Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešíte u svých pejsků nějakou prevenci?

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:

Trochu mě to sebralo, před chvílí mi volala plačící kamarádka, že musela nechat uspat pejska, ještě včera jsem ho viděla živého a zdravého. v noci začal být netečný, spadl , odvezla k veterináři, který zjistil rozsáhlý nádor a metastázy jater, tak ho museli nechat uspat. Vím jaké to je, zažila jsem dvě uspání, ale teď jsem sama a pejsek je to jediné, co mám. Proto mě napadlo, nesmějte se mi prosím, jsou také nějaké preventivní prohlídky pro pejsky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Psa ani kočku nemám, ale prevetivní kontroly zdravotního stavu psů a koček je možné provádět. Tady jsou odkazy na články a webové stránky k tématu.

petramalatkova.cz/...

veterinajesenice.cz/...

naceradska.cz/...

stredozeme.cz/...

hobby.instory.cz/...

72mona3*
hodnocení

3x

Majitel je ten, který si všímá i drobných změn v chování a na ten popud pak řeší (či neřeší - přece s takovou maličkostí nepoběží) veterináře. Bohužel mnohdy jsou to však příznaky plíživé. Pokud začne z ničeho nic kulhat, všimnete si, ale pokud se v řádu měsíců snižuje nadšení z procházek, to už si všimnout nemusíte. Zvlášť, když jsou vedra či naopak zima a deštivo. A přiznejme si, veterinář nebývá nejlevnější. My třeba za test krve platili téměř dva tisíce*ee* Dáte to jen kvůli prevenci? M.

hodnocení

No právě že kámoška vcelku nic nepozorovala, ještě včera byl veselý a chtěl si házet s míčkem. A normálně jedl.

wanesa*

Mám dvě kočky a přiznám se,že bych ty dva tisíce dala.Ale test krve není tak drahý,mým oběma kočkám už krev brali,aby zjistili jaká že to bakterie je trápí a cíleně jsme léčili antibiotiky 6 neděl,než jsme tu potvoru zlikvidovali.

Ale můžu Vám říct,že pokud by to moje kočička potřebovala,zaplatím jí i léčení v případě potřeby.Jednou jsem si je pořídila,tak se o ně přece musím postarat, když to jde.Také se děsím toho "uspání".

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že není problém zajít na veterinu i se zdravým pejskem a nechat ho prohlédnout a vyšetřit (poslech plic a srdce, možná odběr krve na rozbor apod.). Snad bude veterinář i rád, že se majitel pejska stará a navíc to vše zaplatí. Prevence je i to, že svého pejska pozorujete a vnímáte případnou změnu v jeho chování (což může znamenat, že ho např. někde bolí). Divím se, že Vaše kamarádka nic nepostřehla a nemoc odhalila pozdě. Zdravím!

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. @aja, jak jsem vás tu poznala, jste z těch, které svému pejskovi dávají kvalitní potravu, necpou mu zbytky (kořeněného a slaného) lidského jídla, dbají na dostatek čerstvé vody a dopřávají dost pohybu. Navíc hlídají očkování a pravidelně odčervují. A to je podle mně ta nejlepší prevence. Myslím, že je zbytečné, abyste se vy stresovala. K tomu samozřejmě patří taky nekupovat štěně z množírny, ale od zodpovědného chovatele z dobrých podmínek + určitá záruka zdraví = PP. Navíc pejsek je tvor, který citlivě reaguje na chování svého páníčka, a pokud je páníček vyděšený a v nepohodě z teoretických nemocí, trápí se i pejsek. A když má pejsek hezké a láskyplné zacházení a má jistotu, že má svou smečku, je šťastný a i to přispívá k dobrému zdraví. A když vezmete v úvahu, že dnes je lékařská věda na takové úrovni, že prakticky úplně zdravý tvor neexistuje, je nejlepší cestou nechat to ostatní na přírodě a netrápit pejsky nesmyslnými kastracemi či rádoby preventivními operacemi mléčných žláz atd. Protože tím psi přijdou o hormony, které pro své zdraví nutně potřebují. Ale s tím, že pejsek nebude žít věčně, je holt nutné počítat. Taky už jsem pochovala několik akitek... Ida

hodnocení

Já jsem nikdy žádného psa neměla s pp, tři byli z útulku, dva měli rakovinu, teď mám prvního koupeného, ovšem pp nemá, protože po smrti toho prvního jsem spěchala, koupila jsem ho od paní, která chová psy na canistoterapii,, jediné, co o ní vím, je webová stránka, prázdný byt byl pro mně hrozný a v útulku neměli žádného malého, kterého jsem na stará kolena chtěla. Přiznám se, že na rozdl od kámošky můj pejsek občas dostane kousek šunky, denně lžičku mého jogurtyu a občas tvrdý sýr. Papá dražší granule a jednou zja měsíc mu uvařím hovězí nebo jatýrka. Kámoščin hafík měl papíry a nikdy mu nedávala nic jiného než granule, i když ty české docela levné. Jediné, co jsem jí opravdu vyčítala, je velmi nepravidelné venčení, když se jí nechtělo vstát, tak šli třšeba v p,ůl jedenácté dopoledne., A je fakt, že pejsek se jí občas ,počúral. Ovšem to asi na játra vliv nemohlo mít.. Před mčasem jsem jí upozornila,, že mu velmi páchne z ,pusy, což odmítla, že to je u psů normální, i toto mohl být příznak., Já pejskovi občas tlamičku čistím.

pb®
hodnocení

1x

Prevenci lze u zvířat jen do jisté míry, určitě ne to co popisujete, protože rakovina se špatně léčí i u lidí, u zvířat by chemoterapie či ozařování bylo jen trápení. Vím to, dvě kočky mi umřely na nádor mléčné žlázy. Jedna s mastektomií celé lišty žila 6 měsíců, druhá bez operace 4 měsíce, tedy prodloužení života minimální ovše za vysokou cenu.

Podle mě je nedůležitější už samotný výběr plemene, u psů i u koček. Jsou plemena životná a ničím nezatížená a jsou plemena, která jsou prolezlá kde čím a umírají v mladém věku. U psů jsou prý nejzdravější teriéři a člověk si nemá pořizovat nic extrémního. Plemeno extrémě malé nebo velké, krátké nohy, brachycefalie, velké plandavé uši, mnoho volné kůže, to všechno vede ke zdravotním problémům. Další je výběr vhodné chovatelské stanice, která dbá na zdraví svých odchovů, testuje, nechová na vadou zatížených jedincích.

V prevenci můžete udělat to, že budete dbát na vhodnou stravu a pohyb, nenecháte zvíře ztoustnout, budete psu dávat vhodné kosti, aby měl čisté zuby a fenu necháte zavčasu vykastrovat, abyste předešla falešné březosti, zánětu dělohy a nádorům mléčné žlázy. Jednou do roka můžete nechat udělat rozbor krve, ale nevím, jestli se u zvířat dělají rakovinové markery a MR nebo CT. Tedy věřím, že veterinář udělá za peníze jakékoliv vyšetření, ale nevěřím, že byste to byla schopná z důchodu zaplatit.

lidus*
hodnocení

0x

Ajo, zvíře je vždycky zvíře a může to být mazlíček, člen rodiny. Naši psy na žádnou prevenci nechodili, odčervit, naočkovat pravidelně a víc jsme neřešili. ¨Jednoho přejel děda traktorem, Nik se musel nechat uspat ve 12 letech, nádor na hrtanu. Prevence existuje, nedoplatíte se a nic to neřeší. I lidé chodí na prevenci a stejně onemocní, zemřou.

hodnocení

0x

Jednu prevenci momentálně řeším, ale nepatří mezi klasické. Můj pejsek se první rok života naučil pít z louží a z potoka. Tam, kde žil, asi žádné misky se žrádýlkem ani vodou nebyly... Vodu z vodovodu prostě rád nemá. Ani odstátou. Měl ji sice neustále připravenou, ale pil ji jen výjimečně. V létě s tím asi nebýval problém, cest k potoku i dešťové vody konvích na zahradě si užil podle libosti, ale v zimě zřejmě strádal a lízání sněhu nestačilo. Na jaře byl na operaci s močovými kameny.

Každý rok na podzim si do sklepa nanosím pár desítek litrů dešťové vody na zalévání pokojovek. Do jara to nikdy nevydrželo, ale kytky na odstáté vodě z vodovodu nějak přežily. Letos jsem musela kvůli psovi přidat pár nádob. A až voda dojde, budu mu asi rozpouštět sníh.

Bimbam, u jedné z čub jsem měla ten samý problém, přitom to byl můj odchov, takže od mala misky s vodou k dispozici. Částečně pomáhalo vodu převařit a vychlazenou podávat. No a pak jsem si dávala do tvořítek na led hovězí vývar (bez tuku) a tu kostičku jsem jí pak hodila do misky s vodou. Takto ochucenou vodu pila.

Tigro, děkuji za tip, vyzkouším. Trochu nad tím kroutím hlavou :). Budu vařit, chladit a vývarem ochucovat pití vořechovi od cikánů, kterému stejně nejvíce šmakuje hnusná zelená voda (tomu se občas nedá zabránit) a který by se rád napil z louže s barevnou stopou po benzínu (to nesmí). Co bychom my, pejskaři, pro ty své parťáky neudělali, že? :)

hodnocení

0x

Měli jsme pejska , byl to kříženec jezevčíka a kokra, sice měl stále v misce granule, ale ty jedl jen aby nás potrestal, že nedostal nic lepšího. Dostával vařené maso, odřezky uzeniny - miloval- snědl, co odpadlo od talíře, jen jednou v životě byl nemocný, když vdechl snad kousek trávy - to jsme jezdili na injekce, jinak jen očkování, odčervování, přípravky proti blechám a klíšťatům - prostě klasika a dožil se 17 let. Teprve v tomto věku začal rychle odcházet, museli jsme ho nechat uspat. Myslím, že měl docela šťastný život, nejedl jen granule, měl stravu pestrou. Určitě záleží na tom,jaké má geny, někdy můžete dělat všechno možné a odejde mladý, ale stejně je pro všechny nejdůležitější, jak život spolu prožijí. Nyní mám holku jezevčíka, vařím zase maso, dostane ale i kousek uzeniny, jinak se dojídá granulemi . Jen se bojím, aby na procházce něco nesnědla a nebyl malér. To neuhlídáte. S pejsky to je jak s lidmi, někdy můžete dělat všechno možné a odejde mladý, někdy mu dopřejete pestrý život a dožije se vysokého věku. Doufám,že ta moje holka patří mezi ty odolné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]