Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za hmyz - důležité!

Od: michalmach odpovědí: 12 změna:

Moc prosím o radu, o jaký hmyz se jedná. Stavíme dům a našel jsem jich několik uvnitř a mám strach, aby se nejednalo o nějaký dřevokazný hmyz, Vypadá hodně podobně jako různé druhy dřevokazného hmyzu, ale příjde mi, že se vždy v něčem líší, nicméně se může jednat o nějaký poddruh anebo taky o něco úplně jiného, ale potřeboval bych mít jistotu. Dům je otevřený, takže tam může vletět kdeco. Děkuji moc

Co je to za hmyz - důležité!
Co je to za hmyz - důležité! #2
Co je to za hmyz - důležité! #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

4x

Mně to přijde jako Střevlíček. Možná černý. M.

doplněno 29.04.19 23:51:

Pokud se zaměříme na tykadla, potemník je nemá tak dlouhá a lalokonosec je má tak zvláštně lomená.

floro*
hodnocení

4x

Nepanikařte, potemmník.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, můj tip je lalokonosec rýhovaný (porovnejte obrázek v odkazu s originálem v domě). Zdravím!

biolib.cz/...

Lalokonosec jednoznačně ne, nemá lalokonos, ale normální kusadla.

figurek*
hodnocení

0x

když už máte takové obavy. Už předem, ještě na zemi, pořádně naimpregnujte všechny trámy a pak ještě jednou naimpregnujte celý krov. Dřevokazné housenky nedostanou šanci.

michalmach
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi, no díval jsem se na toho potemníka a potemník brazilský je tomu opravdu velice podobný (asi nejvíce ze všech), jen je pravda, že ten "můj" brouk má trošku delší nožky (a má je chlupaté) i tykadla, nicméně předpokládám, že všichni jedinci nemusí vypadat stejně. Jinak stropy a střecha je hotová již od podzimu, a i když bylo vše z pily impregnovávno, tak stropy jsem impregnoval znovu, ale krov jsem ještě nestihnul znovu impregnovat. No víte, je tam dřeva jako hrom, kdyby se do toho něco pustilo, tak by to byla pohroma, tak z toho mám strach :)

michalmach
hodnocení

0x

Hele až teď jsem se podíval na toho střevlíka černého a snad by to mohl být on :)...

liska5

Nikde nevidím, že byste uvedl velikost toho brouka.

iza

Jasný kvapník, máme je doma taky. Kvapník plstnatý přesněji. Nebrat do ruky, dokáže vylučovat kapičku jedu. Jediné plus na nich vidím to, že když na rovné ploše upadne na záda, nedokáže se otočit. Tak to ráno posbírám a vyhazuju oknem :)

jofa*

S kvapníkem Harpalus by se dalo souhlasit ale s plstnatým určitě nikoliv. Harpalus rufipes má oranžový stehna a tady po "vylepšení" fota ani náznakem oranž nevidím.

Co je to za hmyz - důležité! #4
72mona

@jofa , mohu si stát za svým Střevlíčkem? Příliš rozdílů nevidím...

jofa*

Určitě. Jak jsem již psal, tak do rozmazaných fotek (až na vyjímky) a určení přesného druhu se nerad pouštím, jako v tomto případě kde těch možností je více. Na některé druhy potřebujete perfektní foto, znát velikost, věrnou barvu, výskyt...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]