Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes mamce do bytu - jaké plemeno

Od: bauerlukin® odpovědí: 26 změna:
Dobrý den už jsem tady pokládal jednou podobnou otázku o psech. Nicméně ted se změnily podminky , tak pisu znova.
Jedna se o to, že moje mamka půjde za krátkou dobu do důchodu, a na důchod by chtěla nějakého psa. Samozřejmě se nechceme potom psíka zbavit, az bychom zjistili, ze nám nevyhovuje jeho povaha. Tak proto jsem se tady rozhodl zeptat.
Pes by žil v bytě 3+kk. Protože je to byt, neradi bychom, aby často stekal, a byl nepřátelský vuci okolí-třeba návštěvám, kdyby stekal na ostatní psy, tak by mi bylo tak nějak jedno. Pejsek bude hlídany pres den, ale samosebou, ze občas bude v byte sam, neradi bychom tedy, aby nám zničil gauč, atd.
To jsou všechny naše požadavky.
Doslechl jsem se ze výstavní border kolie je docela klidná, no nicméně je to spis takový drb. Je pravda ze výstavní jsou klidnější?
Dík předem

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Při vaší představě o psech žádného nebo plyšáka.

hodnocení

6x

Panebože,jen ne borderku-to je PRACOVNI plemeno,ten potřebuje denne pohyb,ta je schopna nabehat par km.Trpela by moc.Z utulku nejakeho maleho vořiška,bude vdečny.

72mona3*
hodnocení

4x
Plánovat si můžete cokoliv, ale každý pes je individualita. Všichni psi štěkají (kromě některých jako je shiba inu), na návštěvy obzvlášť. A zrovna borderku? Zapomeňte. To fakt ne.
Když už něco chcete, zkuste útulky. Je tam spousta pejsků, u kterých už je zformována povaha. Jsou třeba po zemřelých majitelích, štěně neberte. M.

lidus*
hodnocení

4x

Měla jsem v bytě jezevčíka a šeltii (je to mini kolie) náš byl dlouhosrstý blůmerle barva, chlupů docela dost, stálé česání ale byl to úžasný pes, poslušný, štěkal vyjimečně, pokud bych si pořizovala psa, já bych neváhala a opět sáhla po šeltii. Dcera má v bytě čivavu, je perfektně vychovaná, aportuje, chodí po lávce a prolézá pytlem, kamarádí s každým člověkem i psem, neštěká jako šílený ale sežere co najde. Za mě to není pes, jelikož jejich morčata jsou větší ale zase nezabere v bytě místo. Borderka je poměrně velká a chce se učit a být venku, výstavní a nevýstavní je jedno, záleží na vaši výchově psa. Že bude lehat na gauči o tom nepochybuji, všichni naši psi spali v posteli. Na psa musíte mít čas a vychovat si ho, kamarádka má pitbulteriéra a říká mu, že je bojové vemeno (to v není překlep), většího mazla jsem nepotkala, spí s kocourem a morčetem.

Liduš, mám momentálně problém a nemám náladu. Ale bojové vemeno mě tak rozesmálo, že na chvíli snad zapomenu na to důležité. Je to moc pěkné přirovnání.

lipanek
hodnocení

2x

Maminka nemůže být až tak snad ,,pohodlná?,, nebo neznalá, aby se nepoohlídla sama po nějakém pejskovi, který by ji chytl u srdce. Jak píší nade mnou - border kolie v žádném případě do bytu! Maminka a´t si najde ve psím útulku vhodného pejska, podle povahy, podle vzrůstu, borderka nepatří mezi menší plemena. Člověk má mít takového psa, kterého unese na veterině na vyšetřovací stůl. Tito psi mohou mít až 22 kg /samozřejmě dle pohlaví/.

Nesouhlasím, aby si člověk bral do bytu psa a žil sám, neměl svého partnera, nebyl pojízdný /samozřejmě nevím, jestli má mamka automobil a řidičák/, a je dobré, aby byla, pro případ potřeby, veterina za rohem.

Musíte počítat s problémy při - nemoc člověka a nemožnost vyvenčení a důkladného proběhnutí, nemoc psa a vysoké veterinární poplatky, žádné výlety, žádná dovolená, pokud byste nezaskočili Vy a o psa se postarali a vzali ho k sobě, náklady na krmení budou stoupat , protože vidíte co se děje kvůli ochraně planety /stát se vegetariánem, nechovat zvířata pro maso, i to se odrazí v krmivu pro domácí mazlíky/.

Mamince doporučuji kočičku opět z útulku. Je to to nejlepší.

Mám dvě /ujala jsem se z dobročinnosti, ne že bych po nich toužila/ a je to nákladné na stravu, na veterinární péči, a nemohu ani na dovolenou, nebo někam na víken chatu. Když bych moc chtěla, tak samozřejmě bych si to zařídila.

To jenom, že vím, co radím.

Takže, pokud maminka nemá dvorek u bytu, tak pejska leda nějakého malého, splečenského mopse, francouzského buldočka, ale nenechávat samotného dlouho doma, to určitě ne. Ještě nejlepší by bylo, kdyby měla vedle sebe sousedku a o pejska se dělily spolu s tou kamarádkou. Dvě paní na jednoho pejska, to je velmi dobré řešení pro ty dámy i pro to zvířátko.

Snad jsem pochopila dobře, že maminka bydlí sama v tom bytě.

floro*
hodnocení

2x

Napřed si udělajte jasno v kategoriích psů. Že existují plemena pracovní, služební, lovecká a hlavně společenská apod. Rozhodně se pohlížejte po společenských plemenech, která jsou na válení se na gauči dlouhodobě šlechtěná. Jsou klidná, pohodlná, často šlechtěná i na to, že tolik nelínají. cs.wikipedia.org/...

Termínem "výstavní psi", nejspíš myslíte čistokrevná původová zvířata. Ano, pokud vyberete správné plemeno, pak máte jistotu ohledně jeho povahy.

Skvělá odpovgěď. Doplním obrázkem. Nevadí?

Pes mamce do bytu - jaké plemeno
72mona3*
Ano, skvělá odpověď. Až na to, že jistotu ohledně povahy nemáte nikdy;)
fram

*palec2*za komentáře i odpověď. Ještě doplním, že si pes kromě gauče našel i náhradní smečku. Dokáže přesvědčit sebe i momentálního páníčka, že je ten páníček vůdce smečky (někdy i člen*nevi*, to jsou pak ti psíci štěkaví, nelaskaví atd.). Jako ve své smečce se pak i chová, člověk o tom faktu obvykle neví a tak to všem dohromady klape *placni* v lidské - původem - tlupě:).

floro*

Mona, ano i tak nemáte, ale pravděpodobnost u čisto krevných je nejvyšší. U oříška nevíte, co má v původu, a tudíž jaká povaha se u něj projeví. Jinak samozřejmě za povahu může také majitel, to které vlohy svým jednáním v psovy podpoří.

fram
hodnocení

1x

1. Štěkání: Méně štěkají psi než feny. Není pravidlem.

2. Přátelská povaha: Záleží na výchově a péči - pes se opravdu vychovává jako dítě, aby uměl - mj. žít s člověkem.

Pro jistotu ale doporučuji malé plemeno.

2. Čistota: Každé štěně vám okouše co může, než se naučí na kousání svých hraček či starých darovaných pantoflí. Cenu okousaného gauče nerozlišuje, peskování a kárání nepochopí. Stejně tak bude dělat loužičky po kobercích, než se naučí na pravidelnou procházku.

3. Rasu Výstavní pes neznám, asi myslíte na průkaz původu. Tak ten určitě, = záruka (i příplatek).

4. Border kolie je pes akční, původem skotsko-anglický ovčácký pes a tudíž velmi akční, potřebuje běhat, hodně pohybu. Nejvhodnější páníček pro border kolii je velmi akční člověk se spoustou času a trochou zkušeností. Člověk, který ví, co dělá a nechybí mu sebejistota nebo rozhodnost. Je maminka taková? Měla někdy v minulosti psa? Chodíš do blízkého parku běhat?

5. Sám zůstávat pes nesmí (= týrání, štěkot steskem). Tedy v bytě. Běhat po zahradě s plotem může i sám.

6. Doporučuji nejdřív nastudovat psí literaturu, začít třeba Dášeňkou zlatyfond.sme.sk/... a určitě to nechat až po vánocích.*cteni*

idanova*
hodnocení

1x
Zdravím. Mít psího parťáka je skvělé, ale hlavně zavazující. Ale pozor, pes je živý tvor, ne mikina, na jejíž vizáž a vlastnosti můžeme mít požadavky. Psa můžeme mít jen tehdy, když my jsme schopni mu poskytnout tolik času, takové podmínky, takovou péči a takové krmení, aby pejsek byl zdráv a šťastný. A pak bude takový, jakého si ho vychováme. Vybrat si můžeme jen barvu, typ srsti a velikost plemene. Každý pes prochází dětstvím a pubertou, kdy potřebuje mnoho pohybu venku, běhání s jinými psíky, hry venku i doma, rozvíjení... ne jenom venčení (vyčurání a vykakání) či motat se na vodítku okolo paničky. Méně pohybu mu stačí až v dospělosti, klidný je až ve stáří. Nemáte evidentně ani teoretické znalosti, tak byste měli začít literaturou. Třeba knihou základů: kniha.cz/... (hezký vánoční dárek, tento e-obchod je v pohodě). Pokud maminku načtené vědomosti částečně odradí, může se obrátit na útulek, tam jí rádi doporučí svého psíka a pro začátek i poradí. Bude-li mít zájem dál, s klidným svědomím doporučím z malých plemen Bišonka nebo Trpasličího pudlíka. Navštivte s ní několik výstav psů, můžete tam získat i kontakt na dobrého chovatele. No a pak si vybrat další knihy o výchově odrostlého štěněte až po dospělost. Zatím také můžete pročítat stránky: psiskolafalco.cz/... Nejdřív na konci úvodní stránky JSEM ZAČÁTEČNÍK, pak o sekci výš na téže úvodní stránce VÝCHOVA A VÝCVIK. Tak přeju hodně zdaru a radosti. Ida

hodnocení

1x

Stejně jak vypadá, by vás měla zajímat povaha zvolené rasy. Např vámi zvolená borderka, to je pastevecký pes, který potřebuje hodně pohybu a hodně činností. Nehledě na to, že pouští celý rok chlupy. Maminka nebude mládnout a toto je poměrně velký pes, kterého musíte zvládat, zvedat do vany atd. ;) Raději se rozhlédněte ve skupině malých, společenských plemen a z této skupiny nechejte maminku vybrat. Má jiný vkus a jiné požadavky než vy. Také pomyslete na to, že mamka fakt mládnout nebude, přijde nemocnice, lázně atd a psa si nekdo bude muset vzít. Volte něco milého, čeho se lidé nebojí.;) Vlastní zkušenost.

doplněno 10.12.19 09:38:

Snažila jsem se najít atlas malých psů, ale nedaří se mi. Patří k nim shih- tzu, skae terier, jork, bišonek, havanský psík, čivava, pinčové, pudlíci, kníračci, naháčci, čeští terieři, jozefčíci, velškorgi, vestíci, bostonci, grifonci, brabantíci, cairn terieři a vůbec, pročtěte a prolistujte sami idnes.cz/... a hlavně, čtěte o jejich povaze. Ta je nesmírně důležitá. Je pravdou, že co si vychováte, to máte, ale přece jen velké dispozice každá rasa má.

Lukina asi naše odpovědi nezajímají, ale já nemohu odolat a nedat fotku korgiho.

Pes mamce do bytu - jaké plemeno #2
ladycat*

Korgi je jedno z mých nej plemen *srdce*

lidus*

Ten je krááásnej.

ladycat*
hodnocení

1x

Psa do bytu bych Vaší mamince nedoporučovala. Když už opravdu chce psa (má je ráda, rozumí jim), doporučila bych jí malého (dospělého) voříška z útulku. Ne štěně, to je destrukční zařízení *cert*

Nechtěla by kočku? Ta je chováním a inteligencí podobná psovi a nemusí se venčit. Potěší majitele podobně jako pes. Celkem dobře snáší samotu, ale taky nesmí být sama pořád.

Dobré zvířátko pro důchodkyni by mohl být ptáček (kanárek, zebřička) alebo křeček syrský. Obě měla moje máma a vyhovovaly jí.

Má známá má již čtvrtou krysu je údajně milá ..olizuje jí nohy a mazlí se.Nežije dlouho jako pes..Já mám čivavu a jsem s ní spokojena také ne první.Naučila jsem ji chodit na zasklený balkon pro potřebu nemusí chodit v mrazu ven,,v létě je také se mnou na zahradě.Neštěká doma,jen když někdo zvoní.Mít psa je veliká zodpovědnost..

hodnocení

0x

Každého psa si bude muset maminka vychovat, každé štěn něco kouiše, udělá loužičku, štěká, prostě je nutná trpělivost a výchova.

hodnocení

0x

Pěkný den,

já mám fenu bišonka a do bytu je to ideál. Většinu dne prospí,občas si chce hrát s balonkem,tak 10 minut blbnem. A venku taky ráda blbne,ale doma je zlatá. Jako štěně byla ale neřízená střela a chtěla si hrát pořád,nicméně tohle období trvá tak rok a po hárání se fenka zklidní(u pejska nevím,ale předpokládám,že jak dospěje,tak se taky uklidní). Jinak je zlatá a mazlivá. Nepotřebuje extra dlouhé procházky,jen se ráda občas vylítá. Je přítulná a nenáročná,nelíná. Štěká jenom když se něčeho bojí,nebo když je na chodbě velký ruch. Jinak je potichu. S kousáním-jako štěně kousala všechno a všude,teď už nekouše. U štěňat to tak prostě je,že všecko okusují,protože přezubují. Čistotnosti jsem u ní dosáhli zhruba ve věku 6 měsíců. Naučila se chodit ven prakticky hned,ale do těch 6 měsíců jsme museli počítat s občasnými nehodami doma,pozor pejska za to nesmíte trestat!Štěně svěrače plně neovládá,nemůže za to. Ale dá se naučit,aby chodilo čůrat na jedno místo. Nám se to podařilo prakticky hned,chodila čůrat na starý ručník na jedno místo a jinde si nedovolila to udělat.

Takže pokud chcete psíka do bytu,bišonek můžu říct,že je ideál. Pokud ho budete mít opravdu rádi,tak mu nějaké drobné nehody prominete. Zvlášť ve štěněcím věku. Je to společenský pejsek,takže se vám za to odvděčí láskou. Samotě ho musíte učit postupně,ale časem to zvládne!

ladycat*

Je paráda, že jste fenku tak vychovala! *zdravi*

Děkuji,dalo to trochu práce,ale bišonek je velmi inteligentní psík,učí se rychle...

Pacientko, všechna malá plemena jsou nesmírně inteligentní. Byli vyšlechtěni a celá pokolení žijí s lidmi. Prolém s nimi je ten, že si mnoho lidí koupí hračku a myslí si, že nemusí vychovávat, protože vychovávají se jen velcí psi, kteří mohou ublížit. Malí neublíží.. Určitě víte, jaký to je fatální omyl.

ladycat*

Co se mi opravdu nelíbí, je cpaní malých psů do tašek a "zdobení" srsti sponkami na vlasy. Z toho je mi fakt nedobře. Právě proto nemám až tak oblibě malé psy (paradoxne kvůli jejich majitelům). Vím, že všichni se takto nechovají, ale znám jeden takový typ žen... *zed*

Proč bych nemohla mít pejska v tašce,,od toho jsou tyhle tašky-.když někam spěchám,Je to bezpečnější.Já také nosím čivu v tašce jak jdu na zahradu. Cesta je velice frekventovaná a pejsek nečíchá ty splodiny z aut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]