Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za MODROU mouchu?

Od: prvnacek odpovědí: 9 změna:

Létá to jako sršeň, velké to je přes 3 cm, bojuje to s malými včelami lesními, když se dostanou do kontaktu, tmavá temná modrá barva na slunci neonová (viz obr.). Pozorováno na Vysočině na chatě u borového lesa, ale i v Brně na zahradě u altánu při slunečných dnech. Sršni nám tu létají také, ale vypadají docela jinak. Co je tohle za podivného mutanta? Děkuji za odpověď!

www.angelcare.cz//...

Co je to za MODROU mouchu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Drvodělka fialová - v oblibě má slunná místa, vyhryzává do větví komůrky a klade tam vajíčka a pyl z květů jako výživu pro larvičky. A pozor - má žihadlo, píchnutí bolí asi jako od vosy nebo sršně, naštěstí není agresivní.

prvnacek
hodnocení

Děkuji za odpověď, už jsem si té vosomouchy všimnul před lety, začínal jsem si myslet, že je to zmutovaná masařka *smich*

Dáme si na ni pozor! Děkuji!

prvnacek
hodnocení

Podobný objevitelský šok jsem měl při prvním kontaktu s Ploskonoskou svízelnou, kterážto poletovala kolem našich balkonových muškátů ve 12. patře paneláku v Brně. Také to není žádný drobeček a na obrázcích v novinách ji člověk neuvidí *hi*

Hezký den.

slonbonjohn*

Hledal jsem tu ploskonosku - a nic. Nebyla to Dlouhozobkasvízelná?

lidka*

Myslím si, že to byla Dlouhozobka - nevím, našlo mi to asi tři druhy. Já jsem ji asi před 15 roky viděla prvně v životě. A také na muškátech. Přiznám se, že jsem z toho byla nejprve trochu vyděšená, protože v té době se k sousedům nastěhovaly sršně a toto mě připadalo jako jejich mutant. *nevi* A protože jsem každý rok měla za okny muškáty, tak také nás pravidelně navštěvovaly Dlouhozobky. To už jsem byla poučená od pana doktora Picka, že to není žádná zmutovaná sršeň, ale normální přírodní druh. :)

limetka*

Jo jo, je to dlouhozobka - když jsme ji u muškátů viděli prvně, připadala nám jako kolibřík. Jěště k drvodělce - dříve byla u nás vzácná, vyskytovala se jen v nejteplejších oblastech na Moravě, dnes je již díky oteplování celkem běžně k vidění a úplně nejvíc se jí líbí na naší terase na kvetoucí vistárii, tam je občas nebezpečné vystrčit nos, kolik jich tam je...*smich*

Je to Dlouhozobka svízelová. I u nás se občas objeví a šokuje nás hlavně délkou svého sosáku, který za letu noří do hlouby květů. Je to obdivuhodný tvor budící respekt, ačkoliv není nijak nebezpečný.

prvnacek
hodnocení

Ano ano, děkuji vám, to je přesně ona! :) Neuvěřitelné stvoření a přitom tak běžné, zdá se. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]