Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematický kvíz

Od: milpo* odpovědí: 5 změna:

Z bodu X směrem k bodu Y (domů), vyjde pan Kačer s geopsem na 20 km dlouhou cestu rychlostí 4 km za hodinu. Společně s ním vyběhne pes a běží až k domovu. Tam se otočí a běží zpět naproti pánovi, který za tu dobu popošel o kus dále. U pána se opět otočí a běží k domovu a zpět a tak pořád dokola. Pes běhá rychlostí 30 km za hodinu. Kolik kilometrů naběhá pes?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Tato úloha jde spočítat velice jednoduše, bez papíru a z hlavy.
Pan Kačer jde 20 km rychlostí 4 km/h, tedy pět hodin.
Pes běhá rychlostí 30 km/h a při této rychlosti za pět hodin naběhá 30x5=150.
lmgify

Velice efektivní. *palec* To mě nenapadlo. *zed*

lmgify
21.04.19 10:15
hodnocení

0x

150 km

Matematický kvíz
Matematický kvíz #2
lmgify

Ráno jsem se do toho výpočtu trošku zamotal. Cítil jsem, že by mi měla vyjít nějaká (nekonečná) řada, ale nedokázal jsem si ji z těch mých vzorců nijak jednoduše vyjádřit a proto jsem to hodil do tabulkového procesoru a nechal to spočítat hrubou sílou.

Teď jsem o problému náhodou přemýšlel znovu a řešení mě napadlo okamžitě: (1/2) krát 40 krát suma od jedné do nekonečna z (30/(30+4))n.

Vysvětlení:

Můžeme o tom přemýšlet tak, že na začátku jsou od sebe vzdáleni 2x20km a přibližují se k sobě. Pes uběhne 30/(30+4) této vzdálenosti. Až se potkají přemístíme je opět do dvojnásobné vzdálenosti od sebe (např.tak, že člověk zůstane na svém místě a psa přemístíme do stejné vzdálenosti od domu, ale na druhou stranu od domu) a vše se opakuje. Pes opět uběhne 30/34 tohoto zbytku, opět přemístíme do dvounásobné vzdálenosti atd. Nakonec vezmeme jen polovinu celkové vzdálenosti, protože dům je v polovině těchto "zdvojovaných" tras.

1.úsek: pes uběhne 30/34 z 40km, tj.(30/34).40

2.úsek: uběhne 30/34 z 1.úseku, tj. (30/34).(30/34).40 = (30/34)2.40

3.úsek: uběhne 30/34 z 2.úseku, tj. (30/34).(30/34)2.40 = (30/34)3.40

atd.

Všechny úseky sečteme, vytkneme 40 a v závorce nám vyjde ta geometrická řada (suma) s a1=30/34 a q=30/34, jejíž součet je:

s=a1/(1-q) = 7,5

Pes tedy uběhne (1/2).40.7,5 = 150km

samosato*
hodnocení

0x
Dokázat to nemůžu, ale nekonečně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]