Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Před dvěmi lety jsem pořídila k mé již osmileté feně německého ovčáka další fenečku NO, protože ač jsme se snažili sebevíc, ona štěňata nikdy neměla. Nejdříve bylo vše OK, byly nerozlučné. Ta starší tu malou měla jako svoji. Starala se o ní, spaly spolu v kotci, ležely pěkně vedle sebe přede dveřmi. Ta starší i trošku "ožila" předtím se už ji nechtělo moc běhat apod. Obě skvěle poslouchají, jsou přítulné, nejsou agresivní. Na procházkách bez jakýchkoliv problému i na volno. Vždy poslechnou na zavolání a na jakýkoliv povel. Bohužel před měsícem se strašně popraly, ani nevím proč, najednou do sebe vletěly a neslyšeny vůbec na nic, až jsem je musela polít studenou vodou. Od té doby se popraly ještě pár krát. Je mi starší líto, protože má i větší rány, vzhledem k stáří (10let) ji už nechci vystavovat takovým problémům. Mám je nyní odděleně a nevím si rady. Prosím o radu, zda je ještě nějaká možnost je zase dát dohromady. Děkuji
Zdravím. Jak píše re4zon, ta mladší fenečka se při příchodu automaticky podřídila té starší a byl klid. Období puberty té mladé ještě ta starší ustála, ale cca na 3 letech dospívají psi větších plemen (NO) i psychicky a najednou máte 2 dospělé feny a boje. Ve vaší přítomnosti by měl být stále klid, obě by vás měly respektovat jako vůdce. Ale pokud zůstanou samy, budou se "potřebovat" mezi sebou porovnat. A nemusí to být právě ta mladší, která boje vyvolává. Může to být klidně ta starší. To budete muset vypozorovat. Taky tu bude hrát velkou roli hárání. Ta, která hárá, má "navrch" a většinou útočí. A když zahárá ta 2., role se vymění + nové boje. Jakmile si vyjasní "postavení", většinou ta podřízená začne hárat podle té nadřazené (obě naráz) a nastane klid. Ale neumím odhadnout, jak dlouho to může trvat, ani jak vážné ty boje jsou. Většinou to vypadá hrozivě, ale nemusí se ani zranit, může to být jen demonstrativní. To musíte taky vypozorovat. A taky pomáhá, když vůdce smečky (vy), určí hierarchii sám a pomáhá té určené upevňovat vedoucí postavení; ta 2. se většinou podřídí. Zkuste chvíli vydržet, zda se porovnají samy, ale nikdy před vámi! A pozor, pokud máte děti, neměly by s fenkami být samy. Když to nepůjde, raději je předveďte odborníkovi, ať vyhodnotí situaci za vás. Chyby se špatně napravují... Tak držím palce, ať to zvládnete. Ida
já i bratr jsme měli každý jednu fenu...vše bylo v naprosté pohodě,,oni chodili k nám,,my k nim a až se jednou servaly jak koně kdy obě háraly...od té doby konec jejich přátelství...ještě mohu poradit ---neotvírejte tlamu zakousnutému dobrmanovi holýma rukama..ne nebyl jsem pokousán ale sám jsem si rozřezal prsty o zuby...jsou jak nože...a jelo se šít...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.