Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Se psem bez košíku

Od: hana1 odpovědí: 12 změna:

Můžu jít s velkým psem (vlčák) přes centrum většího města bez použití ochranného košíku pro psa?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Bývá řešeno místní úpravou, tedy obecní vyhláškou. Konkrétně sdělí buď místní úřad nebo městská policie.

U nás je to dané výškou psa *smich*.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Obecně platí, že buď na vodítku, nebo i s náhubkem. Místní vyhlášky pak mohou upravovat detaily. Taková legrace je, že vyhláška (u nás) praví, že "...pes musí mít náhubek..." Ale už nespecifikuje kde. Takže pokud si ho nese v tlamě, je vyhlášce vyhověno. *smich* Ida

Obecně platí to co je dáno městskou vyhláškou. Většinou nahubek není vyžadován, ale naopak např v historickém jadru Č. Budějovic je vyžadováno vodítko kratší jak 1,2 metru. Tj nelze mít psa na odvíjecím vodítku s větší delkou jak 1,2 metru. Jinak náhubek je od spojení slov "na hubě" tak snad i méně inteligentní majitelé pochopí.Pak by to nebyl náhubek, ale vtlamek.
Tak jsem se pro jistotu kouknul na městské stranky a je zde změna a to, že mezi psovodem a psem nesmí být větší vzdálenost jak 1 metr. Což víceméně koresponduje s předchozím požadavkem max délky vodítka, ale jak se změří vzdálenost mezi psovodem a psem mi není jasné.
idanova*

Jenomže pes nemá hubu, tu má člověk. Takže by ten náhubek musel mít (podle vaší teorie ...od spojení slov "na hubě" ...) páníček či panička. Pes má tlamu nebo mordu, takže změnit (... snad i méně inteligentní majitelé pochopí...) na nátlamník či námordník? *smich* Ida

berger*

Idanova,líbí se mi Vaše logika,je to můj způsob uvažování .*palec* K otázce - já měl spor se MP,pes na volno,bez náhubku,52kg. Na místě jsem jim ukázal,že je stopro ovladatelný,dali nám pokoj. Asi vyjímečně rozumní poliši. Mmchdm,sebou měli vlčáka,také bez náhubku a vodítka...*smich*

idanova*
29.06.19 12:05

@berger *palec2*. *smich*

cyklopoutnik*
hodnocení

0x

Češi jsou nezodpovědná a nesvéprávná hovada a proto musí být vyhláška anebo zákon na každou hloupost. Osobně já bych to vůbec žádnýma vyhláškama neřešil. Ať si majitel vodí psa na jakém chce vodítku, s náhublem i bez náhubku, ale když by něčí pes způsobil jakoukoli škodu, někoho zakousl, někoho zranil, vylekal něčí dítě nebo třeba vběhl někomu před jízdní kolo nebo auto a způsobil dopravní nehodu, nechal bych to zacvakat majiteli a kdyby šlo o zranění člověka tak zavřít klidně třeba na několik roků za nedbalost a na to už máme paragrafy, tak netřeba vymýšlet nové. Důsledně uplatňované paragrafy by motivovaly majitele víc než hloupé místní vyhlášky, které stejně málokdo dodržuje ale kdyby majitel přišel o barák za to že souseda pokousal pes anebo platil sto tisíc Kč odškodné dítěti za to že ho něčí pes vylekal a dítě má z toho šok, případně šel někdo sedět na pět roků za to že jeho pes někoho pokousal a finanční škody umožnit pojišťovnám vymáhat zpět, protože jde o hrubou nedbalost, ostatní pejskaři by sami dbali na to aby pokud s pejskem někam jdou, vedli si ho náležitě nakrátko.

Teoreticky s vámi souhlasím, avšak Češi jsou především velmi vynalézaví , takže "... anebo platil sto tisíc Kč odškodné dítěti za to že ho něčí pes vylekal a dítě má z toho šok, ..." - víte kolik by bylo takzvaně vylekaných dětí v šoku i z malinké čivavy? To by někteří rodiče s dětmi ty pejskaře vysloveně naháněli.;)

Np pozor Já bych malinkou čivavu nepodceňoval. Ty jsou někdy zuřivější a vzteklejšl než bernardýn
kartaginec: přesně tak. Když jsem ještě hodně trénoval na kole, tak pokud po mně někde na vesnici vyběhl pes, byl to vždy něco jako jezevčík, čivava...nikdy ne vlčák, doga, bernardýn..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]