Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevím, kam dál, a tak se obracím na tuto poradnu. Sousedé mých prarodičů mají tři psy, dva malé a jednoho velkého - jedná se o lovecké plemeno. Jelikož se sousedé očividně nezvládají o tohoto psa dostatečně postarat a vychovat ho, často bývá velkou část dne zavřený v kleci - celé sousedství slyší, jak většinu dne vyje. Není divu, že je potom agresivní. Před rokem a půl prarodičům zmizel první kocour. Nevíme, jestli to na tomto zmizení má vinu sousedův pes, u dalších dvou kocourků jsme si ale bohužel jistí. Další náš kocourek jednoho dne ležel na zahradě naší (jiné) sousedky, která je zároveň naše příbuzná, a kocourkovo vegetování na její zahradě bylo z její strany v pořádku. Avizovaný sousedův pes přeskočil plot a ležícího kocourka, který ho ani neprovokoval, zakousl. Po této události jsme se dozvěděli o dalších případech, kdy tento pes vnikl na cizí pozemek a něco provedl - například zakousl dvacet kachen. V blízkém okolí vymizely téměř všechny kočky, můžeme se ale jen domýšlet, jestli u všech šlo o stejný případ. Před třemi měsíci moji prarodiče dostali nového kocourka, dnes kocourek ve chvíli nepozornosti mého dědečka podlezl plot ke zmíněným sousedům (byla to jeho první větší procházka mimo naši zahrádku a bohužel i osudová) a pes po něm ihned skočil a zakousl ho. Nyní se dostávám ke svým dotazům - je tato situace nějakým způsobem právně napadnutelná? Mělo by se to někde nahlásit? Má to vůbec smysl? Ze strany našich sousedů u obou kocourků přišla jen omluva, pokud se to tak dá vůbec nazvat, avšak žádné kroky k tomu, aby se těmto situacím mohlo předejít, jsme nezaznamenali. Další můj dotaz - není povinností člověka, který má doma očividně nebezpečné zvíře, zajistit plot tak, aby se jeho zvíře nedostalo ven, ale zároveň ani žádná zvířata dovnitř? Já sama mám psa (jorkšíra) a kočku a nepřijde mi v pořádku, že když přijedu k prarodičům, musím se bát pustit našeho psa na naší zahradu, aby se mu tam něco nestalo. S kočkou na zahradu nechodím už ani v náručí. Přijde mi, že soused vše velice podceňuje (hlavně psovu výchovu) a zároveň ani nedokáže pochopit, jak dokáže opakovaná ztráta domácího mazlíčka ublížit. Bohužel tento kocourek bylo to jediné, co poslední dobou přinášelo mé babičce radost do života (babička trpí těžkou chronickou depresí, ale to už je jiný příběh). Předem díky za veškeré názory, rady a nápady.
Pokud se kocour nacházel na pozemku souseda, tak smůla - jste to vy, co měl zabránit vniknutí svého zvířete na sousedův pozemek (i když uznávám, že u koček je to prakticky nemožné, sám mám kočku).
Pokud naopak pes vniknul na cizí pozemek, máte nárok na náhradu škody (a přiznejme si, pokud kočka nemá rodokmen, je její cena vyjádřená v penězích blízká nule).
Nejsem pejskař, ale taky kočkař, ale přiznejme i to, že smyslem hlídacího psa JE být agresivní proti všemu, co vleze na jeho pozemek - ať je to zloděj nebo kocour.
Chápu emotivnost celé situace, ale bohužel, jediný způsob, jak jí předejít, je nemít kočku "venkovní", ale "gaučáka".
Řeknu to naplno, jednoduše a nenapadnutelně: Váš problém zmizí v okamžiku, kdy zmizí ten pes.
Mám zvířata rád, doma máme 3 kočičky, domácí miláčky, ale agresivní a nevyzpytatelné zvíře tolerovat nemíním. A když to nezvládne páníček, pak ...
@re4zon: Prosím, uber plyn a začni přemýšlet. Takže především si odpusť hlášky typu "Ty jsi chytrý". Pak se zkus zamyslet nad tím, že někdo může mít jiný názor, než ty a ten názor nemusí být úplně od věci. Já tvůj názor respektuji, jen si dovolím poznamenat, že je trochu jednostranný a nebere v úvahu jiné možnosti. Třeba vůbec nevíš, co je soused zač a jak se následně zachová. Možná, že ho napraví tvůj postup, možná že jej srovná postup můj, třeba i opakovaný.
zabezpecit oploceni aby tam nevlezla ani kocka? a co treba mys?
pokud vas kocour vlezl k sousedum, tam ho pes zakousl, tak je to vas problem, nas pes taky zlikvidoval kocku sousedu ktera tu vlezla, proste si hlidal svuj objekt, je to smutne ale problem v tom nevidim
pokud pes skoci nekomu cizimu do zahrady, tam mu zakousne kocku, pak to uz problem majitele psa je, resit policii, mistnim uradem, se sousedem a pokud se to opakuje tak dalsi reseni tu psat nebudu, stejne by to smazli
Zdravím. Moc možností není, protože naše legislativa řeší především vybírání všemožných, hlavně pravidelných, poplatků od pejskařů do obecních pokladen. Ale... Žádný pes nesmí vniknout na cizí pozemek a spáchat tam škodu. Usmrcení kočky takovou škodou je. To je kvalifikováno jako přestupek se sankcí až do výše 50 000,-Kč. viz: rybitvi.cz/... Chování tohoto psa není přímo agresí, jedná se o přirozené chování psa = masožravé šelmy, které výchovou nebylo vštípeno, že lov živého tvora je "nežádoucí chování". U loveckého plemene musí majitel o to víc dbát na zamezení lovu - ulovení - a usmrcení kořisti. Pokud to pes jednou udělá, velmi se v něm posílí lovecký pud, a už nikdy toho nenechá. Časem ale může napadat i cizí malé psy, dokonce i dítě, ne primárně, ale pokud bude svou kočku či malého psíka bránit. Napadá mě jako řešení: 1) Mít důkazy (fotky) 2) Jak lovec přeskočí můj plot - okamžitě volat Odchytovou službu policie ČR, která je povinna agresivně se chovajícího psa odchytit a z cizího pozemku odvézt (či z vozovky plné jedoucích aut...) do útulku, kde si ho majitel musí vyzvednout a zaplatit pokutu. 3) Pokud zmobilizujete co nejvíc okolních lidí - v množství je síla - kteří budou taky okamžitě volat "odchytovku", pokud bude kolem hodně rozruchu, pak to policajty bude obtěžovat, a majitele snad nebude bavit opakovaně platit pokutu - bude na vašem umu, jak vysokou. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.