Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za brouka. Písivka?

Od: anezka3 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,
prosím, poraďtě, co by to mohlo být za brouka/škůdce. Domnívám se, že se jedná o písívky. Narazila jsem na ně večer, kolem lišt u zdi v jednom pokoji. Pak jsem procházela i zbytek bytu a to stejné - kolem lišt u zdi.
Bydlíme v novostavbě v přízemí se zahradami.
Jsou to maličkatí brouci, od ani ne milimetru do dvou milimetrů úplně max. Barvou do hnědožluté, málem průhledné. Při detailním shlédnutí (zoom foto) jsem zjistila, že mají pruhy (lze vidět na přiložených foto).
Zvíře nemáme, ale minulí nájemnící měli kočku. Nemyslím ale, že by to byla blecha. Nebo myslíte, že ano? Když jsem se snažila nějak chytnout, vzít, zaprvé nešlo, jak jsou maličcí a zadruhé, maličko (3-5cm max) i poskočí.
Vyfotila i natočila jsem co nejdetailnějši šlo. Když se snažím ztotožnit podle fotek z wiki nebo atlasů s písivkami, vždy tam najdu nejaký rozdíl. Ono je těch druhů ale asi mnoho.
Prosím o názory, o co se jedná, zda máte zkušenosti s tímto broukem/škůdcem, co účinkuje na odstranění. Nutná deratizace?
Můžou škodit člověku, mimo alergie?
Děkuji moc, Nováková.

Co je to za brouka. Písivka?
Co je to za brouka. Písivka? #2

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
anezka3, vlastně jste si odpověděla sama. Ano, jsou to pisivky - noční hmyz. Je jich hodně druhů. Pisivky vyvolávají silné alergické reakce a způsobují astma. Živí se plísněmi, ale také třeba škroby. Proto se často vyskytují na stěnách, v knihovnách, šatnách, ale mohou vám kontaminovat i mouku a jiné potraviny. Pisivky milují vlhké domy, takže pokud jste je doma objevila, začněte větrat. Choulostivé pisivky totiž doslova nesnášejí průvan. www.pelgar.cz/skudci/pisivky-1/
doplněno 15.08.19 20:11: Pisivky mají rádi vlhkost, proto se bohužel často vyskytují v novostavbách se zvýšenou technologickou vlhkostí.Pokud nejsou moc přemnožené, rozhodně se vyplatí místnost dobře vytápět a důkladně větrat.Tím by se měli zlikvidovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]