Nejste přihlášen/a.
Mam 2,5roku stareho kokrika. Je to mazlik, ale jasne, ze jsou i pejsci, se kterymi se nekamaradi. Pred 4mesici prevzal ve vedlejsim vchodu (byvale kocarkarne) vecerku novy majitel, ktery ma asi 1,5-2roky stareho pittbula. Hned v prvnim lednovem tydnu nas tento pes chytil za krk. Stalo se to necekane - kokr bezel podel domu 6m za kockou mijel otevrene dvere vecerky ze ktere okamzite vybehl pittbul a chytil ho za krk pod kerem. Majitel vybehl za nim a vytahl je z pod kere. Sveho psa chytil za krk a asi 5 minut se ho snazil ve vzduchu (stal na zadnich) dusit , aby meho psa pustil z tlamy. Nakonec se to podarilo a kokrik po ohledani nastesti nebyl pokousan. Bohuzel se majitel nepoucil - kosik nadale nedava - a tak jsme v nedeli 26.4.vecer opet meli konflikt. Tentokrat byl kokrik na volnem voditku cca 4 m - ulice byla na prvni pohled uplne prazdna. Nasledne jsme u zdi vecerky zahledli pana od pittbula - kokrik na nej stekl (neskakal ani zurive nestekal) a v ten okamzik z auta, ktere stalo zaparkovane u chodniku z predniho okna (bylo vytocene az dolu) vyskocil jeho pittbul. Chytil nas za krk a presto, ze se majitel snazil psa dusit bylo to na nic. To co nasledovalo bylo jak zly sen a divadlo v jednoum - 3 lide se snazili ho dusit /objevil se i kolemjdouci pan se psem/, 2sousedky prinesly kbelik vody a kladivo - nic nezabralo. Nakonec se psa podarilo vytrhnout z tlamy, takze ma na prave strane roztrhany krk 3 dreny, vykouslou diru - 3cm na 3 cm, asi na 5nebo vickrat prokousane ucho a ve dvou mistech ve 2,5 cm protrzene az dolu o psychice nemluve. Je-li jsme hned na veterinu a druhy den podali trestni oznameni. Majitele pittbula to nezajima - potkala jsem ho cca 3 hodiny po incidentu - psa mel tentokrat na voditku, opet bez kosiku a kdyz me videl dival se do zeme. Protoze nemuzeme nosit obojek a curat chodit musime, sla jsem vencit nasledne rano v 5,00 hodin a pri ceste zpatky (bydlim na sidlisti, tak jsme to pomalu obchazeli) jsem potkala kamaradku s pejskem (fenka jezevcika -9 let). Ta mne po chvilce upozornila na pritomnost vyse uvedeneho pana s pejskem na voditku, opet bez kosiku, ktery sel za nami jako by se nic nestalo. Kdyby jsme nepresli na druhou stranu i se psi, tak by nas prevalcoval - nebudu dodavat, jak reagoval nas i jeho pes, kdyz se to rano zacitili. Tak jsem se vydala na radnici - prestupky, zda mi mohou nejak pomoci - naridit kosik, nebo neco podobneho. Pani mi rekla, ze naridit kosik je o diskriminaci zvirete, spravedlnost at u ni nehledam a at mam oci i v zadu. Dale, ze je nutne cekat na postoupeni spisu z policie (lhuta do 30ti dnu) a pak se uvidi. Poradte mi jestli vite, co lepsiho muzu delat. Cekat, ze za dalsi 2 mesice mi toho psa pri tretim setkani uz zabije, protoze ho neudrzi, nebo opet bude nedbaly? Diky vsem za rady, Alfred
P.S. presto, co se traduje o zlatych kokrech byla pri osetreni na pohotovosti lekarka prekvapena´z chovani nase pejska. Rekla, ze je to prvni kokrik, ktery nekouse ani jinak se agresivne nechova. Mame ho od 4 tydnu a s vyjimkou dioptrickych brylich, kdyz mu bylo 6 tydnu, nic neznicil a nikoho nepokousal. Vzdycky mu vysvetlujeme, co na co je a proc to delame - vcetne leku, veci, atd.
Ano, je to nepředstavitelná hrůza. Jednou se 6ti měsíční štěně pitbula vrhlo na mou velmi mírumilovnou malou kníračku jen proto, že si s ním nechtěla hrát. Bylo to neuvěřitelně strašné, ještě teď, po 7 letech se mi špatně dýchá, když si na to vzpomenu. Ta potvora má hubu fakt jak krokodýl a neotevře ji Moje psinka neměla potrhanou kůži, ale pohmožděniny a modřiny musela mít strašlivé, protože ještě dlouho na ni nikdo nemohl položit ruku, uhýbala, a líhala si velmi opatrně. Panička se tvářila, jakože nic zas tak strašného se neděje. Řvala jsem na ni, že podám trestní oznámení, protože takový pes je jako zbraň. Zákon říká něco o náhubku a vodítku. A že jí příště psa zabiju nebo zmrzačím, že příště budu mít pořádné boty místo cuklí. Dost se ženská vylekala. Doma jsem si říkala, kde asi seženu paralyzér a bude klid. Nevím, co bych příště fakt dělala, ale strach jsem neměla, protože jsem bránila svoji Bubu. Naštěstí se pes velmi záhy postavil proti paní a měl to spočítané. Šel z domu. Myslím si, že byste se měl poptat osobně na policii. Jsem přesvědčená, že psa tohoto typu si pořizují zakomplexovaní řízci. Musí pořád něco dokazovat, jakého zabijáka zvládají, jak na to mají. A nemají ani cit, ani soucit. Nezajímá je nikdo a nic. A nemyslím si, že se umoudří a pochopí, že se to nedělá.
Tady je to rčení Na hrubý pytel hrubá záplata na místě. Lituji vašeho pejska i vás, ale nesmíte se dát. Každý si dovolí tolik, kolik je mu povoleno. A navíc, bezohlednost nemusí stále vyhrávat.
Zdravím Alfrede! Je to moc smutný příběh. Ale bohužel u toho počátečního incidentu byla chyba na obou stranách. Váš pejsek může být sice mazlivý miláček, ale bohužel nebyl také na vodítku. A o pittbulovi, to je to samé, nebyl nijak zajištěný. A samozřejmě, jeho útok byl daleko horší pro Vašeho pejska, co se týče fyzické síly. No a válka mezi nimi byla tímto zahájena. A tak také vyvrcholila při dalším útoku, kdy byl Váš pejsek sice na vodítku, ale zase nebyl jeho soupeř zajištěný. Člověk se nechce ani domýšlet, kdyby zaútočil třeba na děcko. I když se říká, že pittbulové útočí spíš na jiné psy, ale i takové případy se staly. Trestní oznámení jste podali, takže policie celý spis pravděpodobně předá přestupkové komisi obecního (městského) úřadu. U paní na úřadě jste neuspěli, oni skutečně budou případ řešit, až podklady dostanou od policie. I když jednání úřednice nebylo zrovna vstřícné. Asi opravdu jinou možnost nemáte, jak to vidím, než se vyhýbat střetu obou psů. Nedokážu posoudit, jak by tuto záležitost mohl řešit soud. K tomu se třeba ještě někdo vyjádří. Tam by mohlo jít o náhradu způsobené škody. Ale to by asi nebylo to pravé řešení. Zkuste ještě promluvit s majitelem pittbula, zda by nemohl psa zabezpečit alespoň koženým náhubkem pro případ, kdy není na vodítku a s majitelem. To by snad nebyla žádná diskriminace. Ale mám obavy, že ani Vy svému pejskovi nevysvětlíte, aby se k pittbulovi choval přátelsky. Prostě už je zde nepřátelství až za hrob. Vám by jedině pomohlo, kdyby majitel Večerky zkrachoval a své podnikání přestěhoval jinam. A to nemyslím vůbec zle. A nebo to opravím - nezkrachoval, ale alespoň přestěhoval. Tak hlavně přeji, ať se už žádný boj nekoná!
doplněno 01.05.09 13:54:Ještě bych doporučila jednu věc - podívejte na na stránky obecního /městského/ úřadu na obecně závazné vyhlášky (OZV), kde určitě jedna z nich řeší pohyb psů na veřejných prostranství. Ať se s tím předem před jednání přestupkové komise seznámíte a můžete lépe reagovat.
Ahoj Lidko, je-li chyba nemit psa na voditku je spekulativni. Zvlaste, kdyz voditko je tam, kde bydlim dobrovolne, tj. vyhlaska ho nenarizuje stejne jako nenarizuje kosik. Vse je na majiteli psa, ktery musi sebekriticky zhodnotit, jak na tom s tim svym pejskem je. Navic, jak ukazala budoucnost, tak je tomu psovi uplne jedno, jestli je ten druhy pes na voditku nebo bez voditka. Co se tyka policie, tak 30ti denni lhuta na zhodnoceni situace a pote dalsi lhuta na vyhodnoce, kdyz pes zabijak bydli 7 metru od tebe, je zatracene dlouha doba. Rada bych vedela, jestli jsi si polozila otazku, kdyby se to stalo tobe 2xza necele ctyri mesice, jak klidne by jsi na ty prochazky chodila. Nemluve o tom, ze chlapovi daji nanejvys pokutu a kosik mu naridit nesmi. Nahrada skody sice Alfredovi zaplati ucty za veterinare, ale rozhodne to nezabrani tomu, aby ho ten pes znovu nenapadl. Pro tahle plemena by mela byt jednozanacna pravidla a kosik je zakladem. Stran pittbula je to dle me jednoznacne - ten majitel nezabezpecil sveho psa pred napadenim jineho psa a to je umyslna nezodpovednost. Zvlast, kdyz uz se to jednou stalo. Myslim si, ze by si Alfred mel precist zakon na ochranu zvirat a poradit se s pravnikem. Spolehat na zkrachovani je nesmysl - vzdycky se muze nastehovat novy pittbul a tyhle psi jsou geneticky stejni.
Mrzi me, co se Vam stalo. Bohuzel, Vam poradit neumim. Jedine snad, ze bydlim take v Praze, tj. Praze 3. Vyhlaska pro psi hovori, ze zalezi pouze na uvazeni majitele, zda bude mit psa na voditku a s nahubkem. Pokud se ten chlap nezajima jak je Vasemu pejskovi, tak pochybuji, ze je s nim mozna diskuze. Hodne sily a priste toho jeho psa uduste nejakym obrannym sprejem.
Ahoj. Tak predne. Takovyto scenar neni nicim neobvyklim ve svete psu. To neni o pitbullech, lec o majitelich psu. Tim bych zacal. Ptas se, co mas delat. Otazka je, kdy. Pokud se ptas, co mas delat kdyz neci pes drzi Tveho v zubech zni ma odpoved, vsechno, co psa s huby druheho dostane. Idealni je, pokud vis, ze kolem Tebe ziuji hovada, nosit obusek. Klasicky fizlacky obusek. Kdyby se nedej Boze stalo, ze nejaka potvora kousava utece majiteli a zakousne se tak mu ho strc do huby, pekne hluboko. Kazdy pes pusti i pitbull. Muzes ho pouzit i na majitele.
Peprak a podobny zalezitosti jsou dobre, ale ne v blizkosti a jeste k tomu, kdyz se mele i Tvuj pes. Dalsi vybornou pomuckou, ktera dokonale odrovna nejen psa, ale i ruzne uchylaky je klasicky elektricky paralizer. Je to malicka zalezitost, nenapadna. Staci vytahnout z kapsy a cekat . Jedna davka bohate staci i pro velkeho chlapa, natoz 30 kiloveho psa.
Je mi velmi lito Tveho psa, je to dost tezke pro Tebe, vid? Mozna bys nerekl, ale Ty to prozivas podstatne hur nez pes. Jsou to zvirata selmy. Tak neco vydrzi! Nicmene na pitaky bacha, jak moje zenuska rika, jsou to plechaci potvory jedny, ale nadherni . Jasne, nejdulezitejsi je vychova, to je jasne. Nicmene, co si budeme povidat pitaci jsou holt rvavejsi. I kdyz jsou vyjimky!
Takovy lide, kteri maji sve psy na volno, bez dozoru a jeste k tomu, kdyz vedi jaci psy maji, jsou pitomci a tem bych je odebiral. Preju Vam, at uz nepotkate nikoho takoveho a at se Vam dari, pejskovy brzke uzdraveni, pa
Camelot
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.