Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spící ježek v zimě

Od: gaabriela odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, včera odpoledne jsem našla spícího ježka. Bylo mi ho líto a tak jsem si ho vzala domů a myslela jsem že se ráno probudí a já ho pustím zpět ven. Ale on pořád spí a dýchá. Nevím jestli je zraněný a taky nevím co mám dělat. Hodně se o něho bojím. prosím poradte co mám dělat. Děkuji

doplněno 04.11.19 17:08:

Zápoměla jsem připsat že je to mládě ježka.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lipanek
hodnocení

5x

Pokud jste našla volně a viditelně v přírodě spícího ježka, tak to není normální. Ježkové si sami najdou úkryt, schovají se, kde přezimují. Zde je nějaká chyba. Píšete, že je ježek malý, tedy by stejně nepřežil, a umrzl by. Protože je to noční zvíře, tak se Vám asi dnes v noci vzbudí. Bude šramotit a hledat potravu. Pokud to pár dní vydržíte a máte možnost, zvažte ho /350 gramů a více je fajna váha/ nižší - hledejte záchrannou stanici, kde se domluvíte na přivezení. V nynějším počasí ježek už žádnou potravu nenalezne a nevykrmí se /hmyz/.

Ježek je chráněný.

Dnes ho mějte v teple, ve velkém krabici, přepravka, podestýlka noviny /hodně/, připravte mu nesolené, např. vařené drůbeží, hovězí maso, /vepřové maso ne/vyloupané ořechy vlašské, trochu tvarohu, vařené vejce, kočičí kapsičku, granule a vodu. Jídelníček na netu.

Pokud byste byla schopná ježka vrátit tam, kde jste ho našla, tak je dobré mu každý večer nasypat kočičí granule a vodu, aby se nažral. Mě jestě chodí ježkové na zahradu /máme je opravdu už 50 let u našeho příbytku/ a statečně chroupají kostry a granule, ještě nezazimovali.

gaabriela
hodnocení

Děkuji moc za vaší odpověd :). Moc ste mi pomohl/a. :D

lipanek

nemáte zač.

Na malé ježky je tady na poradně již více dotazů. Někdo je pro nechat to na přírodě, někdo zachraňuje.

Je pravda, že malý ježek přiroste k srdci a kdo ho má na půdě, nebo někde v teple, velmi nerad ho na jaře vypouští.

Je zajímavé, že ježek i přes zdi pozná, kdy se venku sníží teploty pod bod mrazu a pokud má váhu, tak zaleze a usne. Takže podle nich jsem vždycky mohla předvídat, tak, už přijde opravdová zima.

--------------------------------

Přišel na dvorek jeden malý před měsícem, asi se svými rodiči, a za ten měsíc se vykrmil a protože bude teplo, tak si myslím, že dosáhne váhy, nechci ho brát ještě domů, přece jenom je to starání. Ježky letos nelákám, ale krmím divoké kocoury, tak se vždycky pichláči přiživí.

nov
hodnocení

4x

Volejte nejbližší záchrannou stanici pro handikepovaná zvířata.

hodnocení

4x
Ježek v zimě spííí,nebudit *zed*
dvojka.rozhlas.cz/...

lidus*
hodnocení

2x

Dobrý den. Nechápu proč zvířata nenecháte žít svůj život, koloběh vám něco říká nebo ne?

Můžete na veterinu, najít záchrannou stanici ježků a nebo zadarmo zahrabat ježka do listí nebo do bedýnky třeba se senem a nechat spát. Pozor na spoustu blech.

pavelpavel*
hodnocení

2x

Přehnaná péče, až do vyhynutí? Příroda si bez nás poradila milony let, ale nám trvalo 100 let vše doslova zdevastovat. Co medvědy budit a vozit na stanice?

anna*
hodnocení

0x

Dobrý den, přidám se s dotazem. Včera jsem našla ve slámě ježka. Podle mě spí. Ale není tak schoulený do klubíčka, jak všude píší. Znám ho, chodil psovi na granule a je tady u nás už dobrý druhý rok. Ale přeci jen si nejsem úplně jistá jestli náhodou není mrtví. Dali jsme ho do jiného úkrytu ze sena a slámy. Hýbat jsme se snažili s ním minimálně. Ani náznak probuzení. Dotaz, dá se nějak poznat, jestli opravdu jen spí nebo máme čekat jestli začne...páchnout. Má viditelně jakoby vlhký čumáček v nosních dírkách. Dýchání jsem měla pocit, že jsem jednou viděla a pak už nic. Vím, že se hodně zpomalí. Ale přeci jen je to takové děsivé. Je chladný a měkký. Což taky má být. A současně mírně ztuhlý,nejako mrtvolka. Prosím, poradíte? Děkuji

Spící ježek v zimě
pavelpavel*

Už jsem to psal jednou nechte ho být. Vůbec nezasahovat - nedotýkat. PS : lidé také vypadají jako mrtvolky když spí.

anna*

Jak jsem psala, přemístili jsme ho na bezpečné místo. Slámu potřebujipro koně a asi by ho někdo brzo propíchl vidlemi. Normálně jsem se zeptala. Všude se píše, že spí v klubíčku. A chtěla jsem předejít tomu, že by byl třeba mrtví (což se stát může) a začne nám tu smrdět. Děkuji za odpověď k věci. Už jsem se ptala v záchranné stanici, kde mile poradili

nataniie

Dobrý den , i když je to už hooodně dlouho co tedy poradili odborníci? Našla jsem ježka ted v zimě venku a vzala domů mládě ale nepoznám zda žije či nikoliv ... nehýbe se , leží tak jako ten na vaší foto a není poznat že by dýchal...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]