Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, do příštího roku musím nechat načipovat psa. Může pro něj být čipování nebezpečné? Má to nějaké vedlejší účinky. Děkuji
Docela mě zajímá, jak se budou kontrolovat ty čipy. Teoreticky to dle zákona bude nalajnovaný, ale v praxi si to moc představit neumím.
A kdybych odmítla psa očipovat, veterinař ho nenaočkuje...a co dál? Bude to hlásit nebo "nás" nechá pobíhat bez ochrany? To zas bude zmatek
Jen pro jejich kontrolu? Takže kdo chodí roky k jednomu veterináři, ten to třeba ani řešit nebude. Zase zákon na h...o Kde není postih... Bože, to je fraška
Fakt to vypadá, že je to jen o penězích.
Stir máš v tom hokej.Veterinář naočkuje čip a u sebe zaregistruje.Ty však musíš číslo čipu nahlásit centralniregistrzvirat.cz/... Pak tepve bude u psa dohledatelný majitel. Kdo to neudělá tak bohužel pes bude dohledatelný jen podle veterináře a v tom může být problém. Jezdím na výstavy a soutěže s mojim psem a ještě se nestalo,že by nějaká čtečka u nás i v zahraničí čip nepřečetla. Samozřejmě že je plno darebáku co ze psa neplatí poplatek,nechodí na očkování.a čipovat nebudou.
K čemu pak Ti je čipovaný pes když ho nezaregistruješ centrálním registru? Jenom abys splnil povinost? Je Ti je jedno jestli se pes najde nebo ne? Každá odchytová služba má čtečku a hodně větších útulku.Taktéž čtečku má městská policie.Tak že podáváš mylné informace .
Čip by snad teoreticky nebezpečný být neměl. Kdysi jsme ve firmě nějaké podobné taky nabízeli, byl to skleněný (odolný) váleček délky asi 1 cm a šířky (já už nevím) možná 3 mm. Teď se asi dělají menší. Takže celkem netečný materiál, mimo elektromagnetické pole má jen mechanické účinky (že tam prostě je). V elmg. poli, který vytváří čtečka, se čip vybudí a odvysílá své číslo, které čtečka přijme. To číslo je pak nutné najít v příslušném seznamu a tam u něj budou zapsány další údaje.
V TV prý tvrdili, že je to pro potírání tzv. množíren. Není, označení čipem samo o sobě nedokáže nic a pro tento účel ani nemá sloužit.
Někdo zde poznamenal, že to je dobrý nápad z EU. No, v EU tentokrát výjimečně opravdu nevymysleli nesmysl, protože zmíněné nařízení EU vyžaduje označení čipem při cestování zvířat do zahraničí (aby byla možnost jednotné identifikace po překročení hranic). To až naši blbečci z toho zas pro někoho udělali byznys a chtějí označovat všechny psy.
Nevím, jak jinde, ale u nás je povinnost psa ohlásit na úřadu a pes pak dostane kovovou známku (s vyraženým názvem obce a číslem), kterou by měl mít na obojku. Takže kdyby se pes zaběhl, na přečtení identifikace stačej brejle (a leckdo samozřejmě nemusí mít ani ty brejle). Takže na co čip?
Jak tu někdo poznamenal, po očipování by měl chovatel dle veterinárního zákona zajistit zapsání čísla čipu do očkovacího průkazu. Víc asi nic. Pokud ho tedy sám nenechá zapsat i do registrů, povinnost splnil, ale celé je to zas k prdu.
Navíc - ve veterinárním zákoně je psáno, že "Očkování psa proti vzteklině ... je platné, pouze pokud pes splňuje podmínky na označení zvířat ... stanovené v čl. 17 odst. 1 předpisu EU ...". Ale celý ten předpis EU stanoví podmínky pro zvířata cestující do zahraničí, je to v něm několikrát uvedeno. Když necestuji se psem do zahraničí, tak mi ten předpis EU neukládá žádnou povinnost. Takže všechny požadavky (když žádné nejsou) splním, i když psa neočipuji? No asi jo. Nebo ne?
Ctěl bych se zeptat , vyhodíte psa z auta nebo přivážete psa ke stromu v lese očipovaného? Obojek se známkou lehce sundáte.
@zolik - ano, i očipovaného psa se lze beztrestně zbavit. Registrace prostě povinná není, takže nějaký čip vyhození psa nezabrání. A když se budou chtít pojistit, praští psa lopatou, čip vyříznou... Kdo chce, stejně to udělá. Ať s čipem, nebo bez čipu.
Mámee čivavu načipovanou 2 týdny, vše v pohodě ale známá nechala načipovat a pes skončil na vet. klinice. Je to asi jako očkování u dětí, někdo v pohodě a jindy problémy.
Moc si nedovedu přdstavit, co by mohlo trakov čipování psovi udělat. No, možné je jistě ledasco, ale, po pravdě, napsat "ale známá nechala načipovat a pes skončil na vet. klinice.", aniž bych vysvětlil, s čím, pokládám za dost bezohledné strašení.
Něco jsem si přečetla. Může se jednat o lokální reakci, o "putování" čipu, jsou i případy, kdy se rozmohlo rakovinné bujení (pokud se čip umístil v místě, kam se také aplikuje očkování)... Dá se říci, že problém prý může způsobit nesprávná aplikace, nikoliv čip samotný. M.
Kartaginče, šlo o nějakou asi alergickou reakci až bude známá mít psa doma z kliniky, ráda vám napíši více budu-li vědět.
už to vím. Vet. ji napíchla krční tepnu a pes málem vykrvácel. Druhý vet řekl, stát se může vše a kilové čivavě se dává jakýsi miničip.
No tak to je děs. Doufám (když píšete "skoro" vykrvácela), že to dopadlo nakonec dobře. Tohle mi přijde děsívé, něco jako když se chlap podřeže přiholení-
Mám přibližně čtyřletého pejska. Má slovenský čip, dostal ho v útulku zřejmě hned po odebrání v cikánské osadě. Kdysi jsem čip našla ve slovenském registru, "majitelem"byl nějaký veterinář v Humenném. Dnes už ten čip nedohledám. Kdysi jsem lehce uvažovala, že když už má čip, zadám ho do registru. Jenže bezplatně evidují registry jen "své"čipy. Za cizí čipy se něco platí (platilo). Psa jsem neregistrovala.
Součaný způsob povinného čipování považuji za velmi nedomyšlený. Zdá se mi to jen jako ukázkový postup řešení kolektivní viny. Pro pár nezodpovědných chovatelů se bude čipovat plošně. Přitom povinnost registrace chybí.
@stir a jiní majitelé, jejich psi by měli být očkováni proti vzteklině až někdy v roce 2020 a později: Zde je důležitá informace. Pokud nebude mít pes čip (tetování), nebude očkávání proti vzteklině platné (ono bude funkční, ale nebude platné ).
Pár nezodpovědných chovatelu? A proč jsou přeplněné psí útulky? Můj čipovaný pes mi utekl a třetí dem jsem měl telefon kde pes je.Vnuk špatně zavřel kotec.
A co s těmi útulky udělá čipování? Mimochodem, telefonní číslo na známce na obojku by Vám psa vrátilo asi rychleji ..
@zolik - Fajn, místo slov "pár chovatelů" jsem měla napsat "menšina chovatelů". A na menšině trvám. A dokud budou povinné jen samotné čipy, bez povinnosti přihásit psa do registru, budou se útulky nejspíš plnit stejnou rychlostí. Zodpovědný chovatel nepotřebuje čip, zodpovědný chovatel dá psovi na obojek své telefonní číslo. To v mém případě funguje v řádu půlhodiny. Pes je útěkář, ale zároveň mazel. Zatím si na svobodě nikdy dlouho nepobyl.
@stir - Šroubovací pouzdro (odkaz v 8,43) není dobrá volba! Už při koupi mě prodavač upozornil, že se při pohybu psa samo rozšroubovává a musí se občas dotáhnout. Moc jsem nevěřila, ale brzy jsem opravdu uvolněné šroubování dotahovala. Po měsíci skončila polovina pouzdra někde na louce. Teď má pes mosazný plíšek s gravírovaným telefonním číslem.
Tak tak, základem je obojek se známkou. A i já pořídila malý přívěsek s telefonním číslem na zadní straně.
Ono každé označení psa má nějaká rizika. Obojek ztratí, tetování přestane být čitelné, (visačky do ucha jako u skotu asi neprojdou) a čipy? Jeví se jako nejlepší řešení, jenže zatím jde chválit jen technologii samotnou, ten zbytek ...
Čip už registruje i veterinář,tak už podle čipu najdou i veterináře a ten má adresu.Již čipovaného psa si nikdo nedovolí přivázat v lese nebo vyhodit z auta. Poctiví chovatelé co dají na známku i telefoní číslo čip nepotřebují.Tak jeden za všechny,všichni za jednoho. Na co je policie kdy já nekradu? Kriminálka když já nevraždím?
Dnes jsem mluvil s vetem,byl jsem se mu pochlubit novou fenkou. K čipování - mimo záznam - nechce to dělat,je to na nic. Pokud na tom zákazník bude trvat,načipuje,ale nerad.Pokud by došlo k pokousání,načipuje potom,aby měli úředníci klid... Připouští,že by problém mohl být,pokud by k pokousání došlo v jiném městě. Mé psy tedy čipovat nebudu...
Jasně,úředníci vyhrožují pokutama a popravou za úsvitu,ale já mám svou hlavu...
Svého jezevčíka jsem nechal načipovat současně při extrakci mléčných zubů v celkové narkoze, měsíc po zákroku žádný problém nemá. Ještě se musíte zaregistrovat na portálu narodni registr zvířat, domů vám pošlou pěknou kartičku identifikačním číslem vašeho psa. Když se vám pes ztratí, je možné ho smadněji nalézt. Díky moudrým poslancům Evropského parlamentu jsme zase o krok dál...
S tou poslední větou si děláte legraci, doufám. Dcera byla na úřadu přihlásit psa s čipem, papíry vypsat neb nemají čtečku, čili čip k ničemu.
Na úřadě Vám hledat psa nebudou,tam jen odevzdáváte doklad od čipování co vystaví veterinář.. Psa zaběhnutého vám bude kontrolovat odchytová služba ,nebo útulek ,nebo městká policie při kontrole .
V příštím roce když budeš platit na úřadě roční poplatek ze psa budou požadovat doklad o čipování. A v parku u nás náhodně kontrolují zda pes má známku i zaplacen poplatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.