

hodnocení

0x

Otázka je stará rok, ale aspoň mohu srovnávat.

Loni byla mračna strávníčků, parapet na okně má přidanou ohrádku ze dřeva a tam jim sypeme.

Letos bída. Vůbec nevíme, kam se ptáčci poděli. Sem tam nějaká sýkorka, ale jednotlivě. Občas jeden brhlík. A občas jeden baculatý dlask. Zvonkové a vrabci, jako loni, letos nelétají vůbec. Ani stehlíci. V minulých letech jsem přidávala čtvrtky jablek pro kosy, prali se o ně, vyháněli jeden druhého. Letos kos ani jeden. Ani po okolních zahradách nejsou vidět.

Sýkorky se pokaždé jako hrozen houpaly na velkém kusu hovězího loje. Letos do loje nikdo ani nezobl.

Nevím, kde jsou všichni. Jednou jsme někde četli, že ty sýkorky, které u nás jsou v zimě, přiletěly na zimu z Ruska. Tady že jsou pro ně lepší podmínky. A po zimě se zase vrací zpátky.

Proto manžel povídal: Asi jim letos Putin víc sype, tak nemají důvod trmácet se až do Čech. :-D Jaga.

Zato se u nás zabydlela krásná zelená žluna s červenou čepičkou. Když seděla na sněhu, vypadalo to, jako by někomu ulétl papoušek. :)

rickova
hodnocení

0x

Stav na břehu pod lesem /Chrudimsko/..NIC MOC. Vrabci (pilně krmím, čili dvě hejnka jedno čítá 11 ks a druhé asi 20 ks. Bylo jich vloni jen pár. Celkem pěkně množství sýkorek na krmítku, z toho něco modřinky, více koňader, 1 babka. 1 brhlík. Toť vše. Sousedka dole u silnice si stěžuje, že neuhlédne ptáčka...asi létají ke mně, kde mají stabilní ranní kyblík od velkého jogurtu slunečnice, prosa, drcených piškotů, ovesných vloček a přídavek ořechů.. Jinak strakapoud - pěkný prevít taky - se tu teď neobjeví, ale jednou jsem ho přistihla na jaře, když si na ořech přinesl k snědku malé ptáče z hnízda.

hodnocení

0x

Loni jsem si v této otázce posteskla, že nevídám čížky. Tak letos jsou na krmítkách nejčastějšími strávníky. Přilétají ve velkém hejnu. Přilétají sýkorky, vrabci, strnadi, kosi, hrdličky, občas nejmenší strakapoud, viděla jsem hýly. Sojku letos ani jednu. Krmítka mám tři, na všechny vidím z jednoho okna. Přímo za oknem zobají málo, v krmítku typu "domeček" se občas usadí kos nebo hrdličky a ty malé tam nepustí. Nejvíc musím dosypávat do válce s otvory. Z toho se při pohybu sypou zrnka na zem a právě tam ti malí nejvíc hodují. Tam se připojují i pěnkavy.

Myslím, že zrovna moje krmítka vyhládají ptáčci víc než některá v sousedství. A nebude to druhem krmiva (slunečnice, vločky, občas trochu malých krup, trochu pohanky). Bude to asi pocitem většího bezpečí. Pravidelně zde krouží krahujci. Ale mám krmítka na staré třešni s hustou korunou a hned vedle za plotem má soused tůje a jiné husté keře. Krahujec by musel ke krmítkům letět pod korunou. A než by to stíhl, jsou ptáci schovaní v keřích.

zwiki*
hodnocení

0x

Dobrý den.Bydlím ve třetím patře už desátým rokem.Z počátku na okno létali sýkorky nebo i kosák. Před čtyřmi roky vysekalo město na sídlišti mezi domy husté keře tak ptáci zmizeli.Máme na parapetě domeček se semínky a nic nelétá.Je to smutné,že město dělá vše pro to,aby "zničilo ptactvo"vysekáváním keřů.

konadra

A nedá se s tím něco dělat? Třeba napsat starostovi, aby vysazovali keře, stromy, květiny pro čmeláky a pro hmyz.

Příroda by se měla v dnešní době opatrovat a podporovat.

hodnocení

0x

Už krmíte ptáčky? Mně letost už koncem října pořádali nálety na balkon a hledali krmítko. Od listopadu jsem ho vyndala a každý den je v obležení. Krmím jenom slunečnicí, "naši" ptáčci nic jiného nechtějí a jen to vyhazují ven. Dělá mi velkou radost pozorovat je přes okno. Letos už tu byli všelijací krasavci, které ani neznám:)

Když jsem na zahradě, už jim dávám slunečnici a 2x dala i lojovou kouličku. Létají sýkorky a jednou se o to rvaly čtyři straky.:-D

mil®

Už začaly sýkorky.

72mona
Ano, už krmím naplno, včetně lojových koulí. Těch už padla první padesátka. Oproti loňskému roku je o to velký zájem. Vrabci, sýkory, brhlík, sojky, straky, mlynaříci, konopky... Kosi na krmítko zatím nejdou,strakapoud se ještě taky neukázal. M.

witch*
hodnocení

0x
Ptactvo má zavěšený krmítko od října i se špekem. Zatím spíš sýkorky, vrabčáci, červenky. Ale taky zavítal datlík.
V pergole jsem měla ještě nedávno zavěšeně bakopy a pravidelně v létě vábily kolibříka. Udělalo mi to strašnou radost. Snad se mi poštěstí i příští rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]