Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlaštovky už odletěly?

Od: babkazov® odpovědí: 7 změna:

Zdá se mi to nebo vlaštovky, rorýsi a jiřičky už jsou pryč? Jakože léto končí? Chybí mi jejich křik, když hejno, jako krásní uličníci letěli s křikem kolem oken. Fakt jsou pryč?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ta hejna létající s velkým křikem kolem oken jsou rorýsi. Mám jich každoročně několik pod střechou. Ještě 30. 7. létali, další den jsem začala tušit, že brzy odletí a vyhlížela je. Na obloze jsem ještě jednoho zahlédla.

Vlaštovky zde ještě jsou, podle pranostiky by měly odlétat někdy kolem 8. září. Panny Marie narození - vlaštoviček rozloučení. Tu pranostiku znám od dětství, kdysi to tak nějak platívalo. Jak se tím vlaštovky řídí nyní, netuším :). V dětství jsem je vídala houfovat se na drátech. Dráty už nejsou...

72mona
hodnocení

3x
Zrovna včera jsem si všimla, že už neslýchám rorýse. Zhruba týden. Ti mizí jako první. Vlaštovky i jiřičky odlétají později a postupně. Vlaštovky u nás ještě jsou, jiřičky jsem dnes neviděla. M.

figurek*
hodnocení

3x

nevím jak vlaštovky, ale na domě máme dvě hnízda jiřiček a ty zahnízdily podruhé. Takže léto asi ještě nekončí. :)

hodnocení

2x

Je to možné. V roce 2018 už také odletěli v polovině srpna.

" Podle mluvčí české společnosti ornitologické Zuzany Karlíkové odlet v půlce srpna až tak neobvyklý není. "Je možné, že vyhnízdili dříve, nebo že ty podmínky jsou pro ně takové, že už se začínají chystat,"sdělila Karlíková s tím, že nedokážou přesně říci, co ptáky vede k tomu, že se některý den seberou a začnou v hejnech odlétat.

Specifický důvod, který by popohnal vlaštovky ke dřívějšímu odletu momentálně není, i počasí je v Čechách dobré. "Vliv může mít možná sucho. Nemají už tolik potravy, a proto se rozhodnou, že už je čas letět na jih. Ale to jsou jenom dohady,"řekla Karlíková."

tn.nova.cz/...

hodnocení

2x

Mohou se přemísťovat i rámci ČR. U nás je jich např. hodně (ve stodole máme vícero vlaštovčích hnízd a jsou zde stále všechny).

lidus*
hodnocení

2x

U nás se houfují ale také některé ještě mají nevyletěné druhé mladé.

liska5
hodnocení

2x

Vlaštovky nevím, ale jiřičky tu jsou. Dnes ráno tradičně stříhalo oblohu před mým oknem asi takových 15 ptáčků sympaťáčků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]