Nejste přihlášen/a.
Máme černý den. Ráno byl vnouček po 7.h. se psem / fena, 10let kříženec retrívra/ kolem rybníka, kam chodili denně léta. Fenka tam našla rybu a asi ji sežrala. V 11 h začala zvracet, pak ochrnula a před 14.hodinou zemřela. Ráno byla zdravá a veselá...Tak všichni brečíme. Nejvíc desetiletý vnouček, ten s Madlenkou vyrůstal od miminka. Ryba to byla, prý podle zvratků. Napadl nás botulin... Čas se zpátky vrátit nedá. Píšu spíš, že i tohle existuje...A že mi je ouvej.
Byl to prý jen kousek ryby. Tam sedávaj rybáři.
Nás ve škole učili, že botulotoxin pro psy jedovatý není. Naopak, že psi lépe tráví zamřelé maso. Ale je mnoho hlodavců a lidé jedy sypou plnými hrstmi všude.
Babkazov, to je zajímavé... Taky jsem myslela na ty jedy, co se jimi tráví hlodavci. Už je známo hodně případů uhynulých zvířat, co se hlodavcema živí. Že by to byla otrávená myš? Tam by ale nemělo smysl sypat jedy. Pole je dál, ale je. Pes pobíhal, vnouček u toho přímo nebyl, šel po cestě pár metrů vedle, jen se domnívá..Ten je chudák nešťastnej.
Tak to je mi líto.
Asi už se nezjistí, co to bylo. Otrava každopádně. Poptejte se po okolí, jestli není takových případů více. Jestli to nebyl botulin, může jít i o cílenou otravu třeba nějaké škodné (vydry apod.). Prý i sinice jsou toxické M.
No vidíte, tak jsem si o tom něco pohledala a je to fakt. Botulotoxin. Jak píší ostatní. Dočetla jsem se o úhynu vodního ptactva i otravách jiných zvířat, včetně psů. Takže tentokrát není na vině člověk, ale opravdu příroda (a blbá náhoda).
Děkuji. Pes nebyl ve vodě, to bylo na břehu. Je to za vesnicí cestou k lesu, tam málokdo venčí psa. A že by vydry rybářům natolik vadily, že by je museli trávit? Vydry jsou krásné a dají se ochočit. K tomu se nikdo nepřizná. Nehledě na to, že rybáři jsou kdovi odkud. Jen přijedou autama až k vodě a večer zas zmizí. Ale lesáci by mohli vědět, kdyby se tam něco takového dělo. Těch se zeptáme.
V Prostějově na rybníku loni hnízdily labutě, poprvé co za 60 let pamatuji, a vyvedly 6 mladých. Byla krása to pozorovat, dvě nádherné majestátné labutě šest šedivých půvabných kuliček. Radost netrvala dlouho, po pár týdnech během dvou dní všechny mladé zašly. Samozřejmě toho bylo pozdvižení, uhynulé mládě vzali na rozbor a verdikt zněl botulotoxin, prý z těch veder a zkaženého krmení. Prý se našlo i pár uhynulých ježků a kachen.
Letos se labutě vrátily a vyvedly mladých hned 8. Teď už jsou všechny skoro stejně velké, jen ty mladé se teprve budou přepeřovat, jsou ještě šedé. Včera jsem jich napočítala 7, tak doufám, že ta jedna se jen zatoulala
Nevěřila bych, že botulin se může vyskytnout v tom, čím lidi labutě krmí,ale asi to možné je.
Pejska je mi moc líto
Liška, ten smutek si umím představit. Je zlé loučení s nemocným pejskem, natož takto zbytečně otráveným.
Nevěřím na rybu, můj předchozí pejsek takovou smrdutost až příliš často nacházel a vždycky stačil rychle kus pozřít. Bude to návnada. Nemusela ležet u rybníka. Otrávená myš jistě ještě chvíli běhala. Vždyť i Váš pes došel v pohodě domů. Mohlo to být i pár volně ležících granulí, které ve zvratcích nepoznáte.
Na smutek po pejskovi je nejlepším lékem jiný pejsek.
Když se fenka horšila, tak s ní jeli k veterináři. Bojovalo se, kapačky, antibiotika, tišící injekce, rozbory... Ultrazvuk ukázal na hodně zvětšenou slinivku / byla nafouká/, pak epileptické záchvaty a konec.
Tohle vím až teď. Podle veterináře, který to ještě konzultoval s kolegou, tak prý to opravdu byla otrava botulinem. Porovnávali příznaky a průběh otrav všemi možnými jedy. Tak i tu otrávenou myš vyloučili. Možná jiné rozkladné procesy psům nevadí, ale botulin nejspíš ano.
Botulotoxin je nejjedovatější přírodní jed, odolný vůči HCl v žaludku, takže bude jedovatý i pro psy, kteří mají silnější žaludeční šťávy než člověk. Možná mohou být odolnější než jiná zvířata, ale jelikož je opravdu velmi silný a smrtelné dávky se počítají v nanogramech na kg živé hmotnosti, stačí ho sníst "dostatek", což je opravdu tak málo, že to ani neuvidíte. Tuším že jsem někde slyšela, že množstvím velikosti kávové lžičky čistého botulotoxinu by šla usmrtit celá Praha.
Píšete: na smutek po pejskovi je nejlepší nový pejsek...
A je to tady! Malé roztomilé štěňátko. Zase fenečka. Jak se to rozkřiklo po vsi, tak přišly nabídky. Je předem patrné, že nebude tak velká a ještě nemá to charisma a moudrost v oku, ale je to nová duše, nové sluníčko, krásné nové starosti
.
Až mi dcera pošle. Já jsem od nich daleko, a teď už tam nepojedu. Obíhám předoperační vyšetření... , pak berle, rehabka...
Lištičko, myslím na tebe, jak se bojíš. Ale neboj, přežiješ bez ztráty kytičky a budeš běhat bez bolesti.
@72mona3 k pejsčím tlapinkám, bříšenkům a tvářičkám - škraničky jim voní jako sušené hříbky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.