Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, doporučil by mi někdo jaký výchovný el. obojek na bígla. Děkuji
Žádný. Cvičte formou motivace, ne strachu.
Vodítko do pravé ruky, pamlsek do levé, zavřené ruky, a pes jde u vás. Na co elektriku.
Tak použijte pamlsky, které mu budou chutnat. Že používáte ohlávku, to už je dost silný kafe hraničící s týráním.
Zdravím. Přesně, jak píše @babkazov => "...máte bígla. Smečkového, loveckého psa, který byl vyšlechtěn na to, aby lítal se smečkou jako blázen..." . Takže psa, který potřebuje nežít jen s lidmi, ale ve smečce dalších bíglů - k tomu je člověkem vyšlechtěna tato rasa. Vaše 1. a zásadní chyba. Navíc, ve věku 1,5 roku, máte mentálně odrostlé štěně, v podstatě puberťáka, který potřebuje mnoho a mnoho pohybu na honu při štvaní lovné zvěře (se smečkou v přírodě), nikoliv sám za plotem v zahradě. Vaše 2. chyba. No a za tyto své chyby trápíte chudáka psa ohlávkou a elektr. obojkem. Neskutečné! Můžu se zeptat, proč jste zvolil toto, pro sebe tak nevhodné plemeno? Když už jste tak chyboval, můžete udělat jediné. Pravidelně se scházet s několika dalšími chovateli (ikdyž různých plemen) psů, a dopřát tomu vašemu chudákovi pořádné vylítání. Tím vybije energii a půjde spokojeně a klidně u nohy domů i bez donucovacích el. výbojů obojku, jejichž smysl tento pes stejně nepochopí. (A chtělo by se mi napsat, ať ten obojek nasadíte sám sobě, neb byste ho zasloužil. Ale nenapíšu, protože by to odporovalo pravidlům této poradny). Ida
Jenyku, to bude tím, že o elektrických obojcích lidé nic neví a každý razantní odpor se jim nelíbí. Znovu opakuji, že el. obojek je na podporu už naučeného přivolání a také k výcviku štěkání pouze na povel.
Výboj, ať už je to pípnutí nebo zabrnění, je jako povel a vy musíte psovi vysvětlit, že to povel je a chce se po něm, aby poslechnul. Vysvětlili jsme svým psům více věcí, je potřeba promyslet jak na to. Tak jako když syknu na dálku, lidé si nevšimnou, ale celá má rodina, včetně psa, zpozorní a očima mě hledá. Ale zase, když by všichni na mě a na mé projevy kašlali, mohu sykat do aleluja.
Jenyk,pro Vaši informaci - pro nejmenšího psa mám obojek nastaven na dvojku z desíti,největší má pětku z desíti. K tomu existuje dvojitý výboj,čili dvacet. A zkoušel jsem to na sobě,dvojka je brnění,pětka je píchnutí jehlou,osmičku udržím v ruce.Ta už je docela nepříjemná. Mám rád,když všichni apriori odsuzujete něco,o čem nic nevíte,protože si myslíte,že to je týrání. Uvědomte si,prosím,že tato věc vám může,v extrémním případě,zachránit psa a vám ušetřit nepříjemnosti. Ne každý má pro psa ideální podmínky a bohužel musí nějak vyřešit potíže. Tento obojek řešení,i když ne ideální,nabízí. Anebo by jste radši toho bígla viděl v útulku,přejetého,zastřeleného myslivcem anebo zakousnutého do děcka? Otázka zněla,jaký obojek. Ne obojek ano anebo ne.
Kevine, předem se omlouvám, ale to, co říkáte je v rozporu s tím,jak uvažujete. Přemýšlíte o elektřině, která ubližuje víc, než o výcviku "na hubu" s kapsou plnou piškot. Nepřijde vám to tak? Rozumím vám, ale takhle to vypadá fakt podivně.
Tak kapky jste už dostal,teď ještě,jaký obojek... Vyhněte se levným zmetkům za pár stovek. Já mám tři a budu kupovat čtvrtý /velká smečka/. Průměrná cena asi 3tkč,podle velikosti psa a dosahu. Kupuji tady - dogtrace.com/... A dodatek,tato věc se má používat s rozumem,ne bezhlavě. Hodně štěstí.
Od: kevin
včera 12:06 [nahlásit]
Máme výcvik zvládnutý jen chůze na vodítku je špatná. Nelze zvládat.
...
Já jen znovu upozorňuji, že chůzi u nohy na vodítku žádným výcvikovým obojkem ( elektrickým ani sprayovým) nenaučíte. Tyto obojky jsou od toho, aby byl pes ovladatelný na dálku, takže na přivolání. Funguje na principu, že pes dostane výboj či spršku a běží se k vám schovat. Jakmile ale dostane výboj či spršku u vás, tak naopak se bude snažit zmizet. Navíc psi si rychle dají dohromady, že nějaký váš pohyb předcházel tomu ošklvému. Pes nesmí zjistit, že ten obojek ovládáte vy, jinak vám navždy přestane důvěřovat.
Bigl je malý, veselý rošťák, který potřebuje volnost a velkou zahradu na hrabání.
To mu poskytněte a ne nějaký dril u vaší nohy. Nechte ho prostě na vodítku volně běhat.
Píšete, že máte na něj ohlávku. Doporučuji spíše kvalitní postroj, pokud jste ho ještě nevyzkoušel.
Pro bígla se ohlávka a ani el. obojek nehodí, tyto pracovní potřeby nejsou vhodné právě pro jeho povahu.
Bígl nebude na elektrický obojek reagovat tak, jak si představujete, v povaze této rasy nejsou jen přímé linky - povel trest. Jediné, co získáte bude neurotický, naprosto nemožný pes. Bíglové obecně nejsou moc chytří psi, víceméně neposlouchají ani po pochvale, ani po trestu.
Dříve jsem byla proti všemi deseti, ale pak jsem poznala napůl slepou paní, která ho měla na malé, velice temperamentní psině, kterou pouštěla vylítat a psina se zaběhla dál než měla nebo dělala něco, co by neměla. Třeba lezla do pískoviště nebo loudila u dětí. Jenže ta psinečka už měla výcvik , zvládla přivolání a také cviky poslušnosti, měla správný respekt k paní. Jen prostě z povahy byla temperamentnější. Aby paní nemusela hulákat, naučila psinu na obojek. Ten jen pípal, neměly zapotřebí výboj. Čas který budete věnovat vysvětlování pejskovi, co se po něm chce, vám dá tolik práce, jako normální výcvik, výchova, výcvik. Opravdu si nemyslete, že pes dostane několikrát ránu a od té doby budete mít služebního psa.
Ještě bych vás chtěla upozornit, že máte bígla. Smečkového, loveckého psa, který byl vyšlechtěn na to, aby lítal se smečkou jako blázen a řval jako 4 tygři a prděl na nějaké povely. Třeba se vám to podaří, ale já jsem ještě vůbec nikdy neviděla bígla bez vodítka, naprosto ignoruje přivolání. Naučí se pár cviků poslušnosti, to zase jo, ale vždycky zvítězí to, pro co byl vyšlechtěn. Najděte cvičák a výcviku věnujte i čas, který byste věnoval na vysvětlování, k čemu obojek je.
Kevine pročítala jsem vaše odpovědi či reakce na rady. Pokud máte zvládnutou poslušnost a jde vám jen o to, aby pes na vodítku netahal, tak vám žádný výcvikový obojek nepomůže. Tyto obojky jsou od toho, aby byl pes ovladatelný na dálku, takže třeba při problémech s přivoláním nebo když potřebujete aby pes, který není ve vašem dosahu přestal něco dělat (hrabe díru na zahradě v trávníku). A pokud si přesto chcete vyzkoušet práci s výcvikovým obojkem, tak si někde půjčte obojek sprejový. Bígl na něj bude reagovat lépe, než na elektrický.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.