Dobrý den,poprosil bych o radu.Dnes jsem mel pred dvermi hada.Docela dost velkého.Podle netu jsem tak nějak zjisti,že by to měla být užovka obojková.Je to tak?Nebo to je jiný druh.Hlavne,jestli je jedovatá nebo ne.Pokud to užovka,tak chapu,že ne.Ale nerad bych se mýll.Mám na zahradě jorkšíra,tak mám obavu.Děkuji za odpovědi
Na skautském táboře, když chtěli roveři jít spát do svého týpí, zjistili, že se tam uložila ke spánku veliká užovka. Tak čekali, až se přesune jinam, ale trvalo to moc dlouho, tak ji nakonec vynesli.
Užovky bývaj větší. Rozdíl se pozná podle tvaru hlavy. Užovka má oválnou, zmije spíš trojúhelník. A ještě líp podle očí. Užovka má kulaté zorničky, zatímco zmije svislé hadí čárky.
Dobry den. Je to uzovka obojkova. Nejedovata. Má charakteristické zlute půlměsíčky za hlavou. Podle toho se pozná. Neškodná, pokud se necítí v nebezpečí. Pak může kousnout. To není nebezpečné, ale bolestive.
Tak malý had a vy jste z něho málem dostal infarkt? To snad ne.
Užovky i zmije jsou mírumilovná a neškodná zvířata, která koušou pouze v krajní sebeobraně. Na zmiji musíte šlápnout, aby vás kousla. Takže radím, příště zachovejte klid. Až potkáte zmiji, klidně ji můžete šťouchat prstem do čumáku. Uhýbá, ale nekousne. Okolní publikum sice bude vykřikovat cosi o úplných idiotech, ale to není nutné brát vážně.
Jen dodám,že had chycen do pytle a předán do útulku pro psy,kde si pro něj přijede pán ze záchrané stanice Bartošovice.Tak jsem něco udělal pro přírodu a mám klidné spaní
72mona
Byla zraněná?
liska5
Chudák had. Třeba má někde rodinu .
V Bartošovicích jsem byla na exkurzi. Pěkné to tam mají. Ti budou vědět, kde užovku vypustit. Je to tam samý rybník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.