Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hysterická stafordka

Od: regresant odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, pořídili jsme si fenku staforda v 6 měsících, o její minulosti nic nevíme. Jistí jsme si ale tím, že nebyla socializována se psy. Máme ji v bytě, ale skoro každý den má pohyb na poli, vždycky se vyřádí až už chce jít sama domu povely se naučila snad za jeden den, je strašné chytrá. Jenže nastal problém, který nás už celkem psychicky vysiluje. Ona když vidí psa, tak za ním chce jít, což chápu, ale ona začne tak hystericky ječet, že se na mě lidé dívají kolem jako na tyrana. Takže prochazky s ní absolutně ve stresu. Šli jsme s ní na cvičák, kde jsme museli domluvit individuální výcvik, jelikož instruktorka ji nepřeřvala v přítomnosti ostatních psů. Přivedla tam tedy svého psa a zkoušela jak ta naše reaguje. Prý to není agresivita ale chce si hrát, ale hraje si tak tvrdě že ostatní psi mají šrámy a bolí je to. Jde po nich jakoby je chtěla sežrat, dokud si na něj nezvykne, tak si musí hrát s nahubkem. Poradili nám že se buď psům máme vyhýbat nebo ji seznámit s někým, kdo jí to oplatí . Jenže na tu magořici by musel zkrotit vlkodlak.. Při procházkách je utrpení potkávat psy protože ona div nevyskoci z kůže a panička netahá po zemi. Podle mě je ale hodně ve stresu když vidí psa. No prostě zažívat to každý den je vysilující, klidnou procházku nezazijeme. Naučil jsem ale na ni reagovat tak, že ji pridusim její kůží na krku aa když nemá kyslík tak se sklidni a hned ji pochválim a někdy to hodně pomůže. A když hodně zařvu jinak je prostě nezvladatelná, všichni tvrdí že máme dělat pozitivni motivaci atd ale na ni něco takového nefunguje, na ni když člověk není tvrdý a nezarve, tak ona má na parku, vidí psa, zkouším ji odvést pozornost což nefunguje, ani kus flakoty před čumákem nefunguje. Ale jinak je zlatý pes do té doby nez potká zvíře. Má teď 9 měsíců, budeme ji kastrovat, což nevím jestli pomůže, ještě je v plánu psi psycholog a když nic nepomůže tak bych ji zkusil elektrický obojek, což moc nechci ale tady jiné možnosti už nejsou. V nejhorším bychom ji museli dát někomu jinému na samotu, což taky nechceme nikdo. A ptám se jestli máte někdo podobnou zkušenost nebo klidně i kontakty na nějaké znalce. Já tu trpělivost mám a snažím se jí to nějak srovnat v hlavě, ale přítelkyně ta už to nedává psychicky. Cvičák je na nule, povely ji naučím sám a socializovat ji nemůžu, když všem ubližuje. Semtam mám možnost ale je to malo, a když je s tím nějakým psem už tak ji strašně rudne kolem očí a huby, jako fakt stres ale z toho jejího chování já neumím poznat jestli je potřeštěná nebo se strašně bojí a tím třeba útočí. Díky za všechny rady a kontakty.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

4x

Bulíci jsou v tomhle jak naklonovaní. Pokud se to nepodchytí včas, začnou mít problémy s ostatními psy. A kastrace rozhodně nepomůže. Mají i posunutý práh bolesti a zároveň si neuvědomují svou sílu.

Je potřeba najít pejska podobného ražení (prostě bulíka), který je ovšem vyrovnaný. Někde jsou přímo skupiny (FB a pod.), kde se dá najít větší koncentrace těchto psů a milovníků techto plemen. Ona vyloženě potřebuje nějakého, který ji srovná, musí se dostat do podřízeného postavení a musí pochopit, kde je hranice hry, kousání atd. Je to druh socializace, který ji evidentně minul a nevím, nakolik bude úspěšný pouhý výcvik poslušnosti. Držím palce. M.

hodnocení

2x

Já tomu vůbec nerozumím a asi mě smažou, ale zbavte se toho psa co nejdřív. Nemá to cenu, vy se trápíte a jaký to bude mít do budoucna výsledek? Chcete mít jistě i dítě a chcete snad, aby vám ho čokl sežral? Já jsem starší kus a pamatuji se, že dříve se se psy nikdo nepáral, pes stál za ..., tak se dal někomu na sežrání. Dnes to zní krutě, ale měli jsme v příbuzenstvu rodinu, která si pořídila dobrmana, který byl nezvladatelný, ačkoliv pán se psům věnoval. Když se jim narodilo dítě, tak jim pes prostě skákal do kočáru, snažili se, ale když to jednou přehnal a dítě jim vypadlo na zem, tak jim došlo trpělivost a psa dali komusi na převychování - rozuměj - sežrali ho místní hasiči. Jako mladá jsem byla pohoršená a příbuzné kvůli tomu neměla ráda, dnes, když vidím, co se děje za tyátr kolem psů všeobecně, tak se jim nedivím. Přece pohoda člověka je důležitější, než obětovat veškerý volný čas pomatenému čoklovi. A klidně mě smažte.

hodnocení

1x

Nechci tvrdit, že znám cestu z tohohle pekla. Ale zkusila bych jedno. Zkombinujte metodu, která aspoň trošku funguje, a tu pozitivní motivaci. Když na ni (za)řvete, aby se zklidnila, tak když se zklidní, tak ji odměňte. Ono to fakt funguje. Ze začátku, než pes pochopí, co po něm chcete s povelem "sedni", tak mu taky musíte přitlačit zadek na zem. Ale pak ho odměníte, protože to jakoby udělal. On tím pochopí, co se po něm s tím povelem chce, a je z půlky vyhráno. Jo a ustavte na to pokyn.

Naše fena (už za duhovým mostem) hysterčila okolo sousedovic feny, tak jsem ji přitiskla k noze, přitáhla vodítko, opakovala "nesmíš" a když jsme byly u konce, dostala pamlsek. Postupně jsem povolovala, ale trvalo to dlouho. Ke konci už stačilo říct "nesmíš" jednou a věděla, že nesmí vyvádět, nemusela jsem ji držet. Fungovalo to pak i u ostatních psů, pokud o ně projevila přílišný zájem, řekla jsem "nesmíš" a ona si jich přestala všímat.

Trošku se divím tomu cvičáku, že Vám řekli, abyste se nestýkali s psy. Zdá se mi, že to ta Vaše holka fakt potřebuje. Ten hysterický výjev je jen pokus o kontakt, ale hodně nezkušený. Děti, které jsou sociálně pozadu, se mimochodem projevují podobně, jejich pokusy o kontakt jsou prostě neadekvátní situacím a zpravidla zahrnují nějakou formu ubližování.

Možná zkuste oslovit na FB nějaké psí skupiny, třeba tam najdete člověka, který se troufne se s Vámi (Vaší fenou :-D) setkat.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Všechny psy miluju, ale toho vašeho vám fakt nezávidím. Ono se všeobecně ví, že tito "bojoví" psi si nesou gen, který jim dovolí bez zaváhání zabít i člověka, zatímco ostatní psi si zabití u člověka přeci jenom rozmyslí. Většinou štěňata i těchto plemen rostou a chovají se stejně jako ostatní štěňata tak zhruba do 2 let věku, a pak kdykoliv od této chvíle nastoupí činnost tohoto genu. Někdy dřív, někdy později, někdy vůbec => záleží na okolnostech. A chovatelé na celém světě se snaží šlechtěním tento gen potlačovat až zrušit. Ale vždycky se najde několik jedinců, kteří jdou proti a výsledek jejich nezodpovědnosti máte doma. Obávám se, že s vaší fenečkou nic nenaděláte. Jednoho dne se jí zatemní v mozku a vystartuje na cíl. A nic ji nezastaví. Je pravda, že štěňata a mladí psi si hrají, ale ta hra je ve skutečnosti trénink na budoucí lov. A nátura se právě při tomto tréninku projevuje. Tak bych řekla, že ta vaše už jen sbírá zkušenosti: mapuje chování ostatních psů a jejich lidí, zkouší svou rychlost a sílu a nabírá jistotu. Tipla bych, že její start je blíž, než na 2 letech. Je mi líto, ale myslím, že máte doma časovanou bombu. Já bych ji jinde, než v uzavřeném prostoru kde není nikdo jiný (aby nemohla sbírat zkušenosi), na volno nepouštěla. Buďte zodpovědný a velmi, velmi obezřetný... Ida

amy®
hodnocení

0x
Chápu,že chcete zkusit všechny možnosti... pokud nezabere důkladný výcvik, zkuste vykastrovat.Podobne problémy s podobným plemenem,chování se zklidnilo pak i časem.

berger*
hodnocení

0x

Před asi desíti lety se ke mně dostal německý ovčák. Zlý,pětiletý pes,nezvladatelný. Útočil na vše,feny,štěňata,lidi. Byl určen na utracení. Trvalo mi to půl roku pekla pro oba,mám jizvy po celém těle,nakonec jsem koupil i ten elektronický obojek. Ten zabral,ze psa se stal skvělý společník a obránce. Uspal jsem ho vloni v šestnácti letech po úraze.*plac*.

Pokud toho psa nechcete,dejte ho pryč. Ale ne podle rady SISI. Někomu,kdo ho zvládne.

Pokud ho chcete,zkuste el.obojek. Pokud to budete používat rozumně,je efektivní.

amy®
Máte pravdu,v tomto případě bych take neváhala el.obojek použít, při rozumném použití pomůže hodně.

regresant
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.
Nechci se jí zbavit jen pro to, abych měl klid. Udělal bych to asi až by fakt nebyla jiná možnost a nešlo to s ni lépe. Zkusím se tedy poptat majitelů těchto psů, jestli by nepomohli se svými čtyřnohými zabijáky. A když nic tak ten obojek použiju, dám vědět a kdyby ještě někdo měl zkušenosti ze psím psychologem, tak napište, diky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma staford

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]