Nejste přihlášen/a.
Vzhledem k nedomyšlenému systému to rozhodně neplánuji. Jaký na to máte názor? Také s tím nesouhlasíte, ale přesto ho raději očipovat necháte nebo se na to vykašlete?
Je jedno, jestli se Vám to líbí, nebo ne. Myslím, že až zaplatíte opakovaně tučnou pokutu, svůj názor změníte.
Nenechávám ho čipovat jen z toho důvodu, že bydlíme na totální samotě, kde nikdo není a pes v životě nebyl ve městě...tak mi to příjde zbytečné
Jde taky o to ,že tím že pes nemá čip, automaticky neplatí očkování proti vzteklině ,takže pokud pes někoho kousne a policie nezjistí čipování tak je to na další pokutu protože pes musí být ze zákona očkován proti vzteklině.
Ten zákon je svým způsobem nebezpečný, ovšem na základě čeho by měl chovatel neočipovaného psa dostat pokutu? Nedávno tu byl odkaz - právo kontrolovat očkování (tzn. i očipování) má jen veterinární správa (není-li čipování nařízeno obecní vyhláškou). Bude veterinární správa objíždět chovatele a kontrolovat očipování psů?
Psa mam ocipovaneho uz par let, nevim proc bych mel vedome a schvalne porusovat zakon...(pes privezen ze zahranici, kde tento predpis plati uz asi 10 let)...ale typicky ceske je, se predpisum samozrejme vyhybat...takze tak...
Já se s vámi rozodně nechci přít, ale toto je nedomyšlený, nedotažený předpis nebo zákon, či co to je. Zase někde nesmyslně nechávám svá data a své peníze. Neexistuje jednotný registr. V době počítačů by to neměl být žádný problém. Najdu psa, přečtu číslo čipu, zavolám na registr a tam se dozvím majitele, kterému psa odevzdám. Jednoduché, že? Až na to, že ten registr neexistuje. Každé město jich má několik a nalezení psa mimo jeho domovské město, je čirá bezmoc, najít majitele. Množírny, "sběratelé" a surovci, ti stejně čipovat nepůjdou. Tak k čemi čip je dobrý?
Jenomže když najdete pejska, bude mít čip, který např. veterinář přečte, do kterého registru zavoláte? Tento týden jsem mého nechala očipovat - 400,- Kč - , vybrala si jeden z registrů , je jich několik , registrace byla zdarma - někde se prý i platí - a zapsala si všechno do průkazu. Tak já vím, kde svého mám zaregistrovaného, ale co třeba zatoulaný pes, kterého najdete?
Aháááá, to jsem nevěděla. Nedozvěděla jsem se to ani ze sdělovacích prostředků, ani od veta, ani na úřadě, ani od známých, vůbec nikde. A to je škoda, protože nejen mého psa, ale ani nalezeného psa nikdo z nás na tomhle registru nebude hledat. Dokonce i Marta Kubišová nabízela krásného očipovaného kocoura, kde se nepodařilo najít majitele. A to se snažila ona i celý štáb televize. Ale každopádně děkuji.
jirka2 - tak to jsem zvorala, mám ho zaregistrovaného v zřejmě soukromém registru, jinak jsem hledala i na stránkách
jirka2, babkazov, lenulakr: Ale vždyť ani tohle není žádný státní oficiální registr. Je to soukromý registr organizace, která si říká "Nadace pro ochranu zvířat", nic víc.
Jak se tu už psalo mnohokrát - existuje milión různých registrů, ale dokud nebude jeden oficiální, bude náhoda se s nalezeným zvířetem strefit do registru správného.
Proti tomu všemu je pořád psí známka s vyraženým názvem obce a unikátním číslem naprosto dokonalá. Takovou známku jsme dostali při přihlášení na MěÚ, přečtete ji prostýma očima a hned víte, kam máte nalezené zvířátko předat, a na úřadu už přesně vědí, komu patří.
Mám pejska z útulku, čip dostal tam. Kdyby neměl, dala bych ho očipovat, i když si o dosavadním systému myslím své. Mladickou bojovnost už nemám, zbytky si šetřím na důležitější věci. Tipuji, že Váš názor nečipovat zde podpoří menšina rádců. A to především z důvodu, že na odlehlé samotě jich žije jen maloučko a případným problémům a pokutám se každý raději vyhne.
Ano, bez jednotného registru je to blbost. Registr má být nějakým dalším krokem. Do té doby pár očipovaných psů uhyne. Zatím je to jako o nažraném vlkovi a celé koze. Můj pejsek byl čipovaný krátce předtím, než se ke mně dostal. Tehdy neměl i nadále nemá s čipem problémy.
V podstatě proti tomu nic nemám, jen nechápu, jak to že se zároveň nezavedl centrální registr psů. To, že to mají některá města či vesnice je k ničemu, pokud se pes zaběhne. A že to začali páni poslanci honem řešit a snad v roce 2022 by mohl začít fungovat - to jako opravdu neumí uvažovat trochu racionálně?
@ingbratwurst - a co? To je nějaký centrální? Není. Přečtěte si o tom na oficiálních stránkách veter. správy
Dcera má psa očipovaného od malička, tedy od malička toho psa, jsou mu dva roky. Asi to muselo být kvůli "papírům" a výstavám už tenkrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.