Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych, prosím, poradit, jak vyrobit pelešiště pro vrabečky. Mám použít písek nebo nějakou zem.
Na jaře se peleší v záhonech.
Děkuji.
Můžete jim nabídnout cokoliv. Písek, zeminu, písek smíchaný se zeminou, s popelem, trávou. Ale je to příroda a vrabčáčci si stejně najdou to, co bude vyhovovat jim od přírody více.
Každopádně, pokud to jsou praví vrabčáci, tak buďme rádi, že ještě jsou, protože i tento malý ptáček vymírá.
Potřebuje nějaké roští, husté keře, kde se potom shlukuje. Dělají docela pořádný hluk, jak švitoří.
V těch záhonech ale kolikrát škodí, jak okusují mladé lístky salátů, pupenů, malé lístky jarní zeleninky.
Ale jste hodná, že vymýšlíte něco jako alternativu.
Pokud nemáte kočky, tak můžete do země zabudovat pekáček s vodou.
Krmím je v zimě vločkami, strouhankou, ořechama a ptačím koláčem. To, že škodí, že občas okusují pupeny nebo oštipují zeleninu, to mi moc nevadí. I když se trošišku zlobím, ale nějak je nevyháním. Líbí se mi, je pozorovat, vždycky od jara do podzimu se koupají ve vodě v talíři. Přemýšlím také, jak jim postavit budku. Četla jsem, že se má udělat řada budek, ale nevím, zda to přijmou. Máme dvě budky - pro sýkoru koňadru a modřinku, které vždy obsadí. Vrabci tam jenom vlezou a vylezou, ale zatím žádnou neobsadili.
To že dělají hluk, je mi jedno, vždyť každý tvor má radost ze života a je to příroda.
vrabčice -
Také mi příroda nevadí, ale mám dvě kočky a ptáčky loví, bývali tu kosáci, ale ti se už odstěhovali do klidnějšího místa. Každopádně do bezpečného krmítka lítá plno jiných druhů.
A co tak těm kočkám uvázat na krk malinký zvoneček - to jsem někde četla. Ale zase aby jim to nevadilo.
Pokud jsou u Vás zvyklí, tak pokračujte jako doposud. Vrabci se rádi přiživují tam, kde jsou slepice. Vídám to z okna u souseda, celé roky. Mohou, nikdo je nevyhání. Slepice tam mají krmení i pití v mělkých nádobách, to vrabcům vyhovuje. V létě se peleší v důlcích, které si vyhrabaly slepice. Pro tento případ jim můžete na jaře nachystat starý kuchyňský plech nebo velký pekáč s hlínou smíchanou s pískem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.