Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s mrtvou sýkorou?

Od: pluto odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
tento týden v úterý zemřela sýkora koňadra, nejspíš na následek vlítnutí do skla. Šlo na ní vidit, že není OK tak jsem jí chtěl pomoci, dál jsem jí najíst a napít, ale ničeho se nedotkla. S křídlami nic neměla, jen něco s levým okem. Oko nebylo vůbec vidět. Bojím se, že se mohla nakazit také nějakou nemocí, kterou bych mohl chytnout od ní. Proto jsem jí okamžitě uložil do krabičky s uzavřeným víkem a zabalil jsem jí do papírového ubrousku a chtěl jsem ji vzít na pitvu k veterináři, ale připadá mi to zbytečné, protože se tím nikdo zabývat nebude. Teď je pořád v té krabičce a nevím co s ní. Nemůžeme vyloučit, že by měla nějakou infekci, a proto nelze ji jen tak někam dát. Poradíte mi prosím co teď s ní?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

6x

Jen žádnou paniku.

Takto zabalenou hodit do směsného odpadu, nebo bez obalu zakopat, nebo bez obalu odnést někam do přírody (ta se postará), nebo spálit v kotli na tuhá paliva... Pokud ji nebudete olizovat, nevím, čím by mohla být nebezpečná. M.

hodnocení

2x

Vyhrabat na zahrádce hrobeček a zakopat. S tou infekcí hlavně slyšíte trávu růst. Chtěl bych mít vaše starosti!

doplněno 03.11.19 22:44:

TVL, ty jsi postižený stihomamem. Ta sýkorka vlétla do skla, utrpěla patrně smrtelná zranění, ale ty všude vidíš bůhvíjakou infekci*zed* Hoď ji do popelnice a víc se nestarej. Nebo tady chytíme my nějakou infekci od tebe!

hodnocení

2x

Já bych ji hodil do popelnice, ale jinak ohledně pohřbívání:

Pochování mazlíčka na vlastním pozemku reguluje zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči a upřesňuje vyhláška z roku 2014. Stanoví, že by mrtvé zvíře mělo být uloženo nejméně 200 metrů od vodního zdroje, 100 metrů od stavby pro bydlení nebo rekreaci a 50 metrů od hranice sousedního pozemku. Petr Pejchal ze Státní veterinární správy doplňuje: "Zvíře nesmí být podezřelé z jakékoli nákazy a je nutné je zahrabat do hloubky nejméně 80 cm pod povrch s použitím dezinfekčních prostředků. Místo je třeba viditelně označit."

hodnocení

0x

Hrobeček,popelnice...

pluto
hodnocení

Nemůže se stát, že bych právě do té země přinesl infekci?

hodnocení

0x

Pokud ta sýkorka má nakažlivou nemoc, tak nejspíš nebude sama. Kolem budou stovky dalších nemocných sýkorek, které umírají v zahradách a polích v širokém okolí a zůstávají ležet tam, kde padly. A jak vidíte, žádná ptačí chřipka civilizaci zrovna nekosí. Klidně ji nechte někde pod stromem, případně ji zakopejte pár centimetrů pod zemí bez obalu.

hodnocení

0x

Pochovejte ji bud do hrobu, nebo žehem.

yyy
hodnocení

0x

Zakopej ji do země. Plno lidí je přecitlivělejch a pak to tak dopadá. Jak by podle Tebe měla být nemocná, lépe řečeno čím?

lidus*
hodnocení

0x

Na chalupě do kotle a v Brně do kontejneru. Nepomáhám všemu, příroda si umí poradit i bez naši pomoci.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Vem lopatu a konej. Pohřbi jí kdekoliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]